Δημήτρη Τσιγκριμάνη πόσο συχνά παίζουμε κρυφτό;

Το “κρυφτό” έχει στοιχιώσει τις παιδικές μας μνήμες. Κάποιο παιδί κρύβεται και κάποιο άλλο προσπαθεί να το βρει. Ο σκοπός του παιχνιδιού σχετίζεται άμεσα με το αίσθημα ασφάλειας. Τα παιδιά καλούνται να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο “safe place” χωρίς να τα πιάσει ο παίκτης που “τα φυλάει”.

Το παιχνίδι

Θα μπορούσαμε να πούμε πως το κρυφτό λειτουργεί σαν πρώιμο εργαλείο για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων, της συνεργασίας, της αλληλεπίδρασης, της ομαδικότητας και της κοινωνικής φαντασίας. Οι παίκτες συνεργάζονται για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Επικοινωνούν με σκοπό να αντιληφθούν από κοινού το αφιλόξενο περιβάλλον και να προστατευθούν απο τους πιθανούς του κινδύνους. Αναπτύσσουν κοινές στρατηγικές. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το “κρυφτό” προετοιμάζει τα παιδιά για την ενηλικίωση. Αλήθεια όμως πόσο συχνά παίζουν κρυφτό οι ενήλικες;

Η παράσταση

Ο Δημήτρης Τσιγκριμάνης πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Κρυφτό”, σε σκηνοθεσία Ρωμανού Μαυρούδη. Το έργο αφορά σε όλες εκείνες τις θυσίες που προθυμοποιούμαστε να κάνουμε για να συμμορφωθούμε με τα κοινωνικά πρότυπα ευτυχίας, παρά τα προβληματικά αποτελέσματα που πιθανότατα ενέχει μια τέτοια επιλογή. Ο Δημήτρης υποδύεται τον Μίτσελ “έναν νέο ανερχόμενο κινηματογραφικό αστέρα του Hollywood. Για να πετύχει στον τομέα του, αναγκάζεται από το σύστημα, να παρουσιάσει μία κοινώς αποδεκτή κοινωνική ζωή. Στα πλαίσια αυτής, περιλαμβάνεται φυσικά και ένας στρέιτ σεξουαλικός προσανατολισμός. Στο χώρο του θεάματος, όπως και σε άλλους χώρους (για παράδειγμα αυτόν του αθλητισμού), ο μύθος δεν πρέπει να αμφισβητείται, οι ισορροπίες δεν πρέπει να χαλάνε“, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Ο ήρωας

“Ο Μίτσελ κρύβει μέσα του ένα καταπιεσμένο παιδί. Καλείται διαρκώς να ισορροπεί ανάμεσα στην ευτυχία και την επιτυχία. Και τον έχουν κάνει να πιστέψει πως αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί. Όταν λοιπόν θα προσπαθήσει να βρει τη χρυσή τομή θα αρχίσει ένας αγώνας χωρίς πολλά φώτα και γκλίτερ, αλλά με σκοτάδια και διακανονισμούς“, συμπληρώνει ο ηθοποιός. Η ζωή του πρωταγωνιστή συνταράσσεται όταν συναντά τον Άλεξ, “έναν ετεροφυλόφιλο σεξεργάτη με τον οποίο βρίσκεται ένα βράδυ. Το γεγονός ότι αρχίζει να ανακαλύπτει πως η ευτυχία βρίσκεται και εκτός επαγγελματικών και ατομικών ορίων και ίσως έχει να κάνει με το μοίρασμα, ταρακουνάει όλο το οικοδόμημα. Πόσα πράγματα  είναι  διατεθειμένος ο Μίτσελ να θυσιάσει προκειμένου να φτάσει όσο πιο κοντά μπορεί στην προσωπική του ευτυχία; Τι περιθώρια θα του αφήσει το σύστημα; Δεν ξέρω με βεβαιότητα αν ερωτεύεται τον Άλεξ, πάντως σίγουρα ερωτεύεται τον ελεύθερο εαυτό που προβάλλει πάνω του”, σημειώνει ο Δημήτρης.

Στο επίκεντρο του έργου σύμφωνα με τον ίδιο “βρίσκονται οι ανθρώπινες σχέσεις. Σε ένα πρώτο επίπεδο είναι η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ δύο ανθρώπων του ίδιου φύλου. Ωστόσο, δεν θεωρώ πως πρέπει να μείνουμε μόνο εκεί. Σε επίπεδο πυρηνικό, το έργο μιλάει για τις επιλογές, τις θυσίες, τις ισορροπίες που χάνονται και βρίσκονται και τον δύσκολο δρόμο που ο καθένας μας ακολουθεί για να πετύχει ή να ευτυχήσει. Ή, στην ιδανική περίπτωση, και τα δύο. Είναι ένα σύγχρονο έργο με προβληματισμούς που ακουμπάνε στο σήμερα. Μιλάει χωρίς περιστροφές για θέματα ταυτότητας, διαφορετικότητας, συμπεριλήψης. Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι σε αυτά τα θέματα και ίσως η τέχνη καλείται μερικές φορές να καλύψει αυτό το εκπαιδευτικό κενό. Γιατί όσο το κενό μεγαλώνει, γίνεται μαύρη τρύπα έτοιμη να καταπιεί δικαιώματα και ελευθερίες”.

Το διακύβευμα

Οι ήρωες της παράστασης “Κρυφτό” θυμίζουν έντονα τους παίκτες του ομώνυμου παιχνιδιού. Αντιμετωπίζουν από κοινού ένα αφιλόξενο περιβάλλον. Αναζητούν την ταυτότητά τους και την αποδοχή της. Όπως τα παιδιά που παίζουν το παιχνίδι, έτσι και οι ηθοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με εξωτερικές πιέσεις και κρύβουν την αλήθεια τους προκειμένου να νιώσουν ασφαλείς χωρίς να τους δουν εκείνοι που “τα φυλάνε”. “Οι περισσότεροι από τους ήρωες ενηλικιώνονται κατά τη διάρκεια του έργου. Η ενηλικίωση δεν είναι πάντοτε εύκολη ούτε προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, κάτι αλλάζει μέσα τους, αποφάσεις παίρνονται, θυσίες γίνονται και ο καθένας στο τέλος της ημέρας καταλήγει παρέα με τις επιλογές του”, σημειώνει κλείνοντας ο ηθοποιός.

Τον Δημήτρη και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης “Κρυφτό” μπορούμε να συναντήσουμε στο Θέατρο Altera Pars (Μεγάλου Αλεξάνδρου 123) κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 και να προβληματιστούμε γύρω απ’ τις συνέπειες του παιδικού παιχνιδιού στις ζωές των ενηλίκων.




Δες και αυτό!