Επιστράφηκαν τα μετάλλια που είχαν στερήσει σε βετεράνο επειδή ήταν bi

23/01/2020
από
Ναυτικό Βρετανίας
Ναυτικό Βρετανίας

Ένας αμφιφυλόφιλος (bi) βετεράνος των Φώκλαντ πήρε τελικά πίσω τα μετάλλιά του, 27 χρόνια μετά την αποστέρησή τους, λόγω της σεξουαλικότητάς του.

Ο Joe Ousalice, 68 ετών, υπηρέτησε ως διαβιβαστής στον πόλεμο των Φώκλαντ το 1982, ενώ υπηρετούσε στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της 18χρονης καριέρας του στο Βασιλικό Ναυτικό.

Το 1993 ναυτικό έθεσε τον Ousalice ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου, που τον έκρινε ένοχο, επειδή βρέθηκε στο κρεβάτι μ’ έναν άλλο άνδρα. Ο ίδιος εξακολουθεί να αρνείται την κατηγορία, αλλά το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ακρόασης ότι είναι αμφιφυλόφιλος, προκάλεσε την αποβολή του από το ναυτικό σώμα, ώστε να μην «διαφθείρει» τους άλλους. Το ναυτικό του στέρησε τη δουλειά του, του κατάσχεσε τρία τιμητικά σήματα κι ένα μετάλλιο για τη μακρά υπηρεσία του στο σώμα, αλλά και την αξιοπρέπειά του.

Επιστράφηκαν τα μετάλλια που είχαν στερήσει σε βετεράνο επειδή ήταν bi
Επιστράφηκαν τα μετάλλια που είχαν στερήσει σε βετεράνο επειδή ήταν bi

Τον Μάιο του 2019, ο βετεράνος ανακοίνωσε ότι με την εκπροσώπηση της ομάδας υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Liberty, σχεδιάζει να μηνύσει το Υπουργείο Άμυνας για να πάρει τα μετάλλιά του πίσω.

Τον Δεκέμβριο, ο Ousalice έλαβε μια απολογία από το Υπουργείο Άμυνας, με την οποία οι στρατιωτικές του τιμητικές διακρίσεις είχαν αποκατασταθεί και σε τελετή, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, του απονεμήθηκε το μετάλλιο Long Service and Good Conduct.

Σύμφωνα με την ITV, ο Ousalice δήλωσε:

“Νόμιζα ότι αυτά τα 27 χρόνια ζωής ολοκληρώνονται σήμερα. Πήρα πραγματικά το μετάλλιο πίσω. Είμαι εκστασιασμένος, αλλά και κάπως μπερδεμένος, επειδή συμβαίνουν τόσα πολλά. Χρειάστηκε να πάρω όλο αυτό το βάρος από το στήθος μου. Ήταν μια ντροπή. Δε μπορούσα να βρω δουλειά μετά. Ήμουν καλά εφοδιασμένος, για κάθε θέση που πήγα να ζητήσω εργασία, και με απέρριπταν, επειδή οι ένοπλες δυνάμεις δε θα μου έκαναν σύσταση, κι όμως είμαι εδώ 27 χρόνια αργότερα. Μόνο με τη βοήθεια της [δικηγόρου] Emma Norton και της Liberty, και με την απειλή ότι θα καταφύγουμε στο δικαστήριο, άλλαξαν γνώμη” .

Η νομιμοποίηση της υπηρεσίας ενός γκέι ή bi ατόμου στον βρετανικό στρατό έγινε μόλις το 2000.

Τον περασμένο μήνα, αποκαλύφθηκε ότι περισσότεροι από 150 άνθρωποι ζήτησαν αποζημίωση από το βρετανικό στρατό, ισχυριζόμενοι ότι απολύθηκαν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Ωστόσο, ο αγωνιστής των δικαιωμάτων των LGBT+ ατόμων, Peter Tatchell δήλωσε ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που απορρίφθηκαν επειδή ήταν LGBT+ άτομα είναι “πιθανό να αφορά σε χιλιάδες” , διότι “οι στρατιωτικοί κυνηγοί μαγισσών συνέχισαν αμείωτα από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 μέχρι το 1999” .
Δες και αυτό!