Δικαστήριο στην Ινδία: Οι τρανς γυναίκες έχουν δικαίωμα νομικής αναγνώρισης της ταυτότητάς τους

27/06/2025
από
Σε μια ιστορική απόφαση για την Ινδία, αφού απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η λεγόμενη «γυναικεία φύση» αποδίδεται μόνο σε όσες μπορούν να τεκνοποιήσουν, το Ανώτερο Δικαστήριο της πολιτείας Άντρα Πραντές αποφάνθηκε ότι οι τρανς γυναίκες έχουν «νομικό δικαίωμα» να αναγνωρίζονται ως γυναίκες.

Η δικαστής Venkata Jyothirmai Pratapa, που προήδρευσε της υπόθεσης, αποφάσισε ότι η σύνδεση του ορισμού της γυναίκας με την κυοφορία ήταν «νομικά αβάσιμη» και αντίθετη με το σύνταγμα της Ινδίας, το οποίο τονίζει την ισότητα ενώπιον του νόμου.

Αναφερόμενη σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2014, η οποία αναγνώριζε νομικά τα δικαιώματα των ατόμων «τρίτου φύλου», όπως ονομάζεται εκεί, η Pratapa δήλωσε ότι η απαγόρευση του δικαιώματος των τρανς γυναικών να προσδιορίζονται ως γυναίκες «ισοδυναμούσε με διάκριση».

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτερο Δικαστήριο το 2022, όταν μια τρανς γυναίκα, η Pokala Shabana, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα άρθρο του ινδικού ποινικού κώδικα για να ζητήσει προστασία από τους πεθερούς της, οι οποίοι, όπως είπε, την κακομεταχειρίζονταν.

Οι γονείς του συζύγου της υπέβαλαν αίτηση στο δικαστήριο για να της αρνηθεί τη χρήση του άρθρου 498A, το οποίο προστατεύει τις γυναίκες από την κακομεταχείριση από τον σύζυγο ή τους συγγενείς τους, υποστηρίζοντας ότι ισχύει μόνο για τις cis γυναίκες. Ισχυρίστηκαν ότι οι τρανς γυναίκες δεν πληρούν τον νομικό ορισμό των γυναικών σύμφωνα με την ινδική νομοθεσία, επειδή δεν μπορούν να μείνουν έγκυες, και είπαν ότι οι ισχυρισμοί της Shabana για παρενόχληση δεν είχαν αποδεικτικά στοιχεία.

Ωστόσο, η δικαστής είπε ότι τα άρθρα 14, 15 και 21 του Συντάγματος, τα οποία εγγυώνται μια σειρά από προστασίες από διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή και την προσωπική ελευθερία, σημαίνουν ότι τα δικαιώματα των τρανς γυναικών να αναγνωρίζονται ως γυναίκες υπερισχύουν του νόμου.

«Μια τρανς γυναίκα, που γεννήθηκε άνδρας και αργότερα έκανε φυλομετάβαση για να γίνει γυναίκα, έχει νομικά το δικαίωμα να αναγνωριστεί ως γυναίκα», έγραψε στην απόφασή της. «Η άρνηση αυτής της προστασίας αμφισβητώντας τη γυναικεία τους ταυτότητα ισοδυναμεί με διάκριση».

Η τρανς ακτιβίστρια και καλλιτέχνιδα Kalki Subramaniam δήλωσε στο Washington Blade ότι ένιωσε ανακούφιση και χαρά βλέποντας το δικαστήριο «να υποστηρίζει το βασικό ανθρώπινο δικαίωμά μας να αναγνωριζόμαστε ως αυτό που θέλουμε». Συνέχισε λέγοντας: «Για την τρανς κοινότητα, ειδικά για τις τρανς γυναίκες, αυτή η απόφαση σημαίνει πολλά».

Η ινδική κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενη πίεση να εκσυγχρονίσει τους νόμους και τις πολιτικές της σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Η ισότητα στον γάμο εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός νόμου, παρά την αυξανόμενη υποστήριξη για τη νομιμοποίησή της.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ως άποψη της «ελίτ» που «επηρεάζει σοβαρά τα συμφέροντα κάθε πολίτη».




Δες και αυτό!