Έλον Μασκ: “Η χρήση του όρου cisgender είναι προσβλητική”

21/06/2023
από
Ο ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, δήλωσε ότι τόσο το «cis» όσο και το «cisgender» θεωρούνται προσβλητικές λέξεις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιώντας όσα άτομα εμπλέκονται σε «επανειλημμένη, στοχευμένη παρενόχληση» χρησιμοποιώντας τα, ότι θα αντιμετωπίσουν την αναστολή του λογαριασμού τους.

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος αγόρασε το Twitter τον Οκτώβριο του 2022, προέβη στη δήλωση αυτή την Τετάρτη (21 Ιουνίου) απαντώντας σε ένα tweet του Τζέιμς Έσες, ενός αντί-τρανς σχολιαστή.

«Χθες, αφού δημοσίευσα ένα tweet στο οποίο έλεγα ότι απορρίπτω τη λέξη «cis» και δεν επιθυμώ να με αποκαλούν έτσι, έλαβα ένα σωρό μηνύματα από τρανς ακτιβιστές που με αποκαλούσαν «cissy» και μου έλεγαν ότι είμαι «cis» είτε μου αρέσει είτε όχι», έγραψε ο Έσες.

«Φανταστείτε μόνο αν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι».

Σε απάντηση, ο Μασκ δήλωσε ότι η «επαναλαμβανόμενη, στοχευμένη παρενόχληση εναντίον οποιουδήποτε λογαριασμού» θα έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον την προσωρινή αναστολή του λογαριασμού του ατόμου που παρενοχλεί.

«Οι λέξεις «cis» ή «cisgender» θεωρούνται προσβολές σε αυτή την πλατφόρμα», δήλωσε.

Το cisgender αναφέρεται σε άτομα των οποίων η ταυτότητα φύλου ευθυγραμμίζεται με αυτή που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Το τρανς, από την άλλη πλευρά, είναι το αντίθετο και αναφέρεται σε άτομα των οποίων η ταυτότητα φύλου δεν είναι ίδια με αυτήν που τους έχει αποδοθεί κατά τη γέννηση.

Επί του παρόντος, οι κατευθυντήριες γραμμές του Twitter ορίζουν τους χαρακτηρισμούς ως γλώσσα που «αποσκοπεί στην υποβάθμιση ή την ενίσχυση αρνητικών ή επιβλαβών στερεοτύπων για μια προστατευόμενη κατηγορία».

Άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, δεν ορίζουν το «cis» ως προσβολή.

Κατά ειρωνικό τρόπο, όταν ο Μασκ ανέλαβε το Twitter έγραψε στο Twitter ότι η πλατφόρμα «πιστεύει στην ελευθερία του λόγου».

Η δήλωση του Μασκ έρχεται μόλις δύο μήνες αφότου το Twitter εγκατέλειψε αθόρυβα την πολιτική που προστάτευε τα τρανς άτομα από το deadnaming και το misgendering.

Τον Απρίλιο, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης άλλαξε την πολιτική της για το περιεχόμενο μίσους για να αφαιρέσει μια φράση σχετικά με το στοχευμένο deadnaming ή το misgendering.

Τότε, η διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος της GLAAD Sarah Kate Ellis περιέγραψε την κίνηση αυτή ως «το τελευταίο παράδειγμα του πόσο μη ασφαλής είναι η εταιρεία τόσο για τους χρήστες όσο και για τους διαφημιστές».

Στις 16 Ιουνίου, η GLAAD δημοσίευσε έρευνα που έδειξε ότι το Twitter, μαζί με άλλες μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, απέτυχε συστηματικά να προστατεύσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από την κακοποίηση.

Δημοσιεύοντας τον τρίτο ετήσιο Δείκτη Ασφάλειας Κοινωνικών Μέσων (SMSI), η ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση έδωσε στο Twitter, το Facebook, το Instagram, το YouTube και το TikTok χαμηλές και μέτριες βαθμολογίες.

Στην έκθεση, όλες οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, εκτός από το Twitter, βελτίωσαν τις βαθμολογίες τους για το 2022 με κάποιο περιθώριο.

Το Twitter κατατάχθηκε στη χαμηλότερη θέση, με μόλις 33%, 12 μονάδες λιγότερο από τη βαθμολογία του 2022.

Η GLAAD ανέφερε ως βασικό λόγο για την πτώση αυτή την κατάργηση της πολιτικής της για το deadnaming και το misgendering, προτρέποντας την εταιρεία να επαναφέρει την πολιτική αυτή προκειμένου να βελτιώσει την ασφάλεια για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.




Δες και αυτό!