Σε μια προσπάθεια να αυξήσει την προστασία των τρανς ατόμων, μια πακιστανική επιχείρηση εγκαινίασε μια υπηρεσία μεταφοράς, όπως το uber, η οποία θα είναι διαθέσιμη μόνο σε γυναίκες και τρανς άτομα.
Η υπηρεσία ονομάζεται SheDrives, ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο και επιδιώκει να προστατεύσει τα τρανς άτομα από τις διακρίσεις και την παρενόχληση, λέει ο Ammaz Farooqi, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Προς το παρόν λειτουργεί μόνο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Λαχόρη, αλλά ο Farooqi δήλωσε ότι είναι δυνατή η επέκτασή της.
Το Πακιστάν είναι ένα συντηρητικό κυρίως κράτος, στο οποίο τα τρανς άτομα αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα διακρίσεων, ακόμη και βίας, όπως σεξουαλική κακοποίηση, επίθεση και δολοφονία. Είναι σύνηθες για τα τρανς άτομα της χώρας να μην εγγράφονται σε κανονικά σχολεία σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις διακρίσεις.
Το γκέι σεξ είναι παράνομο στο Πακιστάν και τιμωρείται με φυλάκιση έως και δύο ετών, αν και σπάνια γίνεται. Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες πολλές φορές αντιμετωπίζονται υποτιμητικά, γεγονός που καθιστά δύσκολο το να είναι κάποιο άτομο ανοιχτά τρανς ή γκέι.
Υπολογίζεται ότι στη Λαχόρη ζουν περίπου 30.000 τρανς άτομα, ενώ οργανώσεις που υπερασπίζονται την ευημερία τους εκτιμούν ότι η τρανς κοινότητα σε όλο το Πακιστάν ανέρχεται σε περίπου 500.000 άτομα σε σύνολο 240 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.
Ο ίδιος ο Farooqi δεν είναι τρανς, αλλά βλέπει την επιχείρησή του ως έναν τρόπο να βοηθήσει δύο περιθωριοποιημένες κοινότητες: τις γυναίκες και τα τρανς άτομα.
«Έκανα ένα μικρό βήμα και μπορεί να επεκτείνουμε αυτή την υπηρεσία και σε άλλες πόλεις», δήλωσε.
Είπε επίσης ότι «μια μοναδική πτυχή αυτής της εφαρμογής και της υπηρεσίας μεταφοράς είναι ότι τόσο οι οδηγοί όσο και οι επιβάτες θα είναι γυναίκες και τρανς άτομα».
Τα οχήματα θα φέρουν ροζ λογότυπα, ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τις γυναίκες και τα τρανς άτομα.
Το Πακιστάν έγινε πρόσφατα είδηση για αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ διακρίσεις όταν ένας Πακιστανός οδηγήθηκε βίαια σε ψυχιατρική κλινική επειδή προσπάθησε να ανοίξει το πρώτο γκέι κλαμπ της χώρας.
Πέρυσι τον Μάιο, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Σαρία του Πακιστάν (FSC) ακύρωσε αρκετές διατάξεις του ιστορικού νόμου για την προστασία των τρανς δικαιωμάτων, αφού δήλωσε ότι ο νόμος είναι «αντί-ισλαμικός». Στην απόφασή του, το FSC δήλωσε ότι ένα άτομο δεν μπορεί να «αλλάξει φύλο» με βάση το «ενδόμυχο συναίσθημα» ή την «αυτοαντιλαμβανόμενη ταυτότητα» και πρέπει να τηρεί το φύλο που του αποδόθηκε κατά τη γέννηση.