Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένα στα τρία εργαζόμενα άτομα έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση και βία σε χώρους εργασίας.
Συγκεκριμένα, η έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού η Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), η Γραμματεία Ισότητας της Συνομοσπονδίας και το Friedrich Ebert Stiftung αποκαλύπτει ότι από το 31,5% των εργαζομένων που έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση, η πλειοψηφία είναι γυναίκες (75,3%). Το 21,1% είναι άνδρες ενώ το 1,5% δεν ανέφερε την ταυτότητα φύλου του.
«Η βία και η παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ενώ, την ίδια στιγμή, ελάχιστο ποσοστό των θυμάτων προχωράει σε καταγγελία τέτοιων περιστατικών στα αρμόδια θεσμικά όργανα, γεγονός το οποίο δείχνει ότι είναι αναγκαίο να καταβληθούν πολλές προσπάθειες, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη» αναφέρεται στην έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.
Η πλειοψηφία των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης έχει λάβει χώρα στον ιδιωτικό τομέα (77,1%), ενώ το 17,8% στον δημόσιο τομέα. Το 43,5% συνολικά των εργαζομένων σημείωσε ότι το φαινόμενο είναι συνηθισμένο στον χώρο εργασίας και το 31,5% απάντησε ότι είναι πολύ συνηθισμένο. Οι μορφές των κακοποιητικών αυτών συμπεριφορών είναι λεκτικές, μη λεκτικές, σωματικές και διαδικτυακές.
Σχετικά με τα χαρακτηριστικά του δράστη, η έρευνα αναδεικνύει ότι στο 49,4% ο δράστης είναι άνδρας συνάδελφος ή συνεργάτης (οριζόντια μορφή) και στο 40,4% ο δράστης είναι άνδρας εργοδότης ή προϊστάμενος (κάθετη μορφή). Το 27,1% των περιστατικών σχετιζόταν με άνδρα πελάτη, ασθενή ή επιβάτη.
Όπως έδειξε και η έρευνα, τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας έχουν άσχημες συνέπειες στα εργαζόμενα άτομα. Συγκεκριμένα, Το 67,3% ένιωσε άβολα στον χώρο εργασίας, το 31,9% απέφευγε τις κοινωνικές επαφές με συναδέλφους, το 29,5% δυσκολευόταν να συγκεντρωθεί ή να εκτελέσει τα καθήκοντά του, το 24,7% σκέφτηκε να αποχωρήσει από την εργασία του και το 21,9% εκδήλωσε κατάθλιψη ή άλλες δυσάρεστες ψυχολογικές συνέπειες.
Το 38,2% των θυμάτων απάντησε ότι δεν αντέδρασε καθόλου, το 3,6% υπέβαλε επίσημη καταγγελία σε ειδική μονάδα του χώρου εργασίας και το 5,2% κατήγγειλε το περιστατικό σε συνδικαλιστική οργάνωση.
Μόνο το 1,6% κατήγγειλε το περιστατικό στις αρχές επειδή, όπως αναφέρεται, είτε δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις αρχές (27,2%) είτε δεν πιστεύουν ότι θα γίνει κάτι ουσιαστικό (51,1%).
Ολόκληρη η έρευνα εδώ.