Ένα αμφίδρομα ηδονοβλεπτικό στριπτίζ στο Βυρσοδεψείο

1

Που μπορεί να συναντήσει το στριπτίζ την τέχνη; Είναι το γυμνό στο θέατρο ηδονοβλεπτικό; Και πως γίνεται να αντιστραφούν οι ρόλοι θεατή-χορευτή ώστε να γίνει αμφίρροπη αυτή η αίσθηση ηδονοβλεψίας;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εξετάζει ο Pere Faura. Ο σημαντικότερος νέος Καταλανός χορογράφος και χορευτής έρχεται στο Βυρσοδεψείο για μια βραδιά για να παρουσιάσει τις παραστάσεις του Striptease και On Fire. Η δουλειά του Faura χαρακτηρίζεται από την οικειοποίηση στοιχείων της ποπ κουλτούρας, όπως το στριπτίζ, η ντίσκο, το μιούζικαλ ή και το πορνό, τα οποία στη συνέχεια μετουσιώνει και επανασυνθέτει με νέους τρόπους, δημιουργώντας μια υπερβατική crosss-media χορογραφία, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της θεατρικής σύμβασης.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους media όπως η video προβολή ή η live προβολή εικόνων από το κοινό, επιθυμεί να σπάσει τη «μοναξιά» της έκθεσης στη σκηνή και να εμπλέξει ενεργά τον θεατή. Ταυτόχρονα με το στριπτίζ που πραγματοποιεί επί σκηνής, εκτιθέμενος στο κοινό, χειρίζεται μια κινηματογραφική μηχανή την οποία στρέφει στο πρόσωπο του θεατή που τον παρακολουθεί. Ο Faura γίνεται ηδονοβλεψίας του ηδονοβλεψία του, και προβάλλοντας την εικόνα αυτή στη σκηνή, κλείνει αυτή τη λούπα της αλληλο-έκθεσης. Ζήτημα του είναι να ερευνήσει το παρασκήνιο της ποπ κουλτούρας και να σπάσει την ψευδαίσθηση ασφάλειας του Χολυγουντιανού ονείρου.

 

Pere Faura _Striptease_

 

Οι παραστάσεις

Striptease

Το Στριπτίζ είναι ένα στριπτίζ στο θέατρο και την ματιά του. Πρόκειται για ένα στριπτίζ, μια περφορμανς και μια διάλεξη, που με χιούμορ και ειρωνεία συγκρίνει το παραστατικό γεγονός με την τέχνη του στριπτίζ.

 

On Fire

Με αφετηρία το striptease, το έργο αφορά την πορνογραφική φαντασίωση ως χορογραφική πράξη. Ακολουθώντας διαφορετικές στρατηγικές, όπως τον σταθερό επαναπροσδιορισμό των ρόλων ή την  απόλυτη αφαίρεση, ο χορευτής κατ’ εξαίρεση ερμηνεύει μόνος του και τους δύο ρόλους του έργου.

PP_07_Bomberos_C_SoniaCarballoSocatoba

 

18 Δεκεμβρίου στις 19.30:

Ο Pere Faura συναντά Έλληνες καλλιτέχνες. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3453203.

19 Δεκεμβρίου 2014: 

Performances “Striptease” (40min) + “On Fire” (15min), του Pere Faura + Συζήτηση με το κοινό.

 

 

Striptease

Bomberos con grandes mangueras (On fire)

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, 20:30

Γενική είσοδος 8 ευρώ

 Βυρσοδεψείο

Ορφέως 174, Βοτανικός

www.vyrsodepseio.com

 

 

striptease-rgavalle-9156

 

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Βυρσοδεψείου, στοχεύει σταθερά στις ανταλλαγές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και συνδιοργανώνει με φορείς και θέατρα του εξωτερικού μια σειρά από πλατφόρμες (όπως για παράδειγμα: «Μήνας Ελληνικού Έργου στην Γαλλία» τον Μαίο 2014, «ΙΕΤΜ Athens Pleannary 2013”, διεθνή residencies κλπ.) καθώς και άλλες δράσεις που προωθούν την γνωριμία του Ελληνικού κοινού με σημαντικούς ξένους καλλιτέχνες.

Αυτή τη φορά, το Βυρσοδεψείο συναντά το Antic Teatre της Ισπανίας σε ένα project ανταλλαγής και διεύρυνσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τα δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Trans Europe Halles, -το Antic Teatre (Βαρκελώνη, Ισπανία) και το Βυρσοδεψείο (Αθήνα, Ελλάδα)- συμπράττουν σε ένα πρόγραμμα πολιτιστικής ανταλλαγής και συνεργασίας εκτός συνόρων, στα πλαίσια του προτζέκτ cav_a, Kαταλανοί καλλιτέχνες επισκέπτονται Έλληνες καλλιτέχνες και αντίστροφα.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελείται από performances του Καταλανού καλλιτέχνη PERE FAURA στο Βυρσοδεψείο στις 19 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30 οι οποίες θα συνοδεύονται από άλλες δραστηριότητες και παραστάσεις Ελλήνων καλλιτεχνών στο Antic Teatre της Βαρκελώνης τον Φεβρουάριο του 2015.

Με την υποστήριξη του Acción Cultural Española (AC/E)

 

DSC08505

 

Pere Faura.

Γεννημένος στη Βαρκελώνη το 1980, σπούδασε μουσική στο μουσικό σχολείο Diaula και στο Ωδείο της Βαρκελώνης για περισσότερο από 10 χρόνια, με εστίαση στο φλάουτο και το τραγούδι. Σπούδασε 2 χρόνια ως Theatre Maker στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης, συνδυάζοντας το με μπαλέτο και σύγχρονο χορό στο Area, espai de dansa i creació.

Σπούδασε ένα χρόνο ΜΜΕ και Επικοινωνία στο Universitat Autònoma de Barcelona όπου έκανε και ένα μάστερ σε Study in Culture of Peace and Conflict Resolution. Το 2002 μετακόμισε στο Αμστερνταμ για να σπουδάσει χορογραφία στο School for New Dance Development από όπου και αποφοίτησε το 2006. Μεταξύ 2009 και 2011 σπούδασε χορογραφία στο Amsterdam School.

Ως ΧΟΡΕΥΤΗΣ, συμμετείχε σε πολλά έργα χορογράφων όπως ο Jerôme Bel, η Ivana Muller, η Kyrstine Andersen . Το 2006 επιλέχθηκε στο πρόγραμμαDanceWeb European Scholarship Program for Contemporary Dance μέρος του Impulstanz Festival στη Vienna. Η πτυχιακή του εργασία ήταν “this is a picture of a person I don’t know” (2006) το οποίο κέρδισε το Βραβείο Χορογραφίας στο ITS Festival, επιλέχθηκε για το Dansclick Holland Tour και παρουσιάστηκε σε διάφορα θέατρα ανά την Ευρώπη.

Το 2007 το Θέατρο Frascati του Άμστερνταμ τον κάλεσε ως χορογράφο, όπου και δημιούργησε την ταινία μικρού μήκους “watching you” και το σόλο “discopolis” το οποίο και εξέλιξε περαιτέρω στην Βαρκελώνη υπό τον τίτλο “striptease programat” που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Viatges a la felicitat” στο Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς ξεκίνησε το τρίτο του σόλο “striptease”, ανάθεση του ITS Festival ως μέρος του Βραβείου Χορογραφίας 2007.

Το 2008 έγινε η πρεμιέρα του “striptease” στο Something Raw Festival και το παρουσίασε σε πολλούς άλλους διεθνής χώρους κατά τη διάρκεια του χρόνου. Το καλοκαίρι το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας του ανέθεσε μια εκδοχή για τρεις γυναίκες του “striptease”  με τίτλο “StripteaSeS”. Το Δεκέμβριο έκανε την πρεμιέρα της πρώτης του ομαδικής δουλειάς για 5 γυναίκες με τίτλο “do you have a cigarette? And other ways of approaching” συμπαραγωγή των Frascati Theater (Amsterdam), La Caldera (Barcelona), Operaestate Festival (Bassano del Grappa) και Springdance Festival (Utrecht), το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2008 στο  Frascati WG.

Το 2009 έκανε την ταινία μικρού μήκους “miratge cromàtic”, παραγωγή του Nu2’s (Barcelona) και ξεκίνησε το “coser y cantar”, μια έρευνα για το τραγούδι και το χορό.

Τον Ιούλιο, του απονεμήθηκε το βραβείο Charlotte  Köhler  από τον οργανισμό Prins Bernhard Cultuurfonds (NL) ως αναγνώριση της καριέρας του ως νέος χορογράφος. Το 2010, συνεχίζει να παρουσιάζει το “coser y Cantar” σε διάφορα φεστιβάλ της Ισπανίας όπως το MOV-S στην Μαδρίτη ή το Terrassa Noves Tendencies.

Επίσης δημιούργησε την performance- installation “los títulos nunca mueren” μαζί με τον Iñaki Álvarez, που παρουσιάστηκε στο  Festival Escena Poblenou της Βαρκελώνης και την performance “bomberos con grandes mangueras” ανάθεση από τον  Álex Brahim στα πλαίσια του προγράμματος “CUVO” που παρουσιάστηκε στο Matadero της Μαδρίτης.

Το 2011, δημιουργεί το πρώτο του video-installation “(s)expositions(s)” μαζί με την Joan Escofet σαν τελικό πρότζεκτ για το  Amsterdam Master of Choreography. Ξεκινάει επίσης να δουλεύει επάνω στο «D’ accions” το δεύτερο πρότζεκτ με τον Iñaki Álvarez, το οποίο κάνει tour σε μέρη της Καταλονίας και των Κανάριων Νήσων. Τέλος ξεκινά και το τελευταίο του solo « Dansa real ja!” μια συνεργασία του φεστιβάλ TNT in Terrassa και του La Caldera της Βαρκελώνης.

 

Μανώλης Βαμβούνης

Αν δεν σας μιλάω εδώ, θα είμαι κάπου και θα βλέπω θέατρο. Ή θα διαβάζω comics. Ή θα βλέπω drag queens στην τηλεόραση. Ή θα βλέπω κάτι με spandex ή περούκες στο σινεμά. Ή τελοσπάντων θα κάνω κάτι απροσδιόριστα geeky. Στο Antivirus είμαι τα τελευταία δύο χρόνια υπεύθυνος των σελίδων του Culture και συνιδρυτής των θεατρικών βραβείων Gay Theatre Awards. Αν δεν με δείτε κάπου έξω (δεν με χάνετε, promise) κυκλοφορώ στο προσωπικό μου blog project www.gkoultoura.gr και στο twitter ως @manolis.




Δες και αυτό!