Η λέξη «κουήρ» έχει ανακτηθεί από μέλη της κοινότητάς μας από τη δεκαετία του 1970 και τώρα τη χρησιμοποιούμε για να υποδηλώσει υπερηφάνεια, δύναμη και αντίσταση, γράφει η Emma Joliffe, για τον The Guardian, απαντώντας σε άρθρο του Karl Lockwood, που ζητά ουσιαστικά να μην αναφέρεται η λέξη “κουήρ”.
“Ο Karl Lockwood, που σας ζητά να μην χρησιμοποιείτε τη λέξη Q (Letters, 13 Ιανουαρίου), γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Θα είχε ενηλικιωθεί με το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, μέσω της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας, προς την εξουσία των ομοφυλοφίλων. «Είμαστε εδώ, είμαστε κουήρ, συνηθίστε το» ήταν, φυσικά, ένα πολύ γνωστό σύνθημα. Το “κουήρ” έχει ανακτηθεί από μέλη της κοινότητάς μας από τη δεκαετία του 1970.
Είναι λυπηρό, λοιπόν, που γι’ αυτόν η λέξη σαφώς εξακολουθεί να κρύβει πόνο και στενοχώρια. Για τους υπόλοιπους από εμάς, το χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε την υπερηφάνεια, τη δύναμη και την αντίστασή μας.
Προσωπικά, ως γυναίκα παντρεμένη με γυναίκα και ως φεμινίστρια, σοσιαλίστρια και πιστή στην αμφισβήτηση και την αλλαγή του status quo, νομίζω ότι το «κουήρ» αντιπροσωπεύει εμένα, τη ζωή μου και την πολιτική μου, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο όρο μπορώ να χρησιμοποιήσω.
Αντί να αστυνομεύει τους όρους που χρησιμοποιούν οι άλλοι – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι για τους millennials, η λέξη που ήταν πιο πιθανό να ακουστεί ως όρος κακοποίησης ήταν η λέξη «γκέι» στις αρχές της δεκαετίας του ‘00– ίσως ο Karl θα έπρεπε να δεχτεί, ότι οι λέξεις και ο κόσμος έχουν προχωρήσει.”
Emma Joliffe
St Leonards-on-Sea, Ανατολικό Σάσεξ