Tην πρόοδο της Ελλάδας σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητα σχολίασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο των δράσεων για τη στήριξη του EuroPride 2024.
Η εκδήλωση, με θέμα «Ελλάδα, επίκεντρο στην Ευρώπη για την προάσπιση της ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητας το 2024 – Από το νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο στο EuroPride 2024», διοργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την Ολλανδική Πρεσβεία στην Αθήνα.
Παρευρέθηκαν οι επικεφαλής από περισσότερες από 30 ξένες διπλωματικές αποστολές στην Αθήνα, καθώς και εκπρόσωποι εγχώριων φορέων ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ τοποθετήθηκαν και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εξωτερκών πρέσβης Τερέζα Αγγελάτου, η πρέσβης της Ολλανδίας Tereza Terstal, o πρέσβης του Βελγίου ως προεδρεύoυσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ Marc Calcoen και ο διευθυντής του Thessaloniki Pride, Απόστολος Καραμπαΐρης.
«Η μάχη για ισότητα είναι μια μάχη που αξίζει να δίνει κανείς. Ο δρόμος προς την ισότητα και την συμπεριληπτικότητα δεν θα σταματήσει στο νόμο για το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου», ανέφερε αρχικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Η πρόθεσή μας ως κυβέρνηση είναι να δώσουμε ώθηση στα δικαιώματα. Σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, πάντως, η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία: Τα πορίσματα της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ υπό τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων και θα αντικατοπτριστούν στο Rainbow Europe Map της ευρωπαϊκής οργάνωσης ΛΟΑΤΚΙ+, ILGA Europe. Ήδη και πριν από τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφύλων, η Ελλάδα ανέβηκε το 2023 στην 13η από την 17η θέση στην κατάταξη των χωρών της Ευρώπης με βάση τη ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσία. Το 2021 βρισκόταν μόλις στην 18η θέση», συμπλήρωσε.
Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τόνισε ότι η καταπολέμηση των διακρίσεων είναι θέμα αξιοπιστίας της ίδιας της Δημοκρατίας, ενώ η Πρέσβης της Ολλανδίας πρόσθεσε ότι, παρά την αναγνώριση της ισότητας στον γάμο, οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν, καθώς δεν έχουμε φτάσει ακόμα «στο τέλος του δρόμου.
Τέλος, ο διευθυντής του Thessaloniki Pride και του φετινού EuroPride, Απόστολος Καραμπαΐρης, υπογράμμισε ότι η ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο αποτελεί «καταλύτη θετικών εξελίξεων».
«Όλοι και όλες μπορούν χωρίς ενδοιασμούς να είναι υπερήφανοι για την ταυτότητά τους και να συμμετάσχουν στο EuroPride 2024, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το διάστημα 21-29 Ιουνίου. Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται στην Ελλάδα μία τόσο μεγάλη γιορτή για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερα από 40.000 άτομα», κατέληξε.