Για την ακρίβεια, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, υπάρχει ολόκληρη καμπάνια σχετικά με τη διακοπή της χρήσης του παραδοσιακού γκλίττερ.
Το γκλίττερ υπάρχει σχεδόν στα πάντα: στα καλλυντικά, στα ρούχα, στα έπιπλα, στα υφάσματα, παντού. Και το κακό ξεκινάει από την ώρα που το ξεπλένεις και περνά στο περιβάλλον, εκεί που καταλήγει και “θρέφει” ψάρια και άλλους οργανισμούς, και που μετά τα βλέπεις στο πιάτο σου και τα τρως.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Και μπορεί να σκεφτείς… έλα μωρέ, είναι τόσο πολύ μικρά κούτσικα κομματάκια… όμως, μπορεί να είναι σούπερ μικροσκοπικά, αλλά είναι πολλά, και όταν λέμε πολλά εννοούμε ΠΟΛΛΑ. Υπολογίζονται σε περίπου 51 τρισεκατομμύρια κομματάκια, (που δεν ήταν βιοαποικοδομήσιμα).
“Νομίζω ότι όλα τα γκλίττερ θα πρέπει να απαγορευτούν, επειδή είναι μικροπλαστικά” είχε δηλώσει το 2017 η Δρ. Trisia Farrelly από το Πανεπιστήμιο Massey της Νέας Ζηλανδίας στο CBS News.
Τα περισσότερα γκλίττερ είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο και από πλαστικό PET. Η Δρ. Farrelly έχει ερευνήσει το ΡΕΤ και καταγράφει ότι μπορεί να διασπαστεί και να απελευθερώσει χημικές ουσίες, που διαταράσσουν τις ορμόνες στα σώματα των ζώων και των ανθρώπων. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνων και νευρολογικών ασθενειών.
Αυτόν τον μήνα, το Πανεπιστήμιο Florida Gulf Coast με ανακοίνωσή του προς τα επερχόμενα άτομα που αποφοιτούν φέτος, προειδοποίησε συμβουλευτικά να προτιμήσουν να μη χρησιμοποιήσουν γκλίττερ στις εκκρεμείς εκδηλώσεις τους.
“Κάθε κομμάτι γκλίττερ, που έχει πεταχτεί για να προσδώσει μία τέλεια αίσθηση εορταστικής ατμόσφαιρας – σίγουρα εκατομμύρια, πιθανότατα δισεκατομμύρια γυαλιστερά μικροπλαστικά κομματάκια μικρότερα από 5 χιλιοστά – εξακολουθεί να υπάρχει στα έγκατα της πανεπιστημιούπολης των 800 στρεμμάτων” έγραφε η ανακοίνωση. Οι επιστήμονες και οι φοιτήτριες/τές έχουν βρει γκλίττερ σ’ όλα τα δείγματα νερού της πανεπιστημιούπολης. Το γκλίττερ, καθώς και άλλα μικροπλαστικά, αποτελούν τη συγκέντρωση 150 εκατομμύρια τόνων πλαστικού στους ωκεανούς μας.
“Υπάρχει ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο που η κοινωνία μας βλέπει το πλαστικό: από απορρίμματα σε πολύτιμη ανακυκλώσιμη πρώτη ύλη, όπως είναι το μέταλλο και το γυαλί” , δήλωσε εκπρόσωπος της Royal Society of Chemistry. “Ελπίζουμε ότι αυτό θα αυξήσει την οικονομική αξία των πλαστικών αποβλήτων σε μια κυκλική οικονομία.”
Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές εταιρείες που στόχο έχουν να μας δώσουν τη λάμψη που χρειαζόμαστε, χωρίς να καταστρέφουμε τον πλανήτη.
Το 2018 εμφανίστηκε η BioGlitz, μια μάρκα που ξεκίνησε το 2017, ως το πρώτο εργοστάσιο, που παράγει γκλίττερ από φυτικά συστατικά. Αυτά τα βιοαποικοδομήσιμα κομματάκια μικροπλαστικού γκλίττερ που είναι φυτικά, παρέχουν ακόμη και μια βοηθητική λειτουργία: κολλούν στο δάπεδο λιγότερο απ’ ότι το παραδοσιακό πλαστικό μη-βιοαποικοδομήσιμο γκλίττερ.
“Ελπίζουμε να εμπνεύσουμε τη διαρκή αλλαγή στη βιομηχανία ομορφιάς ως μοντέλο βιωσιμότητας” , είχε δηλώσει η ιδρύτρια της εταιρίας, Saba Gray, τότε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
“Υπάρχει ένας λόγος που το γκλίττερ ήταν πάντα ένα βασικό στοιχείο της queer κοινότητας. Είναι μια πανοπλία ενάντια σε έναν κόσμο που υπαγορεύει πώς πρέπει να φαίνεσαι με συγκεκριμένο τρόπο για να χωρέσεις σε ένα καλούπι.
Η αειφορία δεν είναι μόνο η δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον εναλλακτικών λύσεων, αλλά και η εμπέδωση των θεμελιωδών αλλαγών στον ιστό της κοινωνίας, ώστε να μπορέσουμε όλες/οι να αρχίσουμε να βλέπουμε τη ζωή ως κάτι ιερό, να τη γιορτάζουμε και να την προστατεύουμε.”