Δικαστήριο στην Κροατία αναγνώρισε την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

0
9

Μετά από μια μεγάλη νομική μάχη, ένα δικαστήριο στην Κροατία αποφάσισε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν το δικαίωμα να γίνουν ανάδοχοι γονείς – μια απόφαση που οι ακτιβιστές αναγνωρίζουν ως ιστορική.

Tο Διοικητικό Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ αποφάσισε την Πέμπτη ότι ένα ζευγάρι του ίδιου φύλου, ο Ivo Segota και ο Mladen Kozic, έχουν το δικαίωμα να γίνουν ανάδοχοι γονείς.

Η Rainbow Family Association, η οποία υποστηρίζει ΛΟΑΤ+ ζευγάρια και άτομα που έχουν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, χαιρέτησε την απόφαση του δικαστηρίου.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα δικαστήριο στην Κροατία σέβεται τη διεθνή νομολογία και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις οποίες τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τα ετερόφυλα”, σημείωσε σε ανακοίνωσή της.

Η απόφαση υποχρεώνει το Υπουργείο Δημογραφίας, Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής, που αρχικά είχε αρνηθεί το σχετικό αίτημα του ζευγαριού, να επαναλάβει τη διαδικασία εντός 60 ημερών και να προβεί σε μια αμερόληπτη απόφαση για την υπόθεσή του.

Ο Segota δήλωσε στην Jutarnji List daily  ότι, μετά από συνεντεύξεις και διαδικασίες ψυχολογικής αξιολόγησης, είχαν μια θετική αντιμετώπιση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στη συνέχεια όμως και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απέφυγαν να τους δώσουν κάποια απάντηση.

Τον Δεκέμβριο του 2017, το κέντρο κοινωνικής πρόνοιας τούς πληροφόρησε ότι δεν υπήρχαν νομικοί όροι για την έναρξη μιας διαδικασίας χορήγησης αδειών, επειδή ήταν σε σύμφωνο συμβίωσης.

“Εμείς αμέσως παραπονεθήκαμε στο υπουργείο για την απόφαση του κέντρου αλλά αυτό απέρριψε την έκκλησή μας. Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσουμε εμείς τις νομικές διαδικασίες “, δήλωσε ο Segota.

Ο Daniel Martinovic, από τη Rainbow Family, δήλωσε ότι ο Segota και ο Kozic δεν είναι οι μόνοι που θέλουν να γίνουν ανάδοχοι γονείς αλλά δεν τα καταφέρνουν.

“Η θαρραλέα τους πράξη, η δημόσια εμφάνισή τους και η συμμετοχή τους σε αυτή τη νομική μάχη, κατά την οποία είχαν την πλήρη υποστήριξη της Rainbow Family δημιουργεί ένα προηγούμενο και για τα άλλα ζευγάρια που θέλουν να επεκτείνουν την οικογένειά τους κατ’ αυτόν τον τρόπο και να δώσουν ένα ζεστό σπίτι, την αγάπη, την καθημερινή υποστήριξη και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά που περνούν την παιδική ηλικία τους στα ορφανοτροφεία”, δήλωσε ο Martinovic. Κάλεσε επίσης κι άλλα ομόφυλα ζευγάρια να ζητήσουν τη νομική βοήθεια της οργάνωσης.

με πληροφορίες από balkaninsight.com