Δύο τρανς γυναίκες φυλακίστηκαν στο Καμερούν για πέντε χρόνια

14/05/2021
από
Καμερούν, Shakiro
Shakiro

Ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν την απελευθέρωση δύο τρανς γυναικών που συνελήφθησαν στο Καμερούν, αναφέροντας ότι η πενταετής φυλάκισή τους ισοδυναμεί ουσιαστικά με “θανατική ποινή”.

Οι γυναίκες, Shakiro και Patricia, φυλακίστηκαν την Τρίτη (11 Μαΐου) για πέντε χρόνια βάσει νόμου που απαγορεύει τις σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Το Attitude έλαβε τη σπάνια συντακτική απόφαση να συμπεριλάβει τα ονόματα Shakiro και Patricia στο νομικό σύστημα του Καμερούν, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο για την κατάσταση τους.

Για τις Shakiro και Patricia υπάρχει πρόστιμο 200.000 CFA (304.90 ευρώ) για την καθεμιά.

Η Neela Ghoshal, Αναπληρώτρια Διευθύντρια, στο Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender Rights Program του Human Rights Watch, (HRW) αναφέρει ότι το ζευγάρι συνελήφθη στην πόλη Douala στις 8 Φεβρουαρίου, επειδή φορούσαν γυναικεία ρούχα.

«Είναι τρομακτικό και είναι οπισθοδρόμηση αυτό για το Καμερούν», λέει η Ghoshal.

“Παρακολουθούμε το Καμερούν εδώ και 10 χρόνια. Πιστεύαμε ότι είχε σημειώσει κάποια πρόοδο στο να τερματίσει μια συνεχή δικαστική παρενόχληση σε βάρος των ΛΟΑΤ ανθρώπων εδώ και μια δεκαετία. Όμως, τον τελευταίο χρόνο, φαίνεται ότι η χώρα βρίσκεται σε μια καθοδική πορεία.”

«Ήταν σε ένα εστιατόριο και φορούσαν ρούχα που θεωρούνται ότι είναι γυναικεία. Οι χωροφύλακες (αστυνομία) που τις είδαν πίστευαν ότι ήταν γυναίκες.

«Αυτές οι γυναίκες δεν έκαναν τίποτα για να παραβιάσουν τον νόμο και κανείς δεν πρέπει να διωχθεί βάσει της ταυτότητάς τους.»

Η Ghoshal εξηγεί ότι στο Καμερούν δεν υπάρχει ισχυρή κατανόηση του τι είναι ένα τρανς άτομο.

«Εάν το φύλο δε συμμορφώνεται, υπάρχει ένα τεκμήριο ότι είσαι ομοφυλόφιλο άτομο.»

«Αυτό είναι ένας λεκές για τη δικαιοσύνη του Καμερούν», λέει η Ghoshal, η οποία υποστηρίζει ότι “τα δικαστήρια ήταν αποφασισμένα για δίωξη, και απέτυχαν να υποστηρίξουν τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων. Είναι μια πολύ απειλητική κατάσταση για την κοινότητα. Όλα τα άτομα αισθάνονται ότι διατρέχουν κίνδυνο. Η εμπειρία τους θα είναι φοβερή και αδιανόητη.”

Το Καμερούν είναι μία από τις 30 χώρες της Αφρικής που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία.

“Ο ποινικός κώδικας της χώρας ενημερώθηκε το 2016 για να δηλώσει ότι οποιοδήποτε άτομο έχει «σεξουαλικές σχέσεις με ένα άτομο του ίδιου φύλου» μπορεί να φυλακιστεί για έξι έως και πέντε χρόνια.”

Η Ghoshal αναφέρει ότι οι γυναίκες κατηγορήθηκαν για απόπειρα ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς, για απρέπεια σε δημόσια θέα και για το ότι δεν είχαν μαζί τους τις ταυτότητές τους. Το τελευταίο μάλιστα, αναφέρει ότι «αποτελεί μια πολύ μικρή παράβαση.»

Αναφέρει, επίσης, ότι οι δυο τους έχουν ήδη υποστεί απειλές κακοποίησης και θανάτου κατά τη σύλληψή τους και, στη συνέχεια, σε μια υπερβολικά γεμάτη φυλακή, τις συνθήκες της οποίας γνωρίζει από προσωπική της εμπειρία η Neela.

«Είναι φρικτές … Η εμπειρία τους θα είναι τρομερή και αδιανόητη.»

«Πρόκειται ουσιαστικά για θανατική ποινή …»

«… μερικές από τις πιο φρικτές ιστορίες που ακούω.»

Σύμφωνα με το HRW και τις αστυνομικές δυνάμεις της International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans και Intersex Association στο Αφρικανικό κράτος συλλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο ανθρώπους τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένου ενός 17χρονου αγοριού για φερόμενη μη συμμόρφωση με το φύλο, και έχουν απαιτήσει σκληρές τιμωρίες, όπως εξαναγκαστικές εξετάσεις πρωκτού, σε ορισμένα άτομα.

Το HRW αναφέρει ότι έως και 24 ΛΟΑΤΚ άτομα συνελήφθησαν, απειλήθηκαν και δέχτηκαν επίθεση από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα.

Γράφοντας για το BBC News, ο Ben Hunte, ο οποίος ήταν ο πρώτος ανταποκριτής για ΛΟΑΤ ζητήματα του BBC (αλλά τώρα είναι ανταποκριτής στη Δυτική Αφρική), αναφέρει ότι οι κακοποιήσεις που συμβαίνουν στη χώρα είναι «σταθερά μερικές από τις πιο φρικτές ιστορίες που ακούω.»

Οι δικηγόροι των δύο γυναικών κάνουν έκκληση για την ετυμηγορία, για την έλλειψη αποδείξεων ότι η Shakiro και η Patricia είχαν διαπράξει ομοφυλοφιλικές πράξεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τις κατηγορίες, τις οποίες η Neela υποστηρίζει ότι είναι αβάσιμες, ελπίζει ότι οι ποινές μπορεί και να ανατραπούν.




Δες και αυτό!