Η LGBTQ+ νεολαία χρειάζεται καλοσύνη και εύνοια από την κοινότητα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Born This Way Foundation της Lady Gaga.
Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι η LGBTQ+ νεολαία ήταν λιγότερο πιθανό να σημειώσει υψηλή βαθμολογία στο κομμάτι της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας σε σχέση με τα συνομήλικα στρέιτ και cisgender άτομα και ότι δεν έχει τους πόρους που χρειάζεται για να βελτιώσει την κατάστασή της.
Εκ μέρους του ιδρύματος Born This Way, το οποίο ιδρύθηκε από τη Lady Gaga και τη μητέρα της, Cynthia Germanotta, για να υποστηρίξει την ψυχική υγεία των νέων και να εργαστεί με νεαρά άτομα για να οικοδομηθεί ένας πιο ευνοϊκός και γενναίος κόσμος, η Benenson Strategy Group πραγματοποίησε 1.001 διαδικτυακές συνεντεύξεις, με νέα άτομα από 15-24 ετών σε όλες τις Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένων LGBTQ+, Μαύρων, Ιθαγενών και BIPOC ατόμων, από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου.
Η μελέτη, “Kind Communities: Perspectives From LGBTQ+ Young People”, κυκλοφόρησε την Τετάρτη και είναι το πρώτο μέρος μιας μακροπρόθεσμης ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ της Benenson Strategy Group και του Born This Way Foundation.
Μεταξύ των βασικών ευρημάτων ήταν ότι μόνο το 35% των LGBTQ+ ατόμων δήλωσε ότι ζει σε μια κοινότητα, όπου οι άνθρωποι είναι καλοί και ευγενικοί μαζί τους, σε σύγκριση με το 52% των συμμετεχόντων που δεν είναι LGBTQ+. «Τα περισσότερα LGBTQ+ νεαρά άτομα αισθάνονται ότι τα παραβλέπουν», αναφέρει η έκθεση. «Παρόλο που τα περισσότερα LGBTQ+ νεαρά άτομα δεν γίνονται ρητά θύματα, δεν τα κάνουν να νιώθουν ότι υπάρχει καλοσύνη γύρω τους».
«Το να είμαι μόνο μου σε αυτόν τον κόσμο, χωρίς κανέναν που να με νοιάζεται» είναι πηγή άγχους, αναφέρει ένα Μαύρο LGBTQ+ ερωτώμενο άτομο. Ένας LGBTQ+ ιθαγενής νεαρός ανέφερε ότι ένιωθε αγχωμένος από «τη σκέψη ότι όλοι γύρω μου μισούν την ύπαρξή μου και ότι απλώς μπαίνω στον δρόμο τους».
Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι έχουν μια ευνοϊκή κοινότητα στο σχολείο ή στον χώρο εργασίας τους μειώθηκε «απότομα» από το 2017, σημειώνει η έκθεση.
Ένα στα τέσσερα νεαρά LGBTQ+ άτομα βαθμολόγησε την ψυχική του υγεία ως «κακή» με τα τρανς άτομα, ανεξαρτήτως φυλής, να δυσκολεύονται περισσότερο, με περίπου ένα στα τρία να αξιολογεί την ψυχική του υγεία ως «κακή».
Μεταξύ των συμμετεχόντων που δεν είναι LGBTQ+, το 14% χαρακτήρισε την ψυχική του υγεία ως «κακή», το 51% είπε ότι είναι «μέτρια» και το 35% είπε ότι είναι «εξαιρετική».
«Το σχολείο και το μέλλον, όταν σκέφτομαι ότι θα γίνω ενήλικη με ευθύνες, με κάνει να νιώθω άρρωστη», είπε μια διεμφυλική Λατίνα ερωτώμενη.
Ωστόσο, τα LGBTQ+ νεαρά άτομα ανέφεραν ότι είχαν ελάχιστη έως καθόλου πρόσβαση στους πόρους που χρειάζονται για να υποστηρίξουν την ψυχική τους υγεία. Το 45% των νεαρών LGBTQ+ ατόμων δήλωσε ότι δεν έχουν σχεδόν καμία πρόσβαση, ενώ το ίδιο ποσοστό φτάνει στο 57% για τα τρανς και non-binary νεαρά άτομα. Το κόστος και το στίγμα αναφέρθηκαν ως εμπόδια στην πρόσβαση, μαζί με την πεποίθηση ότι η προσφερόμενη φροντίδα δεν θα ήταν κατάλληλη ή χρήσιμη.
Όμως, η LGBTQ+ νεολαία θέλει υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Το 80% συμφώνησε με τη δήλωση: «Η ψυχική μου υγεία είναι σημαντική για μένα, αλλά αισθάνομαι ότι δεν ξέρω πώς να τη φροντίσω και να την υποστηρίξω», σε σύγκριση με το 71% των μη LGBTQ+ ερωτηθέντων.
Η αναζήτηση μιας διαδικτυακής κοινότητας γίνεται όλο και πιο σημαντική για τη LGBTQ+ νεολαία. Στην έρευνα του 2023, το 39% δήλωσε ότι συνδέεται στο διαδίκτυο για να βρει πόρους υγείας και ευεξίας και να συνδεθεί με άτομα σε παρόμοιες καταστάσεις. Αλλά, υπάρχουν όρια στη χρησιμότητα των διαδικτυακών πόρων. Αναρωτιούνται εάν οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν παρενόχληση σε διαδικτυακούς χώρους.
Από την πανδημία του COVID-19, ο κόσμος έχει γίνει ένα πιο δύσκολο μέρος για τη LGBTQ+ νεολαία, αναφέρει η μελέτη.
«Τα τελευταία χρόνια έχουν ασκήσει τεράστια πίεση στις κοινότητες σε όλη τη χώρα: οι άνθρωποι αγωνίστηκαν να ξεπεράσουν μια παγκόσμια πανδημία, να επεξεργαστούν μία εθνική πολιτική για τη φυλή, να κατανοήσουν την πολιτική αναταραχή, την ένοπλη βία και μια κλιματική κρίση», σημειώνεται.
«Η LGBTQ+ νεολαία έχει αντιμετωπίσει επιθέσεις κατά της ταυτότητάς. Μόνο το 2023, σύμφωνα με την Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάνω από 540 νομοσχέδια κατά της LGBTQ+ νεολαίας έχουν εισαχθεί στα νομοθετικά σώματα των πολιτειών και περισσότερα από 220 νομοσχέδια στοχοποιούν ειδικά τα τρανς και τα non-binary άτομα. Αυτά τα νομοσχέδια απειλούν την πρόσβαση των LGBTQ+ νεαρών ατόμων σε ασφαλή εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, εξωσχολικές δραστηριότητες και χώρους όπως οι τουαλέτες».
«Είναι επιτακτική ανάγκη για την ψυχική υγεία των LGBTQ+ νέων και τη συλλογική μας ψυχική ευεξία να οικοδομήσουμε ευνοϊκές κοινότητες με δωρεάν, προσβάσιμους πόρους και ασφαλείς χώρους που καλωσορίζουν και επιβεβαιώνουν τη νεολαία μας για αυτό ακριβώς που είναι», συνεχίζει. «Τώρα, είναι η ώρα μας να δράσουμε».
«Είναι ζωτικής σημασίας να αναβαθμίσουμε τις εμπειρίες των LGBTQ+ νεαρών ατόμων, ειδικά δεδομένου του σημερινού τοπίου», δήλωσε ο Terez Hanhan, διευθυντής προγραμμάτων και έρευνας στο ίδρυμα, σε δελτίο τύπου. «Είμαστε βαθιά αφοσιωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι κάθε νεαρό άτομο αισθάνεται ασφαλές – και όχι μόνο επικυρωμένο, αλλά και ότι γιορτάζεται η ύπαρξή του – καθώς συνδέεται και αλληλεπιδρά με τους άλλους γύρω του. Αυτή η έρευνα χρησιμεύει ως έκκληση για δράση για όλες τις κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητών, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των εκπαιδευτικών, των εργοδοτών, των υποστηρικτών της κοινότητας, των φροντιστών και των συμμάχων για να οικοδομήσουμε μαζί έναν πιο ευνοϊκό, πιο γενναίο κόσμο».
Η πλήρης μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ.