Δικαστήριο στην Πολωνία ζητά από την ΙΚΕΑ να επαναπροσλάβει ομοφοβικό υπάλληλο

23/11/2023
από
Να προσλάβει ξανά υπάλληλο που απέλυσε λόγω ομοφοβικής συμπεριφοράς αναγκάζεται η ΙΚΕΑ στην Πολωνία, μετά από απόφαση δικαστηρίου. Ο υπάλληλος είχε στείλει αρκετά ομοφοβικά μηνύματα στο εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας. Σε κάποια, μάλιστα, σημείωνε ότι τα γκέι άτομα αξίζουν να πεθάνουν. 

Οι δικηγόροι το ομοφοβικού υπαλλήλου χαιρέτησαν την απόφαση του δικαστηρίου, αναγνωρίζοντάς την ως «ορόσημο για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας» ενάντια σε «μεγάλες εταιρείες που επιβάλλουν την αριστερή ιδεολογία στους εργαζόμενους».

Οι δικηγόροι της ΙΚΕΑ, ωστόσο, επιμένουν ότι η εταιρεία συμμορφώνεται με τη νομική της υποχρέωση να εξασφαλίσει έναν ανεκτικό και χωρίς αποκλεισμούς χώρο εργασίας και ότι στην πραγματικότητα ο εργαζόμενος ήταν αυτός που παραβίασε το νόμο. Σκοπεύουν, μάλιστα, να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η μακροχρόνια υπόθεση ξεκίνησε το 2019, όταν ο Janusz Komenda, ο οποίος εργαζόταν για την IKEA στην πόλη της Κρακοβίας, έγραψε στο σύστημα εσωτερικής επικοινωνίας ότι «η αποδοχή και η προώθηση της ομοφυλοφιλίας και άλλων παρεκκλίσεων σπέρνει τη διαφθορά.

Παρέθεσε, επίσης, εδάφια από τη Γραφή και από άλλα κείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός που λέει: «Όποιος βρίσκεται με έναν άντρα όπως με μια γυναίκα, διαπράττει βδέλυγμα. Και οι δύο πρέπει να θανατωθούν και το αίμα τους είναι πάνω τους».

Μετά από αυτό απολύθηκε από την εταιρεία, η οποία δήλωσε τότε ότι η εταιρική της κουλτούρα βασίζεται στην «ελευθερία των ιδεών, την ανοχή και τον σεβασμό για κάθε εργαζόμενο, και ότι έχει ευθύνη να να αντιδρά όταν βλέπει τον κίνδυνο προσβολής της αξιοπρέπειας των άλλων εργαζομένων».

Ο Komenda, ωστόσο, αμφισβήτησε αυτήν την απόφαση και την περασμένη εβδομάδα το περιφερειακό δικαστήριο της Κρακοβίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόθεση του υπαλλήλου δεν ήταν να παραβιάσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, αλλά να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις απόψεις του.

Στην αιτιολόγησή της, η δικαστής Agnieszka Zielińska σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να εξευτελίζεται οποιοσδήποτε στο εργασιακό περιβάλλον – είτε λόγω της σεξουαλικής του προσανατολισμού είτε λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.

«Από την άλλη πλευρά, ο χώρος εργασίας θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος από κάθε ιδεολογική κατήχηση», πρόσθεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Rzeczpospolita. «Και δεν πρέπει – ακόμη και στο όνομα της ανεκτικότητας με την ευρεία έννοια – να οδηγεί τους εργαζόμενους να αισθάνονται εξαναγκασμένοι να αλλάξουν τις πεποιθήσεις τους».

Ο δικηγόρος της ΙΚΕΑ, Daniel Książek, απέρριψε αυτό το επιχείρημα και ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα ασκήσει περαιτέρω έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο είπε ότι θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο χώρος εργασίας πρέπει να είναι «απαλλαγμένος από μισαλλοδοξία και αποκλεισμό».

«Εάν [η δικαστής] αποδέχεται τη χρήση φράσεων όπως «παρέκκλιση» ή «εξαθλίωση» για αναφορά σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τότε διαφωνώ βαθύτατα, γιατί αυτό αποτελεί παράδειγμα συνειδητής παραβίασης του νόμου», δήλωσε ο Książek είπε στη Rzeczpospolita.

Ένας εμπειρογνώμονας εργατικού δικαίου, ο Grzegorz Ilnicki, επέκρινε επίσης την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι η ΙΚΕΑ «δεν προωθούσε τις δικές της αξίες, αλλά αυτές που πρέπει να ενσωματώσει στον εργασιακό χώρο».

Σημειώνει ότι ο νόμος απαιτεί σεβασμό στους επαγγελματικούς χώρους για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Ως εκ τούτου, αντιτιθέμενος σε αυτό, ο εργαζόμενος «όχι τόσο –ή όχι μόνο– αμφισβητούσε τις ενέργειες του εργοδότη, αλλά ακόμη και την υπάρχουσα έννομη τάξη».

Μετά την απόλυση του Komenda, μέλη της συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας κατηγόρησαν την IKEA ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των Χριστιανών και επιδιώκει να επιβάλει τις αξίες της στην Πολωνία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε την υπόθεση «νομική και οικονομική βία εναντίον εκείνων που δεν θέλουν να συμμεριστούν τις αξίες των ακτιβιστών υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ».




Δες και αυτό!