Πραγματικός φύλακας της υγείας ο ψευδάργυρος αποτελεί ιχνοστοιχείο που χρειάζονται περισσότερα από 100 ένζυμα του οργανισμού για να πραγματοποιήσουν ζωτικές χημικές διεργασίες. Είναι βασικός «παίκτης» στη δημιουργία DNA, στην ανάπτυξη κυττάρων, στην επούλωση κατεστραμμένων ιστών, καθώς και στην οικοδόμηση υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ευεργετικές ιδιότητες του ψευδαργύρου αφορούν και στην υγεία των μαλλιών και του δέρματος.
Συμβάλλει στην ανάπτυξη των μαλλιών
Ο ψευδάργυρος προασπίζει μεταξύ άλλων και την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών. Ο ρόλος του φαίνεται να είναι σημαντικός στην ανάπτυξη των θυλάκων της τρίχας, καθώς και στη δομή της. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη ανάπτυξη αλλά και την επιδιόρθωση των ιστών της τρίχας, ενώ, παράλληλα, διατηρεί και την καλή υγεία των αδένων που πλαισιώνουν τους θύλακες των τριχών.
Άλλωστε η τριχόπτωση είναι γνωστό σημάδι της εγκατεστημένης πλέον έλλειψης ψευδαργύρου στον οργανισμό, η οποία, πάντως, αποκαθίσταται με την αναπλήρωση του στοιχείου που λείπει. Έρευνες έχουν καταγράψει χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης, τα οποία αποκαθίστανται με την πρόσληψη ψευδαργύρου,
«Κλείνει» Πληγές και όχι μόνο…
Ο ρόλος του ψευδαργύρου στην επούλωση των πληγών του δέρματος είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Το οξείδιο του ψευδαργύρου χρησιμοποιήθηκε σε αλοιφές για τη θεραπεία πληγών, όπως αναφέρεται σε ιατρικά κείμενα.
Σήμερα το ίδιο συστατικό εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ηλιακά εγκαύματα, καθώς και στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος, όπως οι ουλές, τα εκζέματα και τα εξανθήματα από πάνες.Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος., αφού είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη κυττάρων, την παραγωγή κολλαγόνου και την επούλωση τραυμάτων.
Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση δερματικών λοιμώξεων, όπως επίσης και στην αντιμετώπιση ή τη διαχείριση της ακμής.
Κληρονομική ή επίκτητη η έλλειψη
Η ανεπάρκεια στον ψευδάργυρο μπορεί να είναι κληρονομική ή να αποκτηθεί με την πάροδο του χρόνου για παράδειγμα λόγω δυσαπορρόφησης, η οποία οφείλεται σε πεπτικές διαταραχές. Η έλλειψη επηρεάζει πολλές λειτουργίες του οργανισμού, ενώ στα χαρακτηριστικά της περιλαμβάνονται η τριχόπτωση και τα εύθραυστα μαλλιά.
Άτομα που κινδυνεύουν με έλλειψη ψευδάργυρου είναι
-Tα έγκυα άτομα
-Οι ασθενείς με κακοήθεια
-Οι ασθενείς με νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία
-Τα άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό
Πού «κρύβεται» ο ψευδάργυρος…
Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράξει ψευδάργυρο, ούτε να αποθηκεύσει. Οπότε πρέπει να τον λαμβάνουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες ιδανικά μέσω της τροφής. Κύρια πηγή ψευδαργύρου είναι τα στρείδια αλλά και το κρέας.
Πιο συγκεκριμένα ψευδάργυρο μπορούμε να πάρουμε από:
-Τα οστρακοειδή, στρείδια, καβούρια, αστακός,
-Το βοδινό κρέας
-Τα πουλερικά
-Το χοιρινό
-Τα φασόλια
-Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι
-Τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
Καλό είναι να λαμβάνεται η απαραίτητη ποσότητα ψευδαργύρου μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής.
Με συμβουλή γιατρού τα σκευάσματα ψευδαργύρου
Ο ψευδάργυρος διατίθεται και σε σκευάσματα, τα οποία, ωστόσο, πρέπει να λαμβάνεται με συμβουλή γιατρού, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ψευδαργύρου για τους ενήλικες άνδρες είναι 11mg, ενώ για τις γυναίκες 8 mg.
Ο/Η διαιτολόγος, μελετώντας το καθημερινό σας διαιτολόγιό μπορεί να αξιολογήσει τα επίπεδα πρόσληψης ψευδάργυρου και να συστήσει την πρόσληψη μέσω συμπληρωμάτων εάν αυτό είναι απαραίτητο. Επίσης, πλέον διατίθενται και κάποια ροφήματα, τα οποία στοχεύουν στην αναπλήρωση του ψευδαργύρου που λείπει από τον οργανισμό και στην τόνωσή του. Φυσικά, τα ροφήματα αυτά δεν υποκαθιστούν τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε για να παρακολουθούμε την υγεία του οργανισμού μας.
Για περισσότερα αξιόπιστα επιστημονικά άρθρα υγείας επισκέψου το doctoranytime.gr