Μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ, δείχνει ότι η ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ γυναικών είναι πολύ πιο ευάλωτη σε σχέση με αυτήν του συνολικού πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, η Εθνική έρευνα για την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ γυναικών, Urvashi Vaid, η οποία πήρε το όνομά της από μια λεσβία ακτιβίστρια που πέθανε από καρκίνο το 2022, δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Αποκάλυψε ότι το 22% των ερωτηθέντων ΛΟΑΤΚΙ+ γυναικών είχε προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή του, το οποίο, όπως ανέφερε, ήταν «υπερτετραπλάσιο» από το ποσοστό του γενικού πληθυσμού.
Τα ποσοστά απόπειρας αυτοκτονίας ήταν ακόμη υψηλότερα για τις τρανς συμμετέχουσες (37%) και τα Μαύρα, μη λευκά άτομα και οι ιθαγενείς που συμπλήρωσαν την έρευνα, φτάνουν το 29%.
Η μελέτη διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερες από 5.000 «λεσβίες, ομοφυλόφιλες, bi, pan, κουήρ και asexual γυναίκες από ένα ευρύ φάσμα φύλων» μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου 2022. Και διαπιστώθηκε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ γυναίκες έχουν «σχεδόν διπλάσιο» ποσοστό κατάθλιψης (51%) και άγχους (44%) από τα άτομα του γενικού πληθυσμού.
Το 47% των κουήρ γυναικών είχε «επιβιώσει από κάποια μορφή βίας από σύντροφο», σε σύγκριση με το 35,6% των γυναικών γενικά, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Από τις περισσότερες από 2.000 ερωτηθέντες που είχαν βιώσει τέτοια βία, λιγότερο από το 20% είχε πρόσβαση σε οποιαδήποτε μορφή θεσμικής υποστήριξης ή φροντίδας. Στο 54% των περιπτώσεων, η αστυνομία «δεν βοήθησε καθόλου», ενώ οι φίλοι ήταν «μακράν η σημαντικότερη πηγή τους» (57%).
«Το βάρος του τραύματος σε αυτή την κοινότητα είναι τεράστιο», δήλωσε η Jaime Grant, μία από τις ερευνήτριες. Τα ευρήματα έρχονται περισσότερο από μια δεκαετία αφότου η έρευνά της έδειξε ότι τα τρανς άτομα έκαναν απόπειρες αυτοκτονίας σε ποσοστό εννέα φορές υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο, ανέφερε το NPR.
Και η Christina Dyar, επίκουρη καθηγήτρια από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η οποία μελετά τις ανισότητες στην υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε στο NPR: «Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε τόσο υψηλά ποσοστά τραυματισμών, αλλά συνάδει με όσα έχουμε δει στο παρελθόν».
Η έρευνα εξέτασε επίσης την ιατρική περίθαλψη και το πόσο εύκολα οι ΛΟΑΤΚΙ+ γυναίκες είχαν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Το 14% των ερωτηθέντων δεν είχε κάνει ποτέ τεστ Παπ και το 22% δήλωσε ότι είχε αναβάλει την αναζήτηση βοήθειας λόγω «ασέβειας και διακρίσεων».
Η Savy Elahian, η οποία ηγήθηκε της ανάλυσης των δεδομένων για την έκθεση, δήλωσε: «Ιστορικά, οι ιατρικοί χώροι δεν ήταν ασφαλείς για εμάς. Υπήρξαν πειράματα [σε ανθρώπους], υπήρξε ιατρικός ρατσισμός. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις ιστορικές επιπτώσεις, ιδίως για τα μη λευκά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
«Οι ΛΟΑΤΚΙ+ γυναίκες και τα φυλοδιαφορετικά άτομα χάνουν πραγματικά την προληπτική φροντίδα και την ολιστική ευεξία».
Η έρευνα ρώτησε επίσης για τη «χαρά και την ευχαρίστηση» στη ζωή των ερωτηθέντων. Οι απαντήσεις περιλάμβαναν την ελευθερία της έκφρασης, την οικογένεια επιλογής, την «ελευθερία από τις πατριαρχικές μαλακίες», την κουήρ φιλία, την αυτοπεποίθηση, την αυτονομία και το «σεξ με butch γυναίκες».
Μια έκθεση του NHS το 2019 προειδοποίησε ότι «έως και 50.000 λεσβίες, ομοφυλόφιλες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες» στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχαν πάει ποτέ για τεστ Παπ λόγω παραπλανητικών πληροφοριών ότι οι κουήρ γυναίκες (και τα άτομα με αιδοίο) δεν διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, ορισμένοι τύποι του οποίου μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.