Επίθεση Πολωνίας κατά Γερμανίας λόγω καταδίκης ομοφοβικού ιερέα

02/08/2021
από
Ο Dariusz Oko, Κρακοβία, Πολωνία, 2019 (Φωτογραφία: Artur Widak/NurPhoto/Getty)

Η πολωνική κυβέρνηση κατηγόρησε το γερμανικό δικαστικό σύστημα για «τάσεις κατά της ελευθερίας» επειδή επέβαλε πρόστιμο σε ιερέα, που χαρακτήρισε ομοφυλόφιλους καθολικούς κληρικούς ως «παράσιτα.»

Μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA την Κυριακή (1 Αυγούστου), ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Marcin Romanowski, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Βαρσοβίας θα ασκήσει κατηγορίες, κατά της γερμανικής δικαιοσύνης, για τον κίνδυνο παραβίασης της ελευθερίας έκφρασης.

Επίθεση Πολωνίας κατά Γερμανίας λόγω καταδίκης ομοφοβικού ιερέα
Ο Dariusz Oko, Κρακοβία, Πολωνία, 2019 (Φωτογραφία: Artur Widak/NurPhoto/Getty)

Η απειλή προκλήθηκε από την απόφαση του δικαστηρίου της Κολωνίας εναντίον του Πολωνού ιερέα Dariusz Oko, του οποίου οι ακραίες αντι-ΛΟΑΤ+ απόψεις δημοσιεύθηκαν στο γερμανικό περιοδικό Theologisches νωρίτερα αυτό το έτος.

Το άρθρο του Oko, “Περί της ανάγκης περιορισμού των ομοφυλοφιλικών κλικών στην εκκλησία”, ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο του «The Lavender Mafia», μια γενική άποψη για την υποτιθέμενη ομοφυλοφιλική επιρροή στο Βατικανό.

Σε αυτό αποκάλεσε τους ομοφυλόφιλους άνδρες στον καθολικό κλήρο «καρκινικό έλκος», «αποικία παρασίτων», και χαρακτήρισε τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ως «ομόφυλη αίρεση», αναφέρει το Politico.

Ο ιερέας του Μονάχου, Wolfgang F. Rothe, κατέθεσε νομική καταγγελία εναντίον του Oko, κατηγορώντας τον για υποκίνηση μίσους εναντίον μέρους του πληθυσμού και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των άλλων.

Η υπόθεση οδήγησε το Επαρχιακό Δικαστήριο της Κολωνίας να αποφανθεί ότι τα λόγια του θεολόγου ήταν πράγματι ένα κίνητρο μίσους εναντίον της ΛΟΑΤ+ κοινότητας και εξέδωσε εντολή ποινής για ανταρσία.

Ο Oko διατάχθηκε να πληρώσει πρόστιμο 4.800 ευρώ, ή να αντιμετωπίσει 120 ημέρες υπό κράτηση. Προσέβαλε την απόφαση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση πιθανότατα θα οδηγηθεί σε δίκη.

Η Πολωνία ισχυρίζεται ότι η απόφαση της Γερμανίας αποτελεί «απειλή για τα ευρωπαϊκά πρότυπα»

Η πολωνική κυβέρνηση έκτοτε υπερασπίζεται τον Oko, με τον υπουργό Romanowski να ισχυρίζεται ότι είδε «τάσεις κατά της ελευθερίας στο γερμανικό σύστημα νομικής προστασίας.»

«Η επιβολή κυρώσεων για επιστημονικές δραστηριότητες αποτελεί απειλή για τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ευρωπαϊκά πρότυπα», πρόσθεσε την Κυριακή.

Ο Oko υπερασπίζεται, επίσης, το εξτρεμιστικό καθολικό think-tank, Ordo Iuris, μια «κινητήρια δύναμη» πίσω από εκστρατείες για την υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων στην Πολωνία, συμπεριλαμβανομένων των περιβόητων ζωνών «χωρίς ΛΟΑΤ.»

Σε δήλωσή του, το Ordo Iuris υπογράμμισε ότι το άρθρο αντιπροσώπευε τη γνώμη του Oko και είχε σκοπό να «ξεκινήσει μια ακαδημαϊκή συζήτηση.»

Η ομάδα ξεκίνησε μια αναφορά στη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel για «προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελευθερίας του λόγου, και της ελευθερίας της συνείδησης.»
Δες και αυτό!