Μια τρανς γυναίκα, επιζήσασα «θεραπειών» μεταστροφής, μιλάει ανοιχτά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Rishi Sunak, ώστε να πιέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομική απαγόρευση της βάρβαρης πρακτικής.
Πολλά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και όχι μόνο, έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους, καθώς ο Sunak συνεχίζει να καθυστερεί το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τα τρανς άτομα. Αν και ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα το ανακοινώσει στον Λόγο του Βασιλιά τον Νοέμβριο, η πληθώρα των αντί-τρανς βουλευτών, ανησυχεί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα για το αν πράγματι θα συμβεί.
Ανάμεσα στα άτομα που διαμαρτύρονται είναι και η 76χρονη Carolyn Mercer, η οποία είναι επιζήσασα «θεραπειών» μεταστροφής.
Η Mercer υποβλήθηκε σε «θεραπεία αποστροφής του φύλου» (gender aversion therapy) ως έφηβη, αφού εξομολογήθηκε στον ιερέα της περιοχής τη δυσφορία φύλου της, και μετά την έστειλαν σε ψυχίατρο.
Κατά τη διάρκεια της φρικτής πρακτικής, η Mercer ήταν δεμένη σε μια ξύλινη καρέκλα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο στο τοπικό νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε ισχυρά ηλεκτροσόκ – μια ανάμνηση που τη στοιχειώνει ακόμα 60 χρόνια αργότερα.
«Αν και λιγότερο βάρβαρες, οι σημερινές πρακτικές που αποσκοπούν στο να κάνουν οποιοδήποτε να μισεί τον εαυτό του εξαιτίας μιας πτυχής του χαρακτήρα του έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις για τη ζωή των ατόμων», δήλωσε η Mercer στην εφημερίδα The Independent.
«Χρειαζόμουν κάποιον να μιλήσει μαζί μου – κάποιον που θα άκουγε και θα εξηγούσε τις επιλογές και θα προσέφερε υποστήριξη για τις ενδεχόμενες αποφάσεις μου σχετικά με τη ζωή μου».
Η Mercer άρχισε τελικά να ζει ανοιχτά όταν έγινε 55 ετών, αφού συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα από τη δουλειά της ως διευθύντρια στο Lancashire και είχε επιτέλους την ελευθερία να ξεκινήσει ορμονοθεραπεία και να ζήσει ως η γυναίκα που πάντα ήταν.
Ωστόσο, η ψυχική οδύνη που πέρασε κατά την περίοδο των «θεραπειών» θα είναι για πάντα μαζί της.
Τώρα, η Mercer χρησιμοποιεί τη φωνή της για να καλέσει τον πρωθυπουργό Sunak να προχωρήσει με την πολυπόθητη απαγόρευση της «θεραπείας» μεταστροφής.
«Αρνούμαι να αναγνωρίσω ότι η λεγόμενη “θεραπεία” μεταστροφής είναι θεραπεία με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι ψυχική και σωματική κακοποίηση. Κάποιοι θα το αποκαλούσαν βασανιστήριο», δήλωσε.
«Ως πρωθυπουργός, ο Rishi Sunak έχει την ευθύνη να κάνει αυτό που είναι ανθρώπινο, καλό και ωφέλιμο. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι τολμηρός και να απορρίψει τους δηλητηριώδεις βουλευτές που επιδιώκουν να τιμωρήσουν αντί να θεραπεύσουν – τότε ναι, πρέπει να είναι τολμηρός».