Ένα στρατιωτικό δικαστήριο στη Νότια Κορέα άσκησε δίωξη σε δύο άνδρες στρατιώτες, επιμένοντας ότι το συναινετικό τους σεξ «συνορεύει με βιασμό».
Οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή, σύμφωνα με την Guardian, αφού κρίθηκαν ένοχοι για «ασέβεια».
Αν και η σεξουαλική δραστηριότητα ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου είναι νόμιμη για τους πολίτες στη Νότια Κορέα, απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 92-6 του στρατιωτικού ποινικού κώδικα της χώρας. Για το στρατιωτικό προσωπικό, θεωρείται «σεξουαλική παρενόχληση» και τιμωρείται με φυλάκιση έως και δύο έτη.
Στη Νότια Κορέα, είναι υποχρεωτικό για όλους τους άνδρες της χώρας να υπηρετούν τουλάχιστον 21 μήνες στο στρατό.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ένας από τους άνδρες στρατιώτες μπήκε στη σκηνή του άλλου πολλές φορές τον Δεκέμβριο του 2020 «με στόχο το στοματικό σεξ».
Λόγω της στρατιωτικής απαγόρευσης του gay σεξ, το δικαστήριο κατέληξε στο ότι «κακοποίησαν» ο ένας τον άλλον.
Παρά το γεγονός ότι ο δικηγόρος υπεράσπισης ισχυρίστηκε ότι το σεξ μεταξύ των δύο ανδρών ήταν συναινετικό, το δικαστήριο επέμεινε ότι «θεωρήθηκε αντίθετο με τη σεξουαλική ηθική» και ότι μάλιστα «συνορεύει με βιασμό».
Ο Kim Hyung-nam, διευθυντής του Κέντρου Στρατιωτικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κορέας, δήλωσε στην Guardian ότι η απόφαση ήταν «αναμφισβήτητη διάκριση κατά των σεξουαλικών μειονοτήτων».
Πρόσθεσε: «Οι συντηρητές του άρθρου 92-6 λένε ότι ο στρατός θα υποστεί ζημιές λόγω της κατάρρευσης της στρατιωτικής πειθαρχίας, αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς οι γκέι σεξουαλικές σχέσεις με αμοιβαία συναίνεση προκαλούν τέτοια ζημιά».
Το 2019, η Διεθνής Αμνηστία κυκλοφόρησε μια έκθεση με τίτλο «Serving in Silence: LGBTI people in the South Korea’s militer».
Η έκθεση έδειξε ότι ενώ οι ΛΟΑΤ + γίνονται ολοένα και πιο ορατοί στη Νότια Κορέα, οι στρατιώτες ωστόσο αντιμετωπίζουν «παρενόχληση, διακρίσεις και βία στα χέρια των διοικητών τους και των συνομηλίκων τους».
Στρατιώτες της Νότιας Κορέας που έδωσαν συνέντευξη για την έρευνα ανέφεραν ότι ρωτήθηκαν για τη σεξουαλικότητά τους πριν από τη στρατιωτική τους θητεία, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι υπέστησαν σωματική και σεξουαλική κακοποίηση από ανώτερους αξιωματικούς