Ελβετία: Δημοψήφισμα για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών

28/04/2021
από
Ελβετία, δημοψήφισμα
Ελβετία: Δημοψήφισμα για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών

Σε δημοψήφισμα προχωρά η Ελβετία, που καλεί τον κόσμο να πει τη γνώμη του για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ως αποτέλεσμα σχεδόν οκτώ ετών συζήτησης και αντίδρασης των αντιπάλων του σχεδίου νόμου.

Η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία επιβεβαίωσε την Τρίτη (27 Απριλίου) ότι περισσότεροι από 61.000 αντίπαλοι στην ισότητα των γάμων έχουν υπογράψει ζητώντας δημοψήφισμα.

Στο άμεσο δημοκρατικό σύστημα της Ελβετίας, όσες/οι αντίκεινται σε αποφάσεις, που λαμβάνονται από το κοινοβούλιο, μπορούν να επιβάλουν δημοψήφισμα, εάν καταφέρουν να συγκεντρώσουν 50.000 υπογραφές εντός 100 ημερών.

Η ημερομηνία για το δημοψήφισμα θα οριστεί τον Μάιο και θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο, δήλωσε εκπρόσωπος του διοικητικού γραφείου στο Reuters.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ελβετία υποστηρίζει των γάμο μεταξύ γκέι ατόμων, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση για την ισότητα του γάμου γίνεται εδώ και χρόνια στην Ελβετία.

Το νομοσχέδιο εισήχθη για πρώτη φορά από το Πράσινο Κόμμα το 2013. Έκτοτε, οι νομοθέτες έχουν εξετάσει εάν η ενσωμάτωση της ισότητας των γάμων στον νόμο θα σήμαινε τροποποίηση του συντάγματος της χώρας. Τελικά, το συμβούλιο των κρατών – το ανώτερο σώμα του κοινοβουλίου – συμφώνησε ότι δεν απαιτείται καμία αλλαγή, καθώς το σύνταγμα είναι ήδη χωρίς αποκλεισμούς. «Το δικαίωμα να παντρευτείς και να έχεις οικογένεια είναι εγγυημένο», λέει το σύνταγμα. Μετά από χρόνια καθυστερημένης συζήτησης, το ελβετικό κοινοβούλιο, η Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ενέκριναν ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών πέρυσι. Μάλιστα, σε μια άλλη τροποποίηση-ορόσημο, η νομοθεσία θα παρέχει, επίσης, στις κουήρ γυναίκες πρόσβαση στη δωρεά σπέρματος.

Αντιδράσεις από το χριστιανικό και το ακροδεξιό κόμμα

Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατική Ένωση, ένα χριστιανικό κόμμα, μαζί με το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα έριξαν ένα τελευταίο οδόφραγμα – ζητώντας να τεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια ψηφοφορία. Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα είπε ότι «είναι απαράδεκτο να θέλουμε να κάνουμε τον γάμο σε ίση βάση με οποιαδήποτε μορφή συμβίωσης».

Οι ακτιβίστριες/στές, όμως, απλά σήκωσαν τα μανίκια τους απέναντι σε αυτήν την απειλή και τώρα έρχεται ένα δημοψήφισμα, που θα αποτελέσει δοκιμασία για μια χώρα που, όσο κι αν είναι μια από τις πιο προοδευτικές της Ευρώπης, συχνά υστερεί στα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος νόμος, που απαγορεύει τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων, ψηφίστηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2020.

Κι ενώ το αίτημα για δημοψήφισμα συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες υπογραφές, σε μια χώρα 8,5 εκατομμυρίων, το συντριπτικό 82% των ανθρώπων στην Ελβετία υποστηρίζει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, σύμφωνα με μελέτη της ομάδας LGBT+ Pink Cross.

https://avmag.gr/124051/ta-omofyla-zeygaria-stin-elvetia-elpizoyn-gia-isotita-ston-gamo-kathos-i-elvetiki-voyli-etoimazetai-na-psifisei/
Δες και αυτό!