Το δικαστήριο του Μίσιγκαν αποφάσισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι επιχειρήσεις μπορούν νόμιμα να αρνηθούν σε γκέι και bi άτομα άτομα την εξυπηρέτηση.
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι διακρίσεις λόγω φύλου περιλαμβάνουν νόμιμα τις διακρίσεις εις βάρος των τρανς ατόμων και προστατεύονται, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού.
Ο νόμος περί πολιτικών δικαιωμάτων δεν περιλαμβάνει ούτε τον σεξουαλικό προσανατολισμό ούτε την ταυτότητα φύλου, αλλά η Επιτροπή Πολιτικών Δικαιωμάτων του Μίτσιγκαν ψήφισε το 2018, με σκοπό να ερμηνεύσει την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου, ώστε να συμπεριλαμβάνονται οι διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, μια ερμηνεία με την οποία έχουν συμφωνήσει τα ομοσπονδιακά δικαστήρια, και η οποία χρησιμοποιήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στην υπόθεση Bostock v. Clayton τον περασμένο χρόνο, για να αποφανθεί ότι ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει ήδη τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην εργασία.
Ο δικαστής του κρατικού δικαστηρίου, Christopher M. Murray, εξέδωσε συνοπτική απόφαση σε δύο υποθέσεις διακρίσεων, μία βασισμένη σε διακρίσεις κατά ομοφυλοφίλων και μία άλλη σε διακρίσεις κατά τρανς ατόμων. Μια υπόθεση αφορούσε την επιχείρηση Rouch World, που αναλαμβάνει τις διοργανώσεις γάμων, η οποία αρνήθηκε να αναλάβει γάμους για ομόφυλα ζευγάρια, και η άλλη αφορούσε την Uprooted Electolysis, η οποία αρνήθηκε την αποτρίχωση σε τρανς άτομο. Οι αγωγές συνδυάστηκαν σε μία.
Ο δικαστής Murray αναφέρθηκε στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου Barbour κατά του Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών, όπου το δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου δεν απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ατόμων.
«Το αν το σκεπτικό της Barbour δεν ισχύει πλέον υπό το πρίσμα της Bostock-Clayton Co», έγραψε ο Murray, «εναπόκειται στο Εφετείο, όχι σε αυτό το Δικαστήριο».
Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των τρανς ατόμων, οπότε ο Murray αναφέρθηκε σε αρκετές ομοσπονδιακές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Bostock, για την οποία δήλωσε ότι:
“η εργοδότρια παραβιάζει τον Τίτλο VII, όταν δε σέβεται τον αυτοπροσδιορισμό μίας τρανς υπαλλήλου, η οποία «προσδιορίζει» τον εαυτό της ως γυναίκα, αλλά την ίδια στιγμή σέβεται τον αυτοπροσδιορισμό μίας cis ετεροκανονικής γυναίκας υπαλλήλου. Αυτός ο τύπος ανόμοιας μεταχείρισης, όπως έκρινε το Δικαστήριο, ήταν διάκριση λόγω φύλου.”
Η νομοθεσία για τα πολιτικά δικαιώματα, δήλωσε ο Murray, είναι αρκετά παρόμοια για να εφαρμόσει την ίδια συλλογιστική, οπότε η υπόθεση για διακρίσεις κατά των τρανς ατόμων μπορεί να προχωρήσει, ενώ η υπόθεση για διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων δεν μπορεί.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το Δικαστήριο Αξιών του Μίσιγκαν έχει αποδόση τη λέξη «sex» όπως στο ELCRA [ο νόμος περί πολιτικών δικαιωμάτων του κράτους] που περιλαμβάνει την ταυτότητα φύλου, αλλά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε δίκιο να συμπεράνει, ότι ο όρος «sex» σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνει και τον σεξουαλικό προσανατολισμό» , δήλωσε η πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων του Μίτσιγκαν, Stacie Clayton, στο MLive.com.
“Το γεγονός είναι ότι η συνέχιση της ερμηνείας της λέξης «sex» με πιο περιοριστικό τρόπο από ό, τι κάνουμε οποιουσδήποτε άλλους περιορισμούς στο πλαίσιο του ELCRA, είναι από μόνος του διακριτικός.”
Η γενική εισαγγελέας του Μίτσιγκαν, Dana Nessel, σκοπεύει να ασκήσει έφεση για την απόφαση του Murray.
«Τα δικαστήρια του Μίσιγκαν έχουν αποφανθεί ότι το ομοσπονδιακό προηγούμενο είναι ιδιαίτερα πειστικό κατά τον καθορισμό του περιγράμματος του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων της Elliott-Larsen, και ομοσπονδιακά δικαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα -συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Bostock-Clayton Co- έχουν αποφανθεί ότι η διάκριση στη βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι μια μορφή διάκρισης λόγω φύλου» , ανέφερε σε δήλωσή της.
“Σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε ότι όλοι οι κάτοικοι του Μίτσιγκαν δικαιούνται προστασία βάσει του νόμου -ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό- στην έκκλησή μας γι’ αυτήν την απόφαση.”