Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, που δημοσιεύτηκε από τη ΛΟΑΤΚΙ+ φιλανθρωπική οργάνωση Stonewall, περισσότεροι Βρετανοί από ποτέ αυτοπροσδιορίζονται ως γκέι, λεσβίες και αμφιφυλόφιλοι – με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η γενιά Z είναι εξαιρετικά κουήρ.
Τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξε μια σταδιακή αύξηση της κοινωνικής αποδοχής προς τις λεσβιακές, γκέι, και αμφιφυλόφιλες σχέσεις, παράλληλα με μια αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού, που αυτοπροσδιορίζεται ως λεσβίες, γκέι και bi. Η έκθεση της Stonewall αναγνωρίζει ότι υπάρχει έλλειψη δεδομένων σχετικά με τον τρανς πληθυσμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά εκτιμά ότι είναι κάτω από 1%, συμπεριλαμβανομένων των non-binary ατόμων.
Σε ολόκληρο τον πληθυσμό του ΗΒ, περισσότεροι άνθρωποι (5%) αναγνωρίζονται ως bi, παρά ως γκέι (3%), ή λεσβίες (1%), κάτι που είναι μια νέα εξέλιξη. Συνολικά, το 7% του πληθυσμού δηλώνει ότι έλκεται από περισσότερα από ένα φύλα. Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι το 2% του πληθυσμού αναγνωρίζεται ως ασέξουαλ ή άφυλο.
Αλλά, αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό σχετικά με τα δεδομένα είναι οι διαφορές γενεών: οι νεότερες γενιές είναι λιγότερο πιθανό να αυτοπροσδιοριστούν ως στρέιτ, και συγκεκριμένα η Gen Z, είναι πολύ πιο κουήρ από τις προηγούμενες γενιές. Μέσα στη Gen Z, μόνο το 71% των ανθρώπων αυτοπροσδιορίζεται ως στρέιτ (σε σύγκριση με το 91% των boomers), και το 14% αναγνωρίζονται ως bi ή πανσέξουαλ (σε σύγκριση με μόνο το 2% των boomers.) Ακόμη, περισσότερες κοπέλες της Gen Z είναι πιθανό να ταυτιστούν ως λεσβίες, σε σύγκριση με τις κοπέλες της Gen X, ή των boomers. Ένα άλλο εκπληκτικό νούμερο είναι ότι περισσότερα άτομα της Gen Z ταυτίζονται ως ασέξουαλ (5%), από ότι γκέι (2%), ή λεσβίες (3%).
Ακόμη: Μόνο το 53% της Gen Z θεωρεί τον εαυτό της/του αποκλειστικά στρέιτ, ενώ το 40% έχει μοτίβα έλξης, που θα μπορούσαν να περιγραφούν ως κουήρ. Αυτό υποδηλώνει ότι καθώς οι σχέσεις και οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες έχουν γίνει λιγότερο κρυφές, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν coming out.
Σε όλη την ιστορία, οι σεξουαλικές ταυτότητες και συμπεριφορές άλλαζαν πάντα σύμφωνα με τις επικρατούσες κοινωνικές συμπεριφορές της εποχής, επομένως, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Πιθανώς, δεν υπάρχει σταθερό εγγενές ποσοστό του πληθυσμού, που είναι ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Αυτά είναι πράγματα που μπορούν να προκύψουν σύμφωνα με το περιβάλλον γύρω μας. Υπάρχουν πιθανώς μερικοί boomers, που θα μπορούσαν να είχαν διασκεδάσει με τη σεξουαλικότητά τους, αν είχαν μεγαλώσει σε μια εποχή, που αυτό ήταν πιο επιτρεπτό. Εάν περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται τώρα ότι έχουν την ελευθερία να παρεκκλίνουν από έναν καθορισμένο ετεροφυλόφιλο κανόνα, αυτό είναι σίγουρα ένα σημάδι προόδου.
Η έκθεση του Stonewall δείχνει, επίσης, ότι δεν υπάρχουν παρατηρήσιμες διαφορές στον σεξουαλικό προσανατολισμό μεταξύ εθνικότητας, κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου, γεγονός που αντικρούει την ιδέα ότι «το να κάνεις coming out ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο είναι κάτι που αφορά τα περισσότερο προνομιούχα άτομα στην κοινωνία».
Η έκθεση εξέτασε, επίσης, πώς συνδέονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με την υπόλοιπη κοινωνία, διαπιστώνοντας ότι σημαντικά ποσοστά του πληθυσμού έχουν μέλη της οικογένειας και στενά φιλικά τους πρόσωπα, που είναι γκέι, ή λεσβίες (39%), και bi (22%). Λίγο λιγότεροι άνθρωποι είπαν ότι έχουν έναν στενό φίλο, ή μέλος της οικογένειάς τους, που είναι τρανς (9%), αν και η Gen Z είναι πιο πιθανό από οποιαδήποτε άλλη γενιά να έχει τέτοιες επαφές. Η Gen Z είναι, επίσης, πιο πιθανό να γνωρίζει τις τρανς διασημότητες και να έχει τρανς γνωστά πρόσωπα στον κύκλο της, κάτι που το Stonewall θεωρεί ότι σημαίνει πως «το μέλλον είναι πολύ πιο οικείο και συνδεδεμένο με τα τρανς άτομα.»
Συνολικά, η έκθεση παρουσιάζει μια αρκετά θετική εικόνα της ΛΟΑΤΚΙ+ ζωής στη Βρετανία, ως ένα μέρος, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άνετα, να κάνουν coming out και όλο και περισσότεροι στρέιτ άνθρωποι έχουν στενά ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα στο φιλικό τους περιβάλλον, οπότε υπάρχει η ελπίδα ότι αυτές οι τάσεις σημαίνουν ότι οι εκστρατείες κατά των δικαιωμάτων μας θα έχουν όλο και λιγότερους υποστηρικτές.
Αν και η έκθεση φαίνεται σαν μια σπάνια καλή είδηση για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Βρετανίας, είναι δύσκολο να το συμπεράνουμε αυτό, με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες, τα οποία αποκάλυψαν μια συγκλονιστική αύξηση, τόσο των ομοφοβικών ,όσο και των τρανσφοβικών εγκλημάτων μίσους. Φαίνεται σαν να υποδηλώνεται μια αντιφατική αφήγηση για τη χώρα, που γίνεται όλο και πιο βίαιη απέναντι στους κουήρ ανθρώπους. Αλλά, μπορούν να ισχύουν και τα δύο: μπορεί να υπάρξουν ευρύτερες βελτιώσεις στην κοινωνική αποδοχή, μαζί με μια μειοψηφία, που είναι ολοένα και πιο εχθρική.
Υπάρχουν πολλά στην έκθεση της Stonewall, που εμπνέουν αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν κάποια στιγμή στο μέλλον. Το ερώτημα είναι: πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένουμε;