Ένα από τα κορυφαία δικαστήρια της Πολωνίας αποφάσισε ότι οι ρατσιστικές «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤ+» στη χώρα πρέπει να καταργηθούν σε τέσσερις δήμους.
Η απόφαση, η οποία ψηφίστηκε την Τρίτη (28 Ιουνίου), δίνει εντολή σε διάφορες τοπικές αρχές που δήλωναν απαλλαγμένες από τη «ΛΟΑΤΚΙ+ ιδεολογία» το 2019 να αντιστρέψουν τη θέση τους.
Από τη δήλωσή τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στραμμένα τα μάτια της στην Πολωνία, λέγοντας ότι οι ζώνες ενδέχεται να παραβιάζουν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη νομοθεσία που εισάγει διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.
Μια νομική αμφισβήτηση από τον Πολωνό Διαμεσολαβητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα οδήγησε αρχικά την απόφαση ότι οι εννέα προσβλητικές «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤ+» πρέπει να τερματιστούν – έως ότου η δεξιά ομάδα σκέψης Ordo luris άσκησε έφεση.
Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ομάδα Poland’s Campaign Against Homophobia έγραψε: «Η σημερινή απόφαση… είναι μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό των ανθρώπων».
Η κατάργηση των ομοφοβικών αυτών ζωνών στην Πολωνία ήταν μια μακρά διαδικασία για τους ακτιβιστές, με δύο από αυτές να καταργούνται στις αρχές Μαΐου. Αρκετές ακολούθησαν λόγω του κινδύνου απώλειας της χρηματοδότησης της ΕΕ.
Το αρχικό ψήφισμα τον Απρίλιο του 2019 δήλωνε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στοχεύουν στην «εξόντωση» των «αξιών που διαμορφώθηκαν από την Καθολική Εκκλησία» και δεσμεύτηκε να πολεμήσει ενάντια στη λεγόμενη «ομοπροπαγάνδα».
Αρκετές άλλες περιφέρειες στην Πολωνία ακολούθησαν το παράδειγμά τους, με την κομητεία Ryki στο Λούμπλιν να εγκρίνει το ψήφισμά τους σε μια προσπάθεια «να προστατεύσει τα παιδιά, τους νέους, τις οικογένειες και τα πολωνικά σχολεία».
Η πρωτεύουσα της χώρας γιόρτασε πρόσφατα το Pride με το KyivPride της Ουκρανίας σε μία παρέλαση το Σάββατο (25 Ιουνίου). Περισσότερα από 300 μέλη της ουκρανικής ομάδας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα συμμετείχαν στην παρέλαση αφού δεν μπόρεσαν να συγκεντρωθούν στη χώρα τους λόγω της ρωσικής εισβολής.
Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές στην περιοχή έχουν βοηθήσει σημαντικά τους Ουκρανούς πρόσφυγες που θέλουν να ξεφύγουν από την εισβολή. Οι προσπάθειες της χώρας έχουν κερδίσει επαίνους τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από τον Πάπα Φραγκίσκο.