Καθώς εκτιμάται ότι κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος από την πείνα, 238 τοπικές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν τους ηγέτες που συγκεντρώνονται στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να τερματιστεί η παγκόσμια κρίση πείνας.
Οργανώσεις από 75 χώρες έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή στην οποία εκφράζουν την οργή τους για τα ραγδαία αυξανόμενα επίπεδα πείνας και διατυπώνουν συστάσεις για δράση, καθώς 345 εκατομμυρια άνθρωποι βιώνουν σήμερα οξεία πείνα, υπερδιπλάσιοι δηλαδή από το 2019, σύμφωνα με το Oxfam.
Παρά τις υποσχέσεις των παγκόσμιων ηγετών να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά λιμό τον 21ο αιώνα, ο λιμός είναι και πάλι επικείμενος στη Σομαλία. Σε όλο τον κόσμο, 50 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας σε 45 χώρες.
Μέλος της Ένωσης Οικογενειακής Φροντίδας της Υεμένης, ένας από τους υπογράφοντες την επιστολή, δήλωσε:
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι με όλη την τεχνολογία στη γεωργία και τις τεχνικές συγκομιδής σήμερα εξακολουθούμε να μιλάμε για λιμό τον 21ο αιώνα. Δεν πρόκειται για μια χώρα ή μια ήπειρο και η πείνα δεν έχει ποτέ μόνο μια αιτία. Πρόκειται για την αδικία ολόκληρης της ανθρωπότητας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βλέπεις ανθρώπους να υποφέρουν ενώ άλλοι που μοιράζονται τον ίδιο πλανήτη έχουν άφθονο φαγητό. Δεν πρέπει να περιμένουμε ούτε λεπτό περισσότερο για να επικεντρωθούμε τόσο στην άμεση παροχή σωτήριας τροφής όσο και στην παροχή μακροπρόθεσμης υποστήριξης, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αναλάβουν το μέλλον τους και να παρέχουν στους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους».
Μια 32χρονη μητέρα που ζει με τα τέσσερα παιδιά της σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στην περιοχή της Σομαλίας στην Αιθιοπία, είναι μία από τα εκατομμύρια άτομα που αντιμετωπίζουν καταστροφικά επίπεδα πείνας.
«Χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, (ζούμε) μια απελπιστική ζωή», δήλωσε. «Πάνω απ’ όλα, τα παιδιά μου λιμοκτονούν. Βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου. Αν δεν πάρουν λίγο φαγητό, φοβάμαι ότι θα πεθάνουν».
Η παγκόσμια κρίση πείνας έχει τροφοδοτηθεί από ένα θανατηφόρο μείγμα φτώχειας, κοινωνικής αδικίας, ανισότητας των φύλων, συγκρούσεων, κλιματικής αλλαγής και οικονομικών σοκ, με τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και της κρίσης στην Ουκρανία να ανεβάζουν περαιτέρω τις τιμές των τροφίμων και το κόστος ζωής, αναφέρει το Oxfam, συμπληρώνοντας πως όσοι έχουν τη δύναμη και τα χρήματα να το αλλάξουν αυτό πρέπει να ενωθούν για να ανταποκριθούν καλύτερα στις τρέχουσες κρίσεις και να προλάβουν και να προετοιμαστούν για τις μελλοντικές.