Οι στάσεις έχουν αλλάξει από την έρευνα του 2014, όταν μόνο το 39% ενέκρινε γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Η πλειονότητα των ιερέων της Εκκλησίας της Αγγλίας θέλει η εκκλησία να επιτρέπει τους γάμους ομοφυλόφιλων και να εγκαταλείψει την αντίθεσή της στο προγαμιαίο σεξ, σύμφωνα με έρευνα.

Σε μια σημαντική αλλαγή στη νοοτροπία την τελευταία δεκαετία, μια έρευνα που διεξήχθη από τους Times διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ιερείς υποστηρίζουν μια αλλαγή νόμου που θα επιτρέπει στους ιερείς να παντρεύουν ομόφυλα ζευγάρια, με 53,4% υπέρ έναντι 36,5% κατά.

Την τελευταία φορά που οι Αγγλικανοί ιερείς ρωτήθηκαν για το θέμα το 2014, λίγο μετά τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών, το 51% είπε ότι ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών ήταν «λάθος», έναντι 39% που το ενέκρινε.

Μία νέα δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 64,5% των ιερέων υποστήριξε το τέλος της διδασκαλίας ότι «η ομοφυλοφιλική πρακτική είναι ασυμβίβαστη με τη γραφή». Διαπίστωσε επίσης ότι το 27,3% των ιερέων υποστήριξε τον τερματισμό οποιασδήποτε απαίτησης αγαμίας για τους γκέι, ενώ το 37,2% δήλωσαν ότι ήταν πρόθυμοι να δεχτούν σεξ μεταξύ γκέι ατόμων σε «δεσμευμένες» σχέσεις, όπως σύμφωνο ή γάμο, και περίπου το 1/3 (29,7 %) είπε ότι η διδασκαλία δεν πρέπει να αλλάξει.

Ο Andrew Foreshew-Cain, ιδρυτής της Campaign for Equal Marriage στην Εκκλησία της Αγγλίας, είπε ότι η έρευνα έδειξε ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία για περαιτέρω καθυστέρηση» στην υποδοχή των γκέι στην εκκλησία.

«Οι κληρικοί της Εκκλησίας της Αγγλίας είναι πιο ευγενικοί, πιο γενναιόδωροι και πιο φιλόξενοι προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από ό,τι επιτρέπει η τρέχουσα επίσημη θέση», είπε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ενθαρρυντικά, δήλωσε ο Robbie de Santos, διευθυντής επικοινωνίας στο Stonewall. «Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της εκκλησίας θα σκεφτούν αυτά τα ευρήματα», είπε. «Πολύ συχνά, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με πίστη αντιμετωπίζουν διακρίσεις και προκαταλήψεις απλώς και μόνο επειδή είναι ο εαυτός τους».

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα 3/4 των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Βρετανία δεν θα μπορούσε πλέον να χαρακτηριστεί ως χριστιανική χώρα. Σχεδόν τα 2/3 (64,2%) δήλωσαν ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αποκαλείται χριστιανική «αλλά μόνο ιστορικά, όχι επί του παρόντος».

Στην απογραφή του 2021 της Αγγλίας και της Ουαλίας, λιγότεροι από τον μισό πληθυσμό περιέγραψαν τον εαυτό τους ως χριστιανό.

Η έρευνα ανέλυσε 1.200 απαντήσεις που στάλθηκαν σε 5.000 τυχαία επιλεγμένους ιερείς.