Η Ελένη, γνωστή στο Instagram και TikTok ως Ellennlooks, είναι ένα 20χρονο κορίτσι γεμάτο αυτοπεποίθηση. Ξέρει να τραβάει τα βλέμματα όταν περπατά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Εμένα με κέρδισε η ιστορία της και το πώς έφτασε από τα Γιαννιτσά να κάνει καριέρα make-up artist και μοντέλου.
Δώσαμε ραντεβού με την Ελένη στη Θεσσαλονίκη ένα μεσημέρι καθημερινής, έξω από τον Τερκενλή της Αριστοτέλους. Βλέπω μία κοπέλα, γύρω στα 20, να διασχίζει το φανάρι της Τσιμισκή με τεράστια αυτοπεποίθηση και την αναγνώρισα αμέσως. Ήταν ντυμένη απλά, με φυσικό ίσιο μαλλί και σχεδόν καθόλου μακιγιάζ. Διασχίσαμε τους γεμάτο κόσμο δρόμους του κέντρου και καθίσαμε έξω σε ένα café, όπου ξεκινήσαμε να κουβεντιάζουμε σαν να γνωριζόμασταν από καιρό. Εγώ τουλάχιστον την γνώριζα εδώ και καιρό μέσα από το instagram, από το προφίλ ellennlooks. Με εντυπωσίασε το πώς ένα τρανς κορίτσι στην Ελλάδα μπορεί να παρουσιάζει τέτοιες μοναδικές εικόνες με την τέχνη του μακιγιάζ. Κι ένιωσα από την αρχή ότι η ιστορία της θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Σήμερα, είναι ένα από τα λίγα ανοιχτά τρανς άτομα στον τομέα του make-up, του modelling και του influencing στην Ελλάδα. Και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών στην Ελλάδα και στον κόσμο. NYX, MAC, INGLOT, με εταιρείες κολοσσούς. Βέβαια, στο μέλλον πιστεύω θα μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο:
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την τέχνη του μέικ-απ;
Όταν ξεκίνησα να ανακαλύπτω τον εαυτό μου, στην 1η Λυκείου, άρχισα να βάφομαι. Τότε ήμουν ένα μικρό αγόρι σε μία επαρχιακή πόλη. Επειδή βαφόμουν, υπήρχε ένταση στο σπίτι γι’ αυτό το θέμα. Η μαμά μου δεν μπορούσε να το καταλάβει. Εγώ της έδειχνα φωτογραφίες του Τζέφρι Σταρ και άλλων από την Αμερική. Και της έλεγα «κοίταξε υπάρχει αυτό. Προσδιορίζονται σαν αγόρια, γκέι, και βάφονται. Και αυτό πουλάει στο εξωτερικό.» Και μου απαντούσε: «Ναι, στο εξωτερικό, βλέπεις κανέναν εδώ γύρω στα Γιαννιτσά να βάφεται και να βγαίνει έτσι έξω;»
Εγώ της μιλούσα για το Λος Άντζελες κι η μαμά μου μου έλεγε για τα Γιαννιτσά.
Σε προσγείωνε απότομα, αλλά ίσχυε αυτό για την επαρχία.
Ναι, τότε δεν ήταν και τόσο ανοιχτά όσον αφορά την LGBT κοινότητα, δεν υπήρχε τόσο μεγάλη συμπερίληψη. Δεν μιλάμε για πολλά χρόνια πριν. Αλλά αυτά τα λίγα χρόνια έχουμε κάνει πολλά βήματα προς τα μπροστά. Απλώς τότε ήμουν το μόνο άτομο που κυκλοφορούσα τόσο εκκεντρικά σε μία πόλη και σε τόσο μικρή ηλικία. Μετά ξεκίνησα το δημιουργικό μακιγιάζ και να φτιάχνω όλα αυτά τα «έργα τέχνης» με καμβά το πρόσωπό μου. Μόνη μου στην αρχή, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Το ξεκίνησα για να γίνει πιο αποδεκτό στον κοινωνικό μου περίγυρο, στη θεία μου, στη μαμά μου, να τους δείξω ότι είναι μία τέχνη. Είχα ανάγκη για μεγαλύτερη αποδοχή και γι’ αυτό ασχολήθηκα με το δημιουργικό μακιγιάζ. Μετά είδα ότι μου αρέσει και το εξέλιξα σιγά σιγά. Έτσι δημιουργήθηκε όλο αυτό το, θα λέγαμε, brand που ονομάζεται Ellennlooks.
Άρα ξεκίνησες από τα Γιαννιτσά. Στη Θεσσαλονίκη πότε ήρθες;
Στη Θεσσαλονίκη ήρθα μόλις υπέγραψα με το πρακτορείο μου, το No Limits, πέρυσι το καλοκαίρι. Είμαι περίπου έναν χρόνο εδώ κι ήρθα για να κυνηγήσω τα όνειρά μου.
Η ενασχόληση με το modelling πώς ξεκίνησε;
Όταν πήγα στο No Limits, έβλεπα ότι με ενδιαφέρει κι ο χώρος της μόδας κι ήθελα να εξελίξω κι αυτό το κομμάτι. Συζητήσαμε με τη μάνατζερ και τη μπούκερ μου, πώς θα μπορούσε να βγει προς τα έξω κάτι που να μου ταιριάζει, με την αισθητική μου, με την αισθητική του γραφείου και να βγάζει ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Αποφασίσαμε να δουλέψω στην κατηγορία του character model και να φτιάξουμε περισσότερο το brand μου προς αυτή την κατεύθυνση.
Το Νο Limits έχει κι άλλα τρανς μοντέλα;
Ναι, είναι η Καίτη Γκραμμά και πιο φρέσκο μέλος είναι η Κόνι. Από όσο ήξερα, ήταν το μόνο diversity πρακτορείο στη Θεσσαλονίκη. Το πιο συμπεριληπτικό, έχει άτομα με άλλο χρώμα, έντονες φακίδες, plus size, τρανς/γκέι άτομα, όλο το φάσμα.
Μέχρι στιγμής πώς βλέπεις τις προοπτικές σου στον χώρο της μόδας;
Ακόμα είμαι σε μια αναζήτηση για το πώς βλέπω τον εαυτό μου σε αυτόν τον χώρο. Σίγουρα είναι κάτι πολύ δημιουργικό που με ιντριγκάρει και απλώς μέρα με τη μέρα αξιοποιώ τις προτάσεις που έρχονται, για να δουλέψω περισσότερο με τον εαυτό μου. Μέχρι να χτιστεί κάτι ακόμα καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο. Σίγουρα, πάντως, με βλέπω στον χώρο της ομορφιάς και της μόδας.
Την τέχνη του μακιγιάζ πώς την έμαθες;
Είμαι αυτοδίδακτη, με εξάσκηση πολλά χρόνια. Έχω τον δικό μου τρόπο. Δεν έχω πάει σε σχολή, όπως τα περισσότερα άτομα. Θα με ενδιέφερε στο μέλλον να παρακολουθήσω κάποιο masterclass.
Από ποιους εμπνέεσαι περισσότερο;
Με ενέπνεε σίγουρα πάρα πολύ ο Τζέφρι Σταρ σαν καλλιτέχνης. Ειδικά επειδή θέλω σε ό,τι φτιάχνω να υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα. Όταν ο Τζέφρι λανσάρει μία καινούρια παλέτα με την εταιρεία του, δημιουργεί μία ολόκληρη ιστορία. Με πολλούς ανθρώπους να δουλεύουν για κάθε νέο project, αυτό μου αρέσει πολύ.
Όσον αφορά το δημιουργικό μακιγιάζ κυρίως έχω εμπνευστεί από τη Lia Kosta. Ένα τρανς άτομο που είχα δει να ζωγραφίζει πάνω στο πρόσωπό του, πολύ δημιουργικά πράγματα. Και είπα ότι αυτό θέλω να κάνω. Και πίστευα κιόλας ότι μπορώ.
Μίλαγες από την αρχή ανοιχτά για την ταυτότητά σου;
Ναι, από το σχολείο κιόλας. Από την πρώτη στιγμή που κατάλαβα τη σεξουαλικότητά μου, θυμάμαι ότι δεν το έκρυψα λεπτό. Από τη στιγμή που αναρωτήθηκα «λες να μου αρέσουν τα αγόρια;» πήγα στη μαμά μου και το είπα. Στην αρχή δεν με πήρε στα σοβαρά. Αλλά στη συνέχεια δεν με περιόριζε σε τίποτα. Στο σχολείο πάντα υπήρχε αποδοχή. Από το σημείο που άρχισα να βάφομαι, είχα κανάλι στο Youtube, παρόλο που ήμουν εκκεντρικό παιδί, δεν ήμουν περιθωριοποιημένο, δεν έχω φάει bullying ποτέ. Μέχρι την 3η Λυκείου ήμουν ανοιχτά γκέι, με αρκετά εκκεντρική εμφάνιση. Το καλοκαίρι πριν ξεκινήσει η 3η Λυκείου, πήγα στη μαμά μου και της είπα «μακραίνω τα μαλλιά μου, δεν ξέρω πώς θα πάει αυτό, αλλά προς το παρόν νιώθω έτσι». Αρχικά το δοκίμασα με τα μαλλιά, για να δω πώς θα νιώθω με μία πιο θηλυκή εμφάνιση.
«Μου φαινόταν βουνό το να αλλάξω το όνομά μου»
Στην πορεία δεν μου έφταναν τα μαλλιά και το make up. Ένιωθα κάτι διαφορετικό, αλλά μου φαινόταν βουνό το να αλλάξω το όνομά μου και τις αντωνυμίες.
Έπιασα δυο φίλες μου, τις είπα τι θέλω να κάνω. Γύρω στα Χριστούγεννα της 3ης Λυκείου, μίλησα στη θεία μου τη Μόρφω. Την αγαπώ πάρα πολύ, είναι συνέχεια δίπλα μου σε ό,τι κάνω, τη συμβουλευόμουν σχεδόν στα πάντα. Τότε μας πήγε μαζί με τη μαμά μου σε ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη που έκανε guest η Τζένη Χειλουδάκη, για να τη δούμε από κοντά. Η θεία μου είχε δει συνεντεύξεις της, είχε διαβάσει τα βιβλία της. Ήθελε να δω εγώ την τρανς κατάσταση για πρώτη φορά από κοντά.
Η Τζένη μου είπε εκείνη τη μέρα «οκ, το βλέπω ήδη ότι θα πας μέχρι το τέρμα». Ενώ εγώ ήμουν απλά ένα αγόρι με μακρύ μαλλί και πιο θηλυκή εμφάνιση. Μου είπε όμως ότι φαίνεται προς τα πού θα πάω. Με υποστήριξε και με ενθάρρυνε, δεν με φόβισαν καθόλου αυτά που μου είπε.
Μίλησε πρόσφατα και σε μια συνέντευξη στη Lifo αναφερόμενη σε μένα ως το κορίτσι από τη Βόρεια Ελλάδα που την έβαψα μια βραδιά.
Είπα στη μαμά μου «αυτό νιώθω, αυτό είμαι, αυτό θα κάνω»
Τότε, από εκείνη τη βραδιά, είπα στη μαμά μου «αυτό νιώθω, αυτό είμαι, αυτό θα κάνω». Η μαμά μου δουλεύει σε φούρνο. Ξυπνάει 5 το πρωί. Εκείνο το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη γυρίσαμε 3 το πρωί στα Γιαννιτσά. Σκέψου πόσο με αγαπάει. Πήγε στη δουλειά της με δύο ώρες ύπνο, αλλά με υπερένταση και χαρά έψαχνε γιατρούς στο ίντερνετ να με βοηθήσει. Ψυχίατρους, ενδοκρινολόγους, ό,τι χρειαζόμουν για να ξεκινήσω τη διαδικασία. Κάπως έτσι άρχισε. Κι αποφασίσαμε μέχρι να βγάλω το σχολείο και να φύγω από τα Γιαννιτσά, να μην αλλάξω το όνομά μου. Να ζήσω όπως θέλω να ζήσω, αλλά με τις παλιές αντωνυμίες για τον κόσμο. Δεν μου έφτανε αυτό.
Σε κλειστό κύκλο άρχισαν να με λένε Ελένη. Ούσα παρορμητικό άτομο, άλλαξα σε όλα τα social media το όνομα και το επίθετο. Πήρα το επίθετο της μητέρας μου. «Γεννήθηκε» τότε και το προφίλ μου στο instagram ellenlooks. Είχαμε έναν καυγά τότε, γιατί έκανα άλλα από αυτά που είχαμε συμφωνήσει. Εκεί έγινε ένα σούσουρο στο σχολείο και στην πόλη γενικά, ερωτήσεις, βλέμματα και με θετικό και με αρνητικό τρόπο, κυρίως σε επίπεδο κουτσομπολιού. Καθηγητές και συμμαθητές ήταν βέβαια πολύ υποστηρικτικοί στη συνέχεια, άρχισαν να με φωνάζουν Ελένη. Είχα κι ένα περιστατικό με έναν καθηγητή μου, στην 7ήμερη εκδρομή, όπου μία συμμαθήτριά μου με φώναξε Ελένη μπροστά του. Αυτός είναι αρκετά ομοφοβικός και με ξεκάθαρα στερεοτυπικές αντιλήψεις. Τη ρώτησε «πώς τον είπες;» κι εγώ είπα «Ελένη» και με έσπρωξε μπροστά σε όλους και είπε «πάμε να τα ισοπεδώσουμε όλα» και τέτοια. Εγώ έφυγα, άρχισα να κλαίω, πήγα στο δωμάτιό μου. Ήρθε μία καθηγήτρια να με παρηγορήσει και μου είπε: «Αφού τον ξέρεις ότι νευριάζει, μη δίνεις σημασία».
Ήταν το μοναδικό που έτυχε;
Από καθηγητή ναι. Δεν επέτρεπα τίποτε άλλο. Δεν επέτρεπαν ούτε οι συμμαθητές μου. Ήταν πολύ αφοπλιστικοί και υποστηρικτικοί. Στην εκδρομή που κάναμε στη Σερβία δέχθηκα και μία επίθεση. Η μοναδική που έχει συμβεί, έχω μιλήσει γι’ αυτό και στα social media. Περπατούσαμε με τους φίλους μου στον δρόμο και μία ομάδα ατόμων μας επιτέθηκε, μας έσπρωξε, αλλά δεν φάγαμε πολύ ξύλο. Ήμουν ξεκάθαρα εγώ ο στόχος της επίθεσης, αλλά επιτέθηκαν και στους φίλους μου, παρόλο που δεν είναι ΛΟΑΤΚΙ, γιατί με υπερασπίστηκαν. Εκείνο το περιστατικό έγινε κι η αφορμή να φανεί το πόσο ενωμένοι ήμασταν σαν σχολείο.
Εδώ στη Θεσσαλονίκη πώς είναι η ζωή σου; Έχεις αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα;
Δεν έχω συναντήσει κανένα πρόβλημα. Βρήκα εύκολα σπίτι να μείνω, η καθημερινότητά μου είναι μια χαρά.
Αντιμετωπίζεις hate comments στα social media και γιατί;
Τα hate comments είναι χιλιάδες. Μόνο στην πλατφόρμα του TikTok. Και δεν απαντάω σε όλα. Θεωρώ ότι γίνονται επειδή τα άτομα αυτά μπορούν και κρατούν την ανωνυμία τους. Σπάνια κάποιο άτομο με φωτογραφία και επώνυμα θα τοποθετηθεί αρνητικά κάτω από ένα βίντεο. Δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθώ με αυτό το θέμα. Το μόνο που δείχνουν αυτά τα σχόλια είναι πόσο λίγη είναι η ζωή των ανθρώπων αυτών.
@ellennlooks @malenasparkle she does my styling✨ #fyp#backstage
Εκείνο που με τρομάζει περισσότερο είναι μερικά σχόλια τύπου «γέλα τώρα, αλλά σε μερικά χρόνια θα σε φάει η μοναξιά». Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι ίσως κάποιες φορές πίσω από αυτά τα σχόλια να κρύβονται τρανς άτομα που έχουν ζήσει με συγκεκριμένο τρόπο. Μου κάνουν πολλή εντύπωση, αυτά τα διαφορετικά hate comments. Ή κάποιο σχόλιο τύπου «δεν σε αγαπάει η μάνα σου», που δεν ισχύει. Κάνω βιντεάκια και με τη μητέρα μου! Πολλές φορές διαβάζω τα hate comments και με τη μαμά μου και γελάμε πολύ!
Έχω δει όμως ότι απαντάς και σε κάποια hate comments και τα ανεβάζεις…
Αυτά τα κάνω ξεκάθαρα για το engagement. Όταν απαντάς σε ένα τέτοιο σχόλιο, αυτό αναπαράγει κι άλλα σχόλια από κάτω κι έτσι επωφελούμαι. Εκμεταλλεύομαι τους haters, κανονικά! Βγάζουν χολή κι εγώ το κάνω κάτι καλό για μένα, γιατί υπάρχουν και χιλιάδες υποστηρικτικά σχόλια.
Σε ακολουθούν περισσότερο cis ή trans;
Με ακολουθεί κατά 30% αντρικός πληθυσμός. Το υπόλοιπο είναι γυναίκες. Έχω και τρανς ακολούθους, αλλά δεν ξέρω πόσες είναι. Ακολουθώ κι εγώ αρκετά τρανς άτομα. Είμαι σίγουρη, όμως, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό που με ακολουθεί είναι cis γυναίκες. Και πάρα πολλά άτομα από την ευρύτερη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Πολλές φορές μου στέλνουν μαμάδες, που με νιώθουν σαν παιδί τους. Μου στέλνουν «καλημέρα», με ρωτάνε «τι κάνεις, έφαγες;». Δεν ξέρουν ακριβώς τι κατάσταση επικρατεί στο σπίτι κι ενδεχομένως θέλουν να μου δώσουν την αγάπη που ίσως πιστεύουν ότι στερούμαι. Μου λένε ότι τις βοηθώ στο πώς να διαχειριστούν τα θέματα με το παιδί τους. Τις βοηθώ σαν γονείς. Πολύ ωραία μηνύματα.
Τι θα συμβούλευες ένα νέο άτομο, σχετικά με την τρανς ταυτότητα;
Στο άτομο που νιώθει πολύ έντονα δυσφορία με το φύλο του, θα πρότεινα να κάτσει όσο πιο γρήγορα γίνεται να δουλέψει με τον εαυτό του, ώστε να καταλήξει με το τι θέλει να κάνει. Πιστεύω ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει, είναι προς όφελός του. Στη συνέχεια δουλειά πάνω στο ίδιο κομμάτι με έναν ειδικό. Αν δεν μπορεί να μιλήσει στους γονείς του, εφόσον είναι ανήλικος, υπάρχει και η γραμμή 11528, για να πάρει συμβουλές σχετικά με αυτά τα θέματα. Πρέπει να υπάρχει βοήθεια και από το σπίτι, πιστεύω.
Όσο πιο σύντομα ξεκινήσει, θα αποφύγει προβλήματα. Θα είναι πιο ήρεμο. Θεωρώ ότι είναι πολύ καταπιεστικό συναίσθημα από ένα σημείο και μετά. Δεν το έχω ζήσει, αλλά το γνωρίζω από άτομα στο περιβάλλον μου. Θέλω τα νέα άτομα να αποφύγουν αυτή την καταπίεση. Πραγματικά, έχει αλλάξει αρκετά η κοινωνία, έχουν γίνει αρκετά βήματα και υπάρχει χώρος και τρόπος.
Τι συστήνεις σε όσα τρανς άτομα θέλουν να ασχοληθούν με τη μόδα και την ομορφιά; Πιστεύεις ότι θα δυσκολευτούν στην ελληνική αγορά;
Για τα τρανς άτομα είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση στην εργασία γενικά. Είναι δύσκολο έτσι κι αλλιώς να διεκδικήσεις τη θέση σου και να υπάρχεις σε μια αγορά εργασίας. Όμως, ο πιο συμπεριληπτικός τομέας είναι ο χώρος της μόδας και της ομορφιάς, κατά τη γνώμη μου. Θεωρώ ότι ναι μεν υπάρχει δυσκολία, στο να βρεις τον εαυτό σου, να ξεχωρίσεις, να διεκδικήσεις τη θέση σου, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Πιστεύω ότι άμα θέλεις κάτι πραγματικά και προσπαθείς και εξελίσσεσαι, είναι μονόδρομος η επιτυχία. Υπάρχει αρκετός χώρος στη μόδα και την ομορφιά για τα τρανς άτομα, αρκεί να δουλέψουν σκληρά για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Ακόμα και αν θέλουν να δουλέψουν και εκτός Ελλάδας. Έχω συμμετάσχει σε casting με τρανς άτομα για καμπάνια παγκόσμιας κλίμακας. Υπάρχει χώρος για όλα μας.
Υπάρχει προκατάληψη όσον αφορά τα τρανς άτομα και το τι επάγγελμα πρέπει να ακολουθήσουν;
Ναι, σίγουρα υπάρχει. Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι η σεξεργασία είναι μία επιλογή όπως κάθε επάγγελμα. Αλλά δεν θα πρέπει να είναι η μόνη επαγγελματική διέξοδος για ένα άτομο. Χωρίς να έχω σχέση, λοιπόν, με τη σεξεργασία, λόγω του κοινωνικού στίγματος και των στερεοτύπων, ένιωθα να το κουβαλάω αυτό. Ένιωθα ότι ο κόσμος που με βλέπει, συνδέει την εικόνα μου, την υπόστασή μου με ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Όταν πρωτοήρθα στη Θεσσαλονίκη και ένιωθα αδιάκριτα βλέμματα, κατευθείαν μαζευόμουν. Όσο πιο σίγουρη ένιωθα με την εαυτή μου, τόσο πιο πολύ έφευγε αυτό το συναίσθημα του στίγματος. Αυτό θα ήθελα να συμβεί σε όλα τα άτομα. Υπάρχουν ήδη στο εξωτερικό πάρα πολλά παραδείγματα. Στην Ελλάδα τώρα έχει αρχίσει να φεύγει σταδιακά αυτό το στερεότυπο, αλλά έχουμε ακόμα δουλειά. Θεωρώ ότι είμαστε στο τέλος όλων αυτών. Η νέα γενιά πιστεύω ότι θα προχωρήσει παραπέρα και θα αφήσει πίσω της τα παλαιά στερεότυπα.
Ως ένα από τα λίγα ανοιχτά τρανς άτομα στο ελληνικό instagram, το αξιοποιείς και για να προωθήσεις θέματα που αφορούν την ταυτότητά σου;
Κάνω αρκετές φορές Q&A στα stories μου, δείχνω την τρανς καθημερινότητα, με ρωτάνε πράγματα σχετικά με τη φυλομετάβαση, άτομα που θέλουν τώρα να ξεκινήσουν, οπότε θεωρώ ότι κάπως έτσι βοηθάω και την κοινότητα, βάσει εμπειρίας, στο να λύσω κάποιες απορίες. Ενημερώνω όπως μπορώ.
Φωτογράφος: Raphael Raptopoulos
Stylist: Έλενα Κατσάνη
Μαλλιά: BraidBar
Πρακτορείο: No Limits Models Agency
Ρούχα: Jenny Blond
Black jacket: Το σακάκι κατασκευάστηκε στα πλαίσια του μαθήματος “Σχεδιασμός και Τεχνολογία Προτύπων Ενδύματος ΙΙΙ” του τμήματος Δημιουργικού σχεδιασμού και Ένδυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.
Δημιουργοί φοιτητές: Λάτκας, Τσιριπίδου, Αβράμη
Υπεύθυνη καθηγήτρια: MSc Σταλίκα Αμαλία, Τεχνολόγος Ενδυμάτων
Location: Play Thessaloniki, XXXPlayRoom