Η βρετανική αστυνομία αντιμετωπίζει έντονη κριτική για έναν νέο στόλο από πολύχρωμα περιπολικά ουράνιου τόξου, που ισχυρίζεται ότι θα αυξήσει την «εμπιστοσύνη» στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Τα «αυτοκίνητα εγκλήματος μίσους» θα εισαχθούν σε δυνάμεις σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που επιβιώνουν από εγκλήματα μίσους, να προσέλθουν στην αστυνομία.

Επί του παρόντος, περίπου το 80% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δεν αναφέρει εγκλήματα μίσους στις αρχές, σύμφωνα με τη Stonewall, αλλά η αστυνομία πιστεύει ότι τα πολύχρωμα αυτοκίνητα θα το αλλάξουν αυτό.

«Μπαίνουν όλα τα διακριτικά της αστυνομίας κανονικά, αλλά συνήθως προστίθεται κάτι που έχει να κάνει με το ουράνιο τόξο», δήλωσε η Julie Cooke, αναπληρώτρια αρχιφύλακας της αστυνομίας του Τσέσαϊρ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Police.UK (@yourpolice.uk)

Εξηγώντας την πρωτοβουλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι το «κόστος είναι ελάχιστο», αλλά είναι σίγουρη ότι ο αντίκτυπος είναι «τεράστιος.»

“Στην πραγματικότητα το κόστος είναι πολύ ελάχιστο, αλλά η εμπιστοσύνη που μπορεί να φέρει απλά και μόνο ένα ουράνιο τόξο εκεί… και οι άνθρωποι μου λένε ότι ο αντίκτυπος του να βλέπεις το ουράνιο τόξο είναι τόσο μεγάλος,» δήλωσε.

«Η ιδέα είναι ότι το αυτοκίνητο είναι εκεί στην κοινότητα, γενικά σε κανονική περιπολία αστυνόμευσης, απλώς για να δείξει στην κοινότητα ότι θέλουμε να έρθετε σε μας. Εάν συμβαίνει κάτι που γνωρίζετε ότι δεν είναι σωστό, θέλουμε να προχωρήσετε. Είναι για να δώσει εμπιστοσύνη στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητά μας, αλλά και σε άλλες ομάδες που δεν εκπροσωπούνται.»

Τα εγκλήματα μίσους αυξάνονται, αλλά είναι τα πολύχρωμα περιπολικά η απάντηση;

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Εσωτερικής Υπηρεσίας, οι εκθέσεις εγκλημάτων μίσους στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Η μεγαλύτερη αναλογική αύξηση παρατηρήθηκε στα εγκλήματα μίσους σε βάρος τρανς ατόμων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 16 % από πέρυσι.

Ενώ η αύξηση της εμπιστοσύνης στην αναφορά εγκλημάτων μίσους είναι αναμφίβολα κάτι θετικό, η αστυνομία μπορεί να κοιτάξει λίγο περισσότερο σε βάθος την κατάσταση, από την ανακαίνιση των περιπολικών αυτοκινήτων της.

Μια έκθεση της Stonewall του 2017 σχετικά με την αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από την αστυνομία είναι αποκαλυπτική. Συγκλονιστικές ιστορίες από την κοινότητα, με αρκετά θύματα εγκλημάτων μίσους, κάνουν λόγο για επίμονα λανθασμένη αναφορά στο πρόσωπό τους και misgendering.

Σε άλλα άτομα η αστυνομία είπε ότι «προκάλεσαν» το έγκλημα, και τους συνέστησε να «γίνουν πιο ανθεκτικά.»

«Μίλησα, άκουσαν, αλλά ήταν η στάση τους τέτοια που σου έδιναν την εντύπωση ότι δεν το έπαιρναν στα σοβαρά», είπε ένα άτομο. «Ένιωσα ότι είχα υποφέρει δύο φορές: τη μία φορά από τη σωματική επίθεση και τη δεύτερη από την επίθεση από το κράτος», είπε ένα άλλο άτομο.

Αν και πολλές/οί κουήρ αξιωματικοί αγωνίζονται για να αλλάξουν τη φήμη της αστυνομίας, η πλειοψηφία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας παραμένει δύσπιστη.

«Δε με εντυπωσιάζει για να είμαι ειλικρινής», είπε ένα τρανς άτομα, για τα περιπολικά του ουράνιου τόξου, μιλώντας στο LBC. «Το έγκλημα μίσους είναι σοβαρό και πιστεύω ότι κάτι τέτοιο το υποτιμά.»

«Πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα εγκλήματα μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, των μαύρων και μελαμψών ατόμων, και των ατόμων με αναπηρία», συμφώνησε ένα άλλο άτομο στο Twitter. «Πρέπει επίσης να λάβουν σοβαρά υπόψη τα σεξουαλικά και ενδοοικογενειακά εγκλήματα κατά των γυναικών. Το rebranding των αυτοκινήτων τους δε θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου.»

Ένας άλλος πρόσθεσε: «Ως γκέι δε θέλω τίποτα άλλο από μια απροκάλυπτα αμερόληπτη, αποτελεσματική, ικανή αστυνομική δύναμη που να επικεντρώνεται στην προστασία όλων των αθώων από εκείνους που διαπράττουν πραγματικά εγκλήματα.»