Όλο και περισσότερες εκπομπές αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Και συνεχίζουν να το κάνουν χωρίς καμία ενημέρωση γύρω από ζητήματα ταυτοτήτων και πάντα μέσα από το πρίσμα της κλειδαρότρυπας. 

Πάρτε για παράδειγμα το σημερινό ρεπορτάζ του ANT1, σχετικά με έναν τρανς άνδρα. Ενώ είναι σαφές πως το εν λόγω άτομο προσδιορίζεται ως άνδρας, οποιαδήποτε αναφορά σ΄αυτόν γίνεται στο θηλυκό – μια κακοποιητική συμπεριφορά που λέγεται misgendering. Ενώ δεν λείπουν και οι φράσεις που τραυματίζουν τις τρανς ταυτότητες.

Σαν να μην έφτανε η επαναλαμβανόμενη κακοποίηση, το ρεπορτάζ δίνει και κάποια στοιχεία σχετικά με την οικογένεια του ατόμου, κάνοντας πιο εύκολο το να αναγνωρίσουμε ποιο είναι. Κάνει στην ουσία ένα έμμεσο outing, χωρίς φυσικά τη συγκατάθεση του τρανς ατόμου.

Τις τελευταίες μέρες διαβάζω αρκετά σχόλια γύρω από το πως ριάλιτι, σαν το GNTM, εμπορευματοποιούν τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες στο όνομα της διαφορετικότητας. Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω σ΄αυτή τη συζήτηση είναι πως το πρόβλημα είναι συνολικό και αφορά στο μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής τηλεοπτικής πραγματικότητας.

Υ.Γ.: Στόχος του κειμένου είναι να τονιστούν οι κακοποιητικές συμπεριφορές και όχι η αναπαραγωγή του συγκεκριμένου ρεπορτάζ. 

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!