Είναι το Τwitter η απάντηση στον ρατσισμό του μέινστριμ γκέι πορνό;

11/08/2022
από
Το Twitter έχει κάνει πολλά καλά πράγματα για τα άτομα που εργάζονται στο σεξ. Λόγω των αυστηρών κανόνων στις περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κατά του πορνό και του γυμνού, οι λογαριασμοί των σεξεργατών/σεξεργατριών μπλοκάρονται, λογοκρίνονται σε μεγάλο βαθμό ή διαγράφονται εντελώς. Όχι τόσο, όμως, στο Twitter.

Η πλατφόρμα έκανε πολύ κόσμο να εγκαταλείψει τους mainstream ιστότοπους πορνό και να ακολουθήσουν συγκεκριμένα αστέρια της πορνοβιομηχανίας. Ίσως και γιατί το mainstream gay πορνό είναι εξαιρετικά ρατσιστικό.

Υπάρχει μια ολόκληρη μελέτη γύρω από το πόσο προβληματική μπορεί να είναι η σεξουαλική γλώσσα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Για χρόνια ήταν σύνηθες για τους ανθρώπους να γράφουν «όχι θηλυπρεπείς, όχι χοντροί ή Ασιάτες» στα προφίλ τους στο Grindr και μόλις πριν από δύο χρόνια η εφαρμογή απαλλάχθηκε από ένα φίλτρο εθνότητας που επέτρεπε στους χρήστες να επιλέγουν με ποιο άτομο ήθελαν να αλληλεπιδράσουν με βάση τη φυλή τους.

Αν το straight πορνό είναι ρατσιστικό (που είναι), τότε το gay πορνό χρειάζεται τη δική του λέξη. Κάθε (μη λευκή) φυλή ταυτίζεται με μια συγκεκριμένη σεξουαλική στάση: οι Ασιάτες είναι bottom οι μαύροι είναι top ενώ οι τίτλοι όπως ένα «Λατίνος μπαίνει στο διαμέρισμα για να απελευθερώσει ένα “μεγάλο φορτίο”» υπάρχουν παντού.

Την τελευταία δεκαετία, οι ακαδημαϊκοί έχουν βρει τον όρο «σεξουαλικός ρατσισμός» για να περιγράψουν όλο αυτό. Η φράση ανατρέπει την ιδέα ότι γεννιόμαστε με έμφυτες σεξουαλικές προτιμήσεις και επίσης την ιδέα ότι ο ρατσισμός δεν υπάρχει στο σεξ.

«Ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε να εκφράζουμε τις δικές μας επιθυμίες είναι ότι είναι κατά κάποιο τρόπο μυστηριώδης και πέρα ​​από τον έλεγχό μας», λέει ο Denton Callander, ερευνητής σεξουαλικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Αλλά ως επιστήμονας, ξέρω ότι αυτό δεν είναι αλήθεια». Ο Callander αναλύει βασικούς ιστότοπους όπως το Pornhub και σημειώνει ότι ο αλγόριθμος σε αυτούς τους ιστότοπους προτείνει στους χρήστες βίντεο που διαιωνίζουν περαιτέρω τις φυλετικές προκαταλήψεις τους. Οι κύριοι ιστότοποι πορνό δεν επινόησαν αυτά τα στερεότυπα, διευκρινίζει, αλλά σίγουρα τα προωθούν.

Αυτός είναι ο λόγος που το γκέι πορνό στο Twitter μπορεί να είναι τόσο ενδυναμωτικό. Σε αυτήν την πλατφόρμα, τα μη λευκά άτομα που εργάζονται στο σεξ έχουν τους δικούς τους followers και δεν χρειάζεται να διαβάσουν ένα σενάριο που έγραψε κάποιος άλλος. Υπάρχει περισσότερος χώρος για να διεκδικήσουν ξανά κάποια μορφή σεξουαλικής δράσης. Ένας από τους πιο διάσημους πορνοστάρ που ακολουθώ στο Twitter είναι ένας Ασιάτης που είναι αποκλειστικά top, και για να το πω ωμά, έχει το μεγαλύτερο πουλί που έχω δει ποτέ.

Το παράδειγμα του non binary Francisco είναι χαρακτηριστικό. Ξεκίνησε να ανεβάζει βίντεο το 2017. Αρχικά στο Twitter και αργότερα στο OnlyFans, όπου μπόρεσε να αποκτήσει ακόλουθους και να βγάλει κάποια χρήματα. «Το DIY περιεχόμενο που παράγεται έξω από τα στούντιο πορνό ήταν μια πνοή φρέσκου αέρα γιατί επέτρεπε σε μη λευκούς ανθρώπους σαν εμάς να πούμε τις δικές μας σεξουαλικές ιστορίες», είπε.

Αλλά ακόμα και όταν δημιουργείτε το δικό σας περιεχόμενο στο Twitter, το να είσαι ένα μη λευκό άτομο που εργάζεται στο σεξ εξακολουθεί να είναι μια περίπλοκη πράξη εξισορρόπησης. «Κινηματογραφείς ό,τι θέλεις, δείχνεις όσο θέλεις, δημιουργείς το δικό σου αντίγραφο, πλασάρεις το περιεχόμενο όπως θέλεις», εξηγεί το Francisco. Αλλά επισημαίνει, επίσης, ότι πρέπει ακόμα να σκεφτείς τι θέλει το κοινό, που ζει στον πραγματικό κόσμο. «Αν αυτό σημαίνει να εκτελείς φυλετικά αρχέτυπα, έχεις μια πολύ δύσκολη επιλογή. Όλα εξαρτώνται από τη φαντασίωση που πουλάς και το πόσα είσαι διατεθειμένο να δώσεις για να λάβεις».

Έτσι, παρόλο που το γκέι Twitter μπορεί να φαίνεται ένας πολύ πιο απελευθερωμένος χώρος, αυτό δεν ισχύει πάντα για τους δημιουργούς του. Εάν όντως αντιβαίνουν τα φυλετικά στερεότυπα, υπάρχει η αίσθηση ότι θα πρέπει επίσης να είναι πρόθυμοι να συμβιβάσουν τον αριθμό των ακόλουθων που έχουν και κατ’ επέκταση την αμοιβή που θα λάβουν. «Δεν έχω την αίσθηση ότι οι ιστότοποι που επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να δημιουργούν το δικό τους περιεχόμενο τους βοηθούν πραγματικά να αντισταθούν ή να καταπολεμήσουν τα ρατσιστικά σεξουαλικά στερεότυπα. Οι άνθρωποι εκεί μέσα παράγουν συχνά αυτό που πουλάει», λέει η Carolyn West, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που έχει εξετάσει τη δυναμική των φυλών στο πορνό. «Είναι κάπως σαν το πρόβλημα με την κότα και το αυγό».

Το Twitter έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παροχή περισσότερης ελευθερίας, αλλά το πρόβλημα του σεξουαλικού ρατσισμού είναι πολιτιστικό και δεν περιορίζεται σε μια πλατφόρμα. Το σεξ πουλάει, αλλά το σεξ των λευκών εξακολουθεί να πουλάει καλύτερα.

Ian Kymatoto για mic.com




Δες και αυτό!