Δίστασαν να πάρουν (ΛΟΑΤΚΙ) θέση οι υποψήφιοι στην Κύπρο

24/05/2021
από

Στερεότυπα και συντηρητισμός φαίνεται να σκεπάζουν τις υποψηφιότητες στις εκλογές του Μαΐου, καθώς η πλειονότητα των κομμάτων και των υποψηφίων δεν τόλμησε να τοποθετηθεί και να απαντήσει σε ερωτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το ερωτηματολόγιο στάλθηκε από την Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου σε 10 κόμματα που κατέρχονται στις εκλογές. Από αυτά, σιγή ιχθύος τήρησαν τα: ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, ΔΗΠΑ, Αλλαγή Γενιάς και Κόμμα για τα Ζώα.

Αντιθέτως, στο ερωτηματολόγιο και καταφατικά απάντησαν το ΑΚΕΛ και το Αμμόχωστος για την Κύπρο. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων του Κινήματος Οικολόγων ανταποκρίθηκαν επίσης θετικά, ενώ από τον ΔHΣY τόλμησαν να απαντήσουν μόλις τρεις υποψήφιοι και αυτοί εξωκοινοβουλευτικοί. Στο μεταξύ και όπως αναδεικνύουν διεθνείς εκθέσεις, το ποσοστό ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην κοινωνία αναλογεί στο 10% του πληθυσμού. Μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα, δηλαδή, πολιτών και συνεπώς ψηφοφόρων.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που συμπεριλήφθηκαν και μάγκωσαν τους ερωτηθέντες ήταν η πρόθεση να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου. Ένα νομοσχέδιο το οποίο τέθηκε τουλάχιστον δυο φορές σε νομοτεχνικό έλεγχο, ενώ βρίσκεται στο συρτάρι της Βουλής σχεδόν τα τελευταία τρία χρόνια. Άλλα ερωτήματα αφορούσαν στον «πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών», την «προστασία και κατοχύρωση δικαιωμάτων δεύτερων-γονέων σε ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες», την «τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια», την «απόκτηση τέκνου με παρένθετη μητέρα από ομόφυλα ζευγάρια», την «ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από ομόφυλα ζευγάρια».

Ένα άλλο ερώτημα αφορούσε στην «ανάγκη αλλαγής τρόπου ποινικοποίησης ρητορικής μίσους για ομοφοβικό, τρανσφοβικό, ΛΟΑΤΚΙφοβικό λόγο». Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου είχε καταγγείλει σε τοπικό και διεθνές επίπεδο ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δεν προστατεύει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ως παράδειγμα αναφέρονταν περιστατικά ρητορικής μίσους που εκφράστηκαν από εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κύπρου. Στην ίδια βάση, το ερωτηματολόγιο ζητούσε την τοποθέτηση των υποψηφίων σχετικά και με τη «Συμπερίληψη των όρων: σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου και χαρακτηριστικά φύλου στον περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας Νόμο του 2011 [134(Ι)/2011]».

Ακόμη αναφέρονταν η «υιοθέτηση νομοθεσίας για την προστασία ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από “θεραπείες” μεταστροφής και δημιουργία πλάνου για προσπάθεια εξάλειψής τους», καθώς και η δημιουργία «νομοθεσίας για παύση μη αναγκαίων, επεμβατικών ιατρικών διαδικασιών σε ίντερσεξ παιδιά, στη βάση των οδηγιών του Συμβουλίου της Ευρώπης». Από το ερωτηματολόγιο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το σχολείο και η «εκπαίδευση μαθητών όλων των βαθμίδων για ΛΟΑΤΚΙ θέματα, όπως ΛΟΑΤΚΙ ιστορία -εκτός του πλαισίου των μαθημάτων που ήδη διδάσκονται».

Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί επειδή δεν βολεύει κάποιους, έστω και αν αυτοί είναι υποψήφιοι ή βουλευτές. Η κοινότητα είναι εδώ, θέτει τα ερωτήματά της, διεκδικεί τα δικαιώματά της και στο τέλος ψηφίζει.

Δέσποινα Ψύλλου για philenews.com




Δες και αυτό!