«Επιτέλους, θα κάνει κάτι η Ιταλία για τις πολλές επιθέσεις μίσους σε ΛΟΑΤ+ άτομα;»

16/10/2020

Όταν ο Μάρλον Λαντόλφο φίλησε τον σύντροφό στα πλαίσια μιας βραδινής εξόδου, δεν περίμενε πως αυτό θα προκαλούσε την ομοφοβική αντίδραση μιας ομάδας αγνώστων και ότι το ραντεβού του θα κατέληγε σε ένα νοσοκομείο.

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά ομοφοβικών επιθέσεων στην Ιταλία, η οποία ακόμη συζητά για το αν θα πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση των επιθέσεων μίσους.

«Μας έβρισαν», είπε ο 22χρονος Μάρλον, περιγράφοντας πώς αυτός και ο 26χρονος Ματίας, βρέθηκαν στο πάτωμα, όταν οι άγνωστοι άρχισαν να τους χτυπούν σε έναν δρόμο της πόλης Παδοβα, τον περασμένο μήνα.

«Όταν ένας φίλος που ήταν μαζί μας τους ζήτησε να σταματήσουν, ένας άντρας τον κουτούλησε», δήλωσε προσθέτοντας ότι «στη συνέχεια χτύπησαν τον φίλο του στο κεφάλι με ένα γυάλινο μπουκάλι».

Αν και η αστυνομία άργησε να δώσει πληροφορίες σχετικά με την επίθεση, τα τοπικά μέσα κάλυψαν αμέσως το γεγονός κάνοντας λόγο για σύλληψη τεσσάρων ανδρών και μιας γυναίκας, που κατηγορούνται για πρόκλησης σωματικής βλάβης. Το συγκεκριμένο αδίκημα φέρει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια.

Οι ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές δήλωσαν ότι τέτοια περιστατικά υπογραμμίζουν την ανάγκη για έναν νόμο στη χώρα που θα αναγνωρίζει τις ΛΟΑΤ+ επιθέσεις ως εγκλήματα μίσους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ιταλία, σύμφωνα με την ILGA-Europe, σημειώνει από τα χαμηλότερα σκορ αναφορικά με τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα, μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Ένας προτεινόμενος νόμος κατά των διακρίσεων πυροδότησε έντονη πολιτική συζήτηση στη χώρα. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου έχουν ήδη ανακοινώσει διαδηλώσεις σε 50 πόλεις. Στους δρόμους θα βρεθούν όμως κι όσοι είναι αντίθετο με αυτό.

Το Κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το νομοσχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει τα ΛΟΑΤ+ άτομα και θα ποινικοποιεί τις διακρίσεις και την υποκίνηση βίας.

Η Arcigay, η μεγαλύτερη ομάδα ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων της Ιταλίας, καταγράφει περισσότερες από 100 περιπτώσεις εγκλήματος μίσους και διακρίσεων κάθε χρόνο. Δυστυχώς, όμως, κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νόμου που θα αναγνωρίζει αυτές τις πράξεις μίσους και θα τις τιμωρεί έχουν αποτύχει.

Η Ιταλία πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης το 2016, αντιμετωπίζοντας έντονες αντιθέσεις από καθολικές ομάδες.

Δύο στα τρία ΛΟΑΤ+ άτομα αποφεύγουν να κρατούν το χέρι του αγαπημένου τους προσώπου στον δρόμο, σύμφωνα με τη 2η πανευρωπαϊκή έρευνα για τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα.

«Εάν οι άνθρωποι δεν μπορούν να δείξουν την αγάπη τους, επειδή φοβούνται τα δημόσια ιδρύματα πρέπει να παρέμβουν», δήλωσε στο Reuters, ο Αλεσάντρο Ζαν, ένας ανοιχτά γκέι βουλευτής με το κεντροαριστερά Δημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος προωθεί την προτεινόμενη νομοθεσία.

Εάν περάσει το νομοσχέδιο, το κράτος θα διαθέτει 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για ΛΟΑΤ+ καταφύγια και εκστρατείες χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας, δήλωσε ο Ζαν.

Ενώ υποστηρίζεται από τον κυβερνώντα συνασπισμό, το νομοσχέδιο κατά των διακρίσεων αντιμετώπισε μια έντονη αντίσταση από την αντιπολίτευση – συμπεριλαμβανομένης της ακροδεξιάς Ένωσης, του πιο δημοφιλούς κόμματος της Ιταλίας – και της καθολικής εκκλησίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν υποβάλει εκατοντάδες τροπολογίες σε μια προσπάθεια εκτροχιασμού της μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης του νομοσχεδίου για την τιμωρία των διακρίσεων λόγω βάρους, κακής υγιεινής, και φαλάκρας.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης και οι σύμμαχοί του, που συγκεντρώνουν περίπου το 40% των ψήφων σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, έχουν χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο «άχρηστο και ως επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου».

«Δεν υπάρχουν διακρίσεις στην Ιταλία … και όλες οι πιθανές κυρώσεις και ποινές που μπορεί να σκεφτεί κανείς έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ», δήλωσε ο αρχηγός της Λέγκα, Μάττο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου τον Ιούλιο.

Η ιταλική διάσκεψη επισκόπων – ένα σημαντικό όργανο της Καθολικής Εκκλησίας – περιέγραψε την πρόταση ως «θανάτωση της ελευθερίας».

Η συντηρητική ομάδα “Pro Life and Family” δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα κάνει τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους «πιο ίσους από άλλους» και θα οδηγούσε στη διδασκαλία της ομοφυλοφιλίας στα σχολεία μέσω της πρωτοβουλίας της για ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομοφοβία. «Το να πούμε ότι δύο άντρες δεν κάνουν μια μητέρα είναι γεγονός, όχι ομοφοβία», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρός της.

Ο Ζαν αρνήθηκε ότι το νομοσχέδιο θα προσκρούσει στην ελευθερία του λόγου, τιμωρώντας μόνο εκείνους που υποκινούν το μίσος ενώ υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση της ακροδεξιάς έχει ως στόχο να συγκεντρώσει την υποστήριξη μεταξύ των κοινωνικά συντηρητικών ψηφοφόρων.

Μόνο το 59% των Ιταλών πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος με τις σχέσεις του ίδιου φύλου, σε σύγκριση με το 95% των Σουηδών και πολύ κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (72%), σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

«(Η αντιπολίτευση) χρησιμοποιεί ψευδή επιχειρήματα και δεν έχει το θάρρος να πει ότι δεν θέλει αυτόν τον νόμο επειδή είναι ενάντια στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ανθρώπων», δήλωσε ο Ζαν.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!