Το ποδόσφαιρο, το κρίκετ και το τένις έχουν χαρακτηριστεί ως τα αθλήματα στα οποία οι ΛΟΑΤΚΙ+ οπαδοί τους αντιμετωπίζουν τις περισσότερες ομοφοβικές ή τρανσφοβικές προσβολές.
Σύμφωνα με το PinkNews, έρευνα της OnePoll αποκάλυψε ότι ένας στους τρεις κουήρ ενήλικες έχει βιώσει αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ μίσος σε ζωντανές αθλητικές εκδηλώσεις.
Η μελέτη συγκέντρωσε εμπειρίες από μια ομάδα 1000 ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, με το εντυπωσιακό 53% των συμμετεχόντων να αναφέρει ότι αντιμετώπισε προβλήματα σε ζωντανές εκδηλώσεις παρακολουθώντας ανδρικό ποδόσφαιρο, σε σύγκριση με το 23% όταν παρακολουθούσε γυναικείο ποδόσφαιρο.
Παρομοίως, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) είχαν γίνει μάρτυρες ομοφοβικής ή τρανσφοβικής κακοποίησης με στόχο κάποιο άλλο άτομο, με το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι, το μπάσκετ και τη Φόρμουλα 1 να ονομάζονται τα αθλήματα στα οποία αυτό ήταν πιο πιθανό να συμβεί.
Το 49% δήλωσε ότι η κακοποίηση απευθυνόταν σε όσους παρακολουθούσαν τον αγώνα, ενώ το 23% είδε τους παίκτες να στοχοποιούνται και το 27% αποκάλυψε ότι είδε και τις δύο ομάδες να κακοποιούνται.
Το Independent ανέφερε ότι το κρίκετ, η κολύμβηση και το τένις αναδείχθηκαν επίσης ως εκδηλώσεις στις οποίες ενήλικες ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν βιώσει ομοφοβική ή τρανσφοβική κακοποίηση.
Ο Τζον Χολμς, ιδρυτής και επικεφαλής της ομάδας δικτύου, υπεράσπισης και παροχής συμβουλών Sports Media LGBT+, δήλωσε στο PinkNews ότι τα ευρήματα συμφωνούν με «εκείνα άλλων ερευνών».
Ο Χολμς δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι «πιθανό να αντικατοπτρίζουν επίσης μια πρόσφατη έξαρση της γλώσσας και της συμπεριφοράς κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο ανδρικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, το οποίο είναι το ζωντανό αθλητικό γεγονός που παρακολουθούν συχνότερα οι οπαδοί του Ηνωμένου Βασιλείου».
Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την εμπειρία ομοφοβικής ή τρανσφοβικής κακοποίησης ενώ κάθονταν στις κερκίδες, συνολικά το 34% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είχαν υποστεί συμπεριφορά μίσους κατά μέσο όρο τέσσερις φορές κατά την παρακολούθηση ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων.
Τέσσερις στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ένιωσαν ανεπιθύμητοι λόγω της ταυτότητας φύλου ή της σεξουαλικότητάς τους.
Δυστυχώς, οι διακρίσεις δεν τελείωσαν εκεί, καθώς το 38% όσων παίζουν σε μια ομάδα μοιράστηκαν ότι είχαν έρθει αντιμέτωποι με προσβολές από την ίδια τους την ομάδα λόγω της σεξουαλικότητάς τους.
Σχεδόν οι μισοί (46%) από αυτούς ήρθαν αντιμέτωποι με το άτομο που ήταν υπεύθυνο για την κακοποίηση, αλλά το 32% δεν το ανέφερε.
Τα τρία τέταρτα (45%) όσων έθεσαν τις ανησυχίες τους είπαν ότι οι κακοποιητές δικαιολόγησαν τα σχόλιά τους ως «πειράγματα».
Ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (85%) δήλωσε ότι ο αθλητισμός πρέπει να βελτιωθεί για να συμπεριληπτικός, ενώ λίγο λιγότερο από το ήμισυ αυτού του αριθμού (44%) δήλωσε ότι ο αθλητισμός είναι λιγότερο προοδευτικός και δεκτικός από ότι η κοινωνία στο σύνολό της.
Η Χολμς δήλωσε στο PinkNews: «Γνωρίζουμε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ οπαδοί αισθάνονται ανεπιθύμητοι και ανασφαλείς σε περιβάλλοντα όπου ακούγονται ομοφοβικά συνθήματα.
«Η Sports Media LGBT+ συνεχίζει να συνεργάζεται με την Pride Sports UK, η οποία υλοποιεί την μακροχρόνια εκστρατεία Football v Homophobia, για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τη ζημιά που προκαλείται από την κακοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και θα καλωσορίζαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες αυτής της νέας έρευνας».
Φέτος, η αύξηση της ομοφοβίας στο ανδρικό ποδόσφαιρο του Ηνωμένου Βασιλείου είχε ως αποτέλεσμα το Football v Homophobia και άλλες ομάδες να καλέσουν την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και τις αρχές να κάνουν περισσότερα για την πρόληψη της κακοποίησης κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Η έρευνα της OnePoll πραγματοποιείται ενόψει του μαραθωνίου TCS London Marathon, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. την Κυριακή (23 Απριλίου).
Ο συνεργάτης της αυτοκινητοβιομηχανίας του μαραθωνίου, η Nissan UK, δημιούργησε μια μικρή ζώνη (cheer Zone) για την κουήρ κοινότητα, προσφέροντας μια φιλόξενη ατμόσφαιρα για τους θεατές στο τμήμα Rainbow Row της πίστας.
Η Αντέλ Ρόμπερτς, μία από τις πρέσβειρες της Nissan UK για την συμπεριληπτικότητα, την ισότητα και την ένταξη, σχολίασε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και δήλωσε ότι δείχνουν «γιατί η Cheer Zone» είναι τόσο σημαντική.
«Ήταν τιμή μου που συμμετείχα στο Rainbow Row στον περσινό μαραθώνιο, βοηθώντας στη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου χωρίς αποκλεισμούς για την ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητα – και τους συμμάχους μας, την οικογένεια και τους φίλους μας – και φέτος ανυπομονώ να τρέξω ως περήφανο μέλος της κοινότητας», δήλωσε η Ρόμπερτς, όπως αναφέρει το Independent.
Ο Χολμς επαίνεσε τη συμπερίληψη της ΛΟΑΤΚΙ+ Rainbow Row και δήλωσε ότι ελπίζει η Cheer Zone να εμπνεύσει τους δρομείς και τους θεατές «των οποίων η συμμαχία είναι πολύ απαραίτητη σε όλο τον αθλητισμό».
Πέρυσι, ο Μαραθώνιος του Λονδίνου πρόσθεσε την επιλογή της non-binary ταυτότητας φύλου για τους συμμετέχοντες του 2023. Η κίνηση αναγγέλθηκε ως ένα βήμα προς τα εμπρός για την ΛΟΑΤΚΙ+ ενσωμάτωση στον αθλητισμό και είδε την τρανς φιλανθρωπική οργάνωση Mermaids να επαινεί την απόφαση σε ένα tweet που αναφέρει: «Χρυσό μετάλλιο για τους διοργανωτές!».
https://twitter.com/Mermaids_Gender/status/1570039390910423041?s=20
Αλλά η εξάλειψη των διακρίσεων στον αθλητισμό – ειδικά στο ποδόσφαιρο – έχει πολύ δρόμο μπροστά της.