Νέα έκθεση του ΟΗΕ συμβουλεύει τις κυβερνήσεις να «ενθαρρύνουν τα θρησκευτικά ιδρύματα να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους οι εκπρόσωποι τους θα θεωρηθούν υπεύθυνοι σε περιπτώσεις κατά τις οποίες προωθούν τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων».
Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και συντάχθηκε από τον δικηγόρο Victor Madrigal-Borloz, περιγράφει τον ρόλο της κυβέρνησης στην πειθάρχηση των θρησκευτικών ιδρυμάτων που αρνούνται να σεβαστούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
Στην έκθεση υπενθυμίζεται ότι ο σεβασμός στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα δεν μπορεί να θεωρείται πολιτική θέση ή ιδεολογία την οποία η θρησκεία μπορεί και να μην ακολουθεί. Ο συντάκτης της έκθεση προβληματοποιεί και καταδικάζει τις περιπτώσεις στις οποίες τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι η ελευθερία στην θρησκευτική πίστη δεν αντιτίθεται στην ελευθερία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη ζωή. Συγκεκριμένα: «Η ελευθερία στην θρησκευτική πίστη και η ελευθερία από τη βία και τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου είναι πλήρως συμβατές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Καταδεικνύεται επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται ορισμένες θρησκευτικές αφηγήσεις για να δικαιολογήσουν τη βία και τις διακρίσεις είναι αυτός που συνιστά ενέργειες αντίθετες προς τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων- και συγκεντρώνει και συστηματοποιεί ένα σημαντικό φάσμα καλών και βέλτιστων πρακτικών που δείχνουν πως η ελευθερία στην θρησκευτική πίστη αποτελεί μέρος του πλαισίου που επιτρέπει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων».
Επιπλέον, μέσω της έκθεσης τονίζεται ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν «δικαίωμα πρόσβασης στην πνευματικότητα με ίσους όρους με όλους τους άλλους». Έτσι, ανεξάρτητες θρησκευτικές ομάδες ή ιδρύματα δεν μπορούν να βασιστούν σε κάποιο αφήγημα περί θρησκευτικής ελευθερίας για να αρνηθούν τους ΛΟΑΤΚΙ+ πιστούς.
Συμπερασματικά, η έκθεση γνωστοποιεί ότι «σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη υπάρχουν σκοτεινές γωνιές όπου τα ΛΟΑΤ άτομα θεωρούνται αμαρτωλά και πολίτες δεύτερης κατηγορίας που πρέπει να περιφρονούνται και να κακοποιούνται.
Οι νόμοι που θεσπίζονται με στόχο την επιβολή προτύπων συμπεριφοράς που δήθεν απαιτούνται από ερμηνείες του θρησκευτικού δόγματος αρνούνται ουσιαστικά στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα το δικαίωμα στην ισότητα και, συχνά, στην ίση αναγνώριση από το νόμο».
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ.