Επιτυχής διαδικασία μεταμόσχευσης όρχεων στη Σερβία

13/12/2019
από

Ένας cis άντρας ηλικίας 36 ετών, που γεννήθηκε χωρίς όρχεις στο Βελιγράδι, έκανε μεταμόσχευση όρχεων, με δότη τον δίδυμο αδερφό του, για να βοηθήσει το σώμα του να παράξει τη δική του τεστοστερόνη, καθώς και σπέρμα.

Είναι η τρίτη παρόμοια χειρουργική επέμβαση, που πραγματοποιείται ποτέ στον κόσμο και η ιατρική ομάδα δηλώνει ότι αυτή η διαδικασία πια θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε τρανς άνδρες.

Η επέμβαση ήταν επιτυχής, αν και δεν ήταν εύκολη. Περιλάμβανε “ραφή δύο αρτηριών και δύο φλεβών πλάτους μικρότερου των 2 χιλιοστών” μέσα σε δύο έως τέσσερις ώρες, πριν το όργανο γίνει μη βιώσιμο, σύμφωνα με τους The New York Times. Τα δύο αδέλφια είναι καλά και οι δύο τους έχουν τώρα από έναν όρχι ο καθένας, με τα επίπεδα τεστοστερόνης τους να βρίσκονται ήδη σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επειδή οι δύο άνδρες έχουν το ίδιο γενετικό υλικό, δεν υπάρχει ανάγκη για φάρμακα, που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, που συνήθως χρειάζονται οι περισσότεροι παραλήπτες μεταμόσχευσης για να αποφύγουν την αντίδραση του σώματος να απορρίψει τους ξένους ιστούς.

Τα δύο αδέλφια επικοινώνησαν με τον χειρουργό Δρ.Μίροσλαβ Ντζόρτζεβιτς (Dr. Miroslav Djordjevic) για τη διαδικασία, όταν έμαθαν ότι είχε κάνει μια επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας, μεταξύ δύο άλλων διδύμων αδελφών, επιτρέποντας στην παραλήπτρια να γεννήσει. Στη διαδικασία μεταμόσχευσης όρχεων, ο Δρ. Τζόρτζεβιτς μπόρεσε να επιτύχει την απελευθέρωση σπέρματος από τον μεταμοσχευμένο όρχι.

Παρόλο που είναι σπάνιο για έναν cisgender άνδρα να γεννηθεί χωρίς όρχεις, ο Δρ. Μίροσλαβ Ντζόρτζεβιτς λέει ότι η μεταμόσχευση των όρχεων θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα θύματα ατυχημάτων, σε τραυματίες στρατιώτες, σε καρκινοπαθείς, αλλά και σε τρανς άνδρες.

Σημειώνεται ακόμη ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η δωρεά όρχεων από άτομα που επιλέγουν την αφαίρεσή τους.
Δες και αυτό!