Επιζήσασες σεξουαλικής παρενόχλησης στο ΑΠΘ: “Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα”

25/01/2021
από
επιζήσασες σεξουαλικής παρενόχλησης, ΑΠΘ, θύματα,

Η Έλενα Ακρίτα έλαβε επιστολή από τις επιζήσασες σεξουαλικής παρενόχλησης του ΑΠΘ, που ζήτησαν να τη δημοσιεύσει στον λογαριασμό της, όπως και έπραξε.

“Ενωμένες ζητάμε ηθική δικαίωση”

Η Έλενα Ακρίτα έγραψε και στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook:

“Τιμή μεγάλη για μένα που τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του ΑΠΘ με εμπιστεύτηκαν προκειμένου να μεταδώσουν το μήνυμα τους. Θα είμαστε στο πλευρό αυτών των γενναίων γυναικών με κάθε τρόπο, με κάθε μέσον. Κοινοποιήστε την επιστολή αυτών των γενναίων γυναικών. #metooΦιλοσοφικήςΑΠΘ”

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

“Πριν λίγες ημέρες, τολμήσαμε να μιλήσουμε μετά από χρόνια για τη σεξουαλική κακοποίηση που υποστήκαμε στα φοιτητικά μας χρόνια από καθηγητές του ΑΠΘ. Ο ‘ασφαλής’ χώρος του Facebook κατάφερε να επιτύχει αυτό στο οποίο το πανεπιστήμιο απέτυχε επί εικοσαετίας: Ξεκίνησαν να ανοίγουν στόματα.

Πέραν ωστόσο των υποθέσεων που μπορούν να φτάσουν στη δικαιοσύνη, η σελίδα της σχολής γέμισε με σχόλια, αλλά και σκέψεις ανθρώπων, που έχουν πολλά να πουν για το καθεστώς της έμφυλης βίας και κατάχρησης εξουσίας που επικρατούσε. Tο φοιτητικό σώμα σύσσωμο εξέφρασε με ενσυναίσθηση τη συμπαράστασή του προς τα ειδεχθή βιώματα που τύχαμε.

Ενωμένες ζητάμε ηθική δικαίωση. Δεν έχουμε πλέον να φοβηθούμε τίποτα. Πίσω από την κλειστή πόρτα -δεκανίκι μας σε αυτή την περίπτωση- της εισαγγελίας θα πούμε τις αλήθειες μας.

Η έμφυλη βία, παρόλο που αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, παραμένει πεισματικά αόρατη. Πρωτίστως, δεν είναι καν σαφές, μέσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας ποιες συμπεριφορές συνιστούν προϊόντα της, αλλά και γιατί το ποσοστό καταγγελιών σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι μικρό. Μια κοινωνία με κοιμισμένα αντανακλαστικά γύρω από το ζήτημα, αποδέχεται αυτές τις συμπεριφορές, ιδίως σε χώρους, όπου τα άτομα συνδέονται μεταξύ τους με σχέσεις εξουσιαστικές.

Κανείς δε μπορεί να αισθάνεται προστατευμένος όσο τα έμφυλα στερεότυπα προσλαμβάνονται ως κάτι φυσιολογικό και αναπαράγονται συστηματικά από όλους τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της κοινωνίας.

Στόχος μας είναι η ψυχολογική ενδυνάμωση μέσα από τη μεταξύ μας στήριξη, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε αρωγοί σε παρόμοιες περιπτώσεις θυμάτων, που μας προσεγγίζουν καθημερινά και να πετύχουμε την αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας περί σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, η οποία, δυστυχώς, εξακολουθεί να λειτουργεί υπέρ του θύτη, αποθαρρύνοντας έτσι τα θύματα να κινηθούν νομικά εναντίον του.

Πιστεύουμε στην ανάγκη για συστηματική αποδόμηση όλων εκείνων των σεξιστικών αντιλήψεων και των πατριαρχικών στερεοτύπων που επιτρέπουν και κανονικοποιούν την έμφυλη βία και τις έμφυλες διακρίσεις.

Me too Φιλοσοφικής ΑΠΘ”

https://www.facebook.com/elenaakrita/posts/10158393999894177

https://avmag.gr/135677/apokalypseis-kai-martyries-gia-tin-ypothesi-parenochlisis-sto-apth/




Δες και αυτό!