«Είναι υποκριτικό να μιλάμε κατά της καταπίεσης ενώ παραμένουμε καταπιεστές», λέει γνωστός Νιγηριανός influencer

20/06/2024
από
Ο δημοφιλής Νιγηριανός influencer, συγγραφέας και δημόσιος ομιλητής Enioluwa Adeoluwa, γνωστός και ως Eni, τοποθετήθηκε κατά της ομοφοβίας και της αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ βίας.

Η τοποθέτησή του ήρθε ως αντίδραση σε ένα πρόσφατο viral βίντεο που έδειχνε ένα κουήρ άτομο να δέχεται λεκτική και σωματική επίθεση από μια ομάδα νεαρών ανδρών στη Νιγηρία.

Ο βραβευμένος influencer, εμφανώς σοκαρισμένος από το περιστατικό, έκανε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο X σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των ανθρώπων, ιδιαίτερα των Νιγηριανών, σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της λοατκιφοβίας.

Στην ανάρτησή του, ο Eni περιέγραψε τις πράξεις των νεαρών ανδρών ως «απάνθρωπες, άδικες και αγενείς». Επεσήμανε την υποκρισία πολλών Νιγηριανών που αντιτίθενται στην καταπίεση, αλλά εμπλέκονται και οι ίδιοι σε αυτήν.

Συγκεκριμένα έγραψε:

«Είναι απάνθρωπο, είναι άδικο και είναι αγενές να σηκώνεις μια σανίδα και να χτυπάς έναν άλλο άνθρωπο επειδή δεν συμφωνείς με τις επιλογές ή τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Αφήστε τους ανθρώπους ήσυχους. Όλοι αξίζουν να ζουν τη ζωή τους χωρίς τον φόβο της βίας ή της παρενόχλησης και, κυρίως, της “σωματικής βίας”.

Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε με τις επιλογές κάποιου, πρέπει να αντισταθούμε στην ανάγκη να προκαλέσουμε κακό. Είναι υποκριτικό να μιλάμε κατά της καταπίεσης ενώ παραμένουμε καταπιεστές».

Τον τελευταίο καιρό, η Νιγηρία αντιμετωπίζει σκληρές οικονομικές συνθήκες, ανασφάλεια, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιφρόνηση του κράτους δικαίου. Τα ζητήματα αυτά συχνά αποδίδονται στην άδικη και σκληρή χρήση της εξουσίας από τους πολιτικούς και τους συμμάχους τους. Ωστόσο, πολλοί Νιγηριανοί που διαμαρτύρονται για την καταπίεση μπορεί να είναι οι ίδιοι καταπιεστές, ιδίως απέναντι στα ΛΟΑΤ άτομα, όπως επισημαίνει ο γνωστός influencer.

Αυτό το αποκαρδιωτικό αλλά συχνό φαινόμενο είναι μόνο μία από τις πολλές αρνητικές εμπειρίες που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Νιγηρία, τα οποία συχνά βιώνουν διάφορες μορφές ομοφοβίας.

Λόγω των αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμων, τα κουήρ άτομα στερούνται νομικής προστασίας και παραμένουν σε σημαντικό κίνδυνο διακρίσεων και βίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νιγηρίας, η επίθεση αποτελεί ποινικό αδίκημα με ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την κοινωνική κατάσταση του θύματος.




Δες και αυτό!