Έρευνα: Οι αναστολείς της εφηβείας είναι ασφαλείς και αποτελεσματικοί

11/09/2024
από
Μια ανεξάρτητη έρευνα για τους αναστολείς της εφηβείας εξακριβώνει αυτό που ήδη υπογραμμίζει η επιστημονική και ιατρική κοινότητα, ότι δηλαδή είναι ασφαλείς για τα ανήλικα τρανς άτομα.

Η έρευνα που ανέθεσε η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του φαρμάκου, τα οποία έχουν τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο πρόσφατα, υπερτερούν των όποιων πιθανών μειονεκτημάτων, ενώ τόνισε ότι τα αποτελέσματα μπορούν να αντιστραφούν.  

Το φάρμακο, που χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα κάτω των 18 ετών, καθυστερεί τα ανεπιθύμητα στοιχεία της σωματικής εφηβείας.

Η επανεξέταση ανατέθηκε μετά από ένα επεισόδιο του 2021 της εποπτικής σειράς Four Corners του ABC που υποστήριξε ότι υπήρχαν «υψηλά ποσοστά δυσμενών παιδικών εμπειριών» στην κλινική φύλου στο νοσοκομείο Westmead Children’s Hospital, στο Σίδνεϊ.

Σε απάντηση, ζητήθηκε από το Ινστιτούτο Sax να εξετάσει την ποιότητα της έρευνας σχετικά με τις θεραπείες αναστολής της εφηβείας για νέα τρανς άτομα.

Μελετώντας 82 εργασίες σχετικά με τη φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου, συμπεριλαμβανομένων 17 για τις θεραπείες αναστολής της εφηβείας, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ιατρικές παρεμβάσεις είναι «ασφαλείς, αποτελεσματικές και αναστρέψιμες».

Το συμπέρασμά της προέκυψε από μια επικαιροποίηση του ελέγχου στοιχείων σε μια αρχική έκθεση, η οποία διαπίστωσε ότι αρκετές μελέτες, ιδίως εκείνες που διεξήχθησαν και δημοσιεύθηκαν στην Αυστραλία μεταξύ 2000 και 2019, παρέμεναν «περιορισμένες έως ανεπαρκείς».

Η έκθεση συνέχισε υποστηρίζοντας: «Η βάση τεκμηρίωσης κυριαρχείται από μελέτες χωρίς συγκρίσεις ομάδων ελέγχου ή αναφοράς. Ο περιορισμός αυτός επιδεινώθηκε από την πολύπλοκη φύση των μοντέλων φροντίδας για άτομα που βιώνουν δυσφορία φύλου, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν πολύπλευρες παρεμβάσεις που συχνά είναι ταυτόχρονες και/ή παρέχονται για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η έλλειψη καλά τεκμηριωμένων μελετών μπορεί να καταστήσει δύσκολο για τους κλινικούς γιατρούς να κάνουν συγκεκριμένες αξιολογήσεις για τους ασθενείς και να αποφασίσουν για την καλύτερη προσέγγιση, αναφέρεται στην αρχική έκθεση.

Στον Έλεγχο Στοιχείων, το Ινστιτούτο Sax πρόσθεσε ότι οι νεοεντοπισθείσες μελέτες σχετικά με τα ευρήματα των ορμονών που εμποδίζουν την εφηβεία ενισχύουν τα συμπεράσματά του ότι η θεραπεία είναι ασφαλής και τονίζει τη σημασία διενέργειας κι άλλων ερευνών.

«Αν και οι μελέτες που αναφέρουν θετικά αποτελέσματα για την ψυχική υγεία μετά από [ορμονοθεραπεία] είναι περισσότερες από εκείνες με ουδέτερα ή αρνητικά ευρήματα, παραμένουν σημαντικές ελλείψεις στα στοιχεία λόγω των γενικά χαμηλών ποσοστών συμμετοχής των ομάδων-στόχων, της ανεπαρκούς εκπροσώπησης των νέων ή/και του κακού σχεδιασμού και διεξαγωγής των μελετών».

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μελέτες που εντοπίστηκαν ανέφεραν κατά κύριο λόγο «θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της εικόνας του σώματος, της δυσφορίας φύλου, της κατάθλιψης, του άγχους, του κινδύνου αυτοκτονίας, της ποιότητας ζωής και της γνωστικής λειτουργίας».

Το Ινστιτούτο Sax σημείωσε ότι η οστική πυκνότητα παραμένει ένας παράγοντας που θα πρέπει να παρακολουθείται από τους κλινικούς γιατρούς και θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό κίνδυνο, αν και, όπως πρόσθεσε, τα στοιχεία για αυτό «παραμένουν χαμηλά».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) έχει διακόψει τη συνταγογράφηση αναστολέων της εφηβείας για τα ανήλικα τρανς άτομα στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία. Εν τω μεταξύ, η απαγόρευση της ιδιωτικής συνταγογράφησης αναστολέων της εφηβείας εφαρμόστηκε από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση τον Μάιο και επί του παρόντος υπερασπίζεται από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών και τον υπουργό Υγείας Γουές Στρίτινγκ.

Η απαγόρευση ήρθε μετά την άκρως αμφιλεγόμενη αλλά και κατακριτέα από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας έκθεσης Cass για τις υπηρεσίες φύλου, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, και προέτρεπε σε «εξαιρετική προσοχή» γύρω από τη σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι Βρετανική Ιατρική Ένωση έχει ήδη ζητήσει την άρση της απαγόρευσης, ενώ θα διενεργεί τη δική της αξιολόγηση πάνω στην έκθεση Cass, ενώ παράλληλα τονίζει ότι «είναι καιρός να ακούσουμε πραγματικά αυτή την ομάδα σημαντικών, αξιόλογων και δυστυχώς συχνά θυματοποιημένων ανθρώπων και, από κοινού, να οικοδομήσουμε ένα σύστημα στο οποίο θα τους παρέχεται επιτέλους η φροντίδα που τους αξίζει».

Στην Ελλάδα, το πλαίσιο γύρω από τη φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου των νέων τρανς ατόμων είναι από ασαφές έως και ανύπαρκτο.




Δες και αυτό!