Έπρεπε να παντρευτώ τον σύντροφό μου για να καταλάβω την έκταση της καθημερινής ομοφοβίας

20/08/2017
Ο James (δεξιά) με τον σύζυγό του, Matt

Παντρεύτηκα με τον σύντροφό μου πριν από μια εβδομάδα. Τότε ήταν που ξεκίνησαν και οι απειλές θανάτου.

Βασικά, όλα άρχισαν λίγες μέρες μετά την τελετή, καθώς προχωρούσαμε σ΄έναν δρόμο του Λονδίνου. Κάποια στιγμή ένα αμάξι με τέσσερις άνδρες, πέρασε από μπροστά μας. Ένας από αυτούς άνοιξε το παράθυρο και φώναξε: “Πούστηδες”.

Αποφάσισα να πω τι έγινε στο Twitter, αλλά δεν ήμουν προετοιμασμένος για αυτό που ακολούθησε.

Στη συντριπτική πλειοψηφία, οι αντιδράσεις ήταν θετικές, αλλά στη συνέχεια οι αρνητικές άρχισαν να εμφανίζονται.

Διάφορα gifs εμετού, προσβλητικά σχόλια και αρκετοί που μας αποκαλούσαν ψεύτες. Υπήρχαν και εκείνοι που μας ζητούσαν να μετανοήσουμε (ή χειρότερα, να πεθάνουμε) γιατί θα βρεθούμε στα «φλογερά καζάνια της κόλασης».

Ήταν κάτι εξαιρετκά σοκαριστικό για εμάς, ειδικά μετά την τελετή, που αισθανόμασταν τόσο αήττητοι με όλους τους φίλους και τις οικογένειές μας στο πλευρό μας.

Ξέρω ότι υπάρχουν περιστατικά καθημερινής ομοφοβίας. Ξέρω ότι το αντι-gay συναίσθημα “παραμονεύει” από τους ανώνυμους πολεμιστές του πληκτρολογίου. Και γνωρίζω ότι ένας άνθρωπος εκεί έξω μπορεί να φοβηθεί μόνο και μόνο επειδή κρατάει το χέρι του φίλου του, σ’ έναν μεγάλο δρόμο της πόλης.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, ένας 23χρονος Λονδρέζος τραυματίστηκε από ένα τζάμι, που του “έσπασαν” στο πρόσωπό του, επειδή κρατούσε το χέρι του φίλου του.

Ακόμα και σε μέρη όπου οι LGBΤΙ πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς, είναι ένα ρίσκο να εκδηλώνουν δημόσια τη συντροφικότητά τους.

Το να είσαι gay είναι παράνομο σε 74 χώρες στον κόσμο και τιμωρείται με θάνατο τουλάχιστον σε 10 απ΄αυτές.

Η καθημερινή ομοφοβία υπάρχει και είναι απαίσια. Είναι η φωνή στο κεφάλι σου που σε αποτρέπει από το να φιλήσεις τον σύντροφό σου για να του πεις “αντίο” στο τρένο ή οι περίεργες ματιές που εισπράττεις, όταν ντύσεσαι χωρίς να λαμβάνεις υπόψη τις νόρμες για τα φύλα.

Αλλά αυτό το περιστατικό στο τρένο δε θα με νικήσει. Περιστατικά καθημερινής ομοφοβίας με κάνουν να θέλουν να είμαι πιο προκλητικά gay, δημόσια. Για τους LGBTΙ ανθρώπους η ορατότητα είναι μια πράξη άμυνας. Είναι σημαντικό να παλέψουμε για να “νομιμοποιήσουμε” τα LGBTI άτομα.

Σε μια εποχή που τα τρανς δικαιώματα απογυμνώνονται στην Αμερική και που οι ομοφυλόφιλοι πεθαίνουν κυριολεκτικά στην Τσετσενία, εμείς πρέπει να αγωνιστούμε. Όχι με τις γροθιές μας, αλλά με τα χέρια μας τυλιγμένα γύρω από τους συντρόφους μας, τους εραστές και τους φίλους μας.

James Besanvall για gaystarnews

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!