Περίπου 100 μαθητές σε ένα γυμνάσιο στον Καναδά εμφανίστηκαν στο σχολείο τους φορώντας φούστες για να διαμαρτυρηθούν για το σεξιστικό σχολικό ντύσιμο, την τοξική αρρενωπότητα και την ομοφοβία.

Την Παρασκευή (9 Οκτωβρίου), περίπου 100 αγόρια του Collège Nouvelles Frontières στο Gatineau, Κεμπέκ, φόρεσαν φούστες στο σχολείο διαμαρτυρόμενοι για τη σεξιστική διάκριση του ενδυματολογικού κώδικα του σχολείου τους.

φούστες

Τα κορίτσια στο σχολείο υποχρεούνται να φορούν φούστες μέχρι 10 εκατοστά πάνω από το γόνατο, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχος κανόνας για ρούχα που φοριούνται στο σχολείο από αγόρια, για παράδειγμα για τα σορτς.

Δύο ημέρες πριν από τη διαμαρτυρία, ο 16χρονος Zachary Paulin είπε σε περίπου 30 άτομα ότι σχεδίαζε να φορέσει φούστα στο σχολείο την Παρασκευή, αλλά ποτέ δεν περίμενε ότι θα συμμετάσχουν τόσοι πολλοί συμμαθητές του.

Είπε στην CBC: «Ήξερα ότι θα ήταν κάτι μεγάλο, αλλά όχι τόσο πολύ. Με εξέπληξε ευχάριστα.” 

Εξηγώντας τη διαμαρτυρία στο Instagram, ο Paulin έγραψε: «Σήμερα, πιθανότατα είδατε ότι πολλά παιδιά, συμπεριλαμβανομένου εμού, φορέσαμε φούστα.

«Λοιπόν, επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω τον λόγο πίσω από αυτό το κίνημα. Βασικά, το γεγονός ότι ένα αγόρι φορά μια φούστα είναι ένα σημάδι ανθεκτικότητας, αλληλεγγύης και υποστήριξης στη διαθεματική μάχη για την ισότητα των φύλων.

«Η διάκριση του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία βλέπει τις γυναίκες και τους άνδρες είναι κραυγαλέα. Αν μια γυναίκα αποφασίσει να φορέσει κοστούμι ή παντελόνι, ρούχα που σχετίζονται με την αρρενωπότητα, δεν είναι μεγάλη υπόθεση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zachary Paulin (@_zachpaulin_) στις

«Αλλά τη στιγμή που ένας άντρας θα κάνει οτιδήποτε θεωρείται θηλυκό, είτε πρόκειται να βάλει βερνίκι νυχιών, μακιγιάζ ή, στην περίπτωσή μας, μια φούστα, είναι δαχτυλοδεικτούμενος και δέχεται προσβολές.

 «Οι άνθρωποι θα πουν ότι δεν είναι «πραγματικός άνδρας» και θα υποθέσουν αυτόματα τη σεξουαλικότητά του.

Ο Paulin είπε ότι οι φούστες συχνά έφεραν διακρίσεις εις βάρος των κοριτσιών, με τους «επιτιθέμενους» να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους «σεξουαλικοποιώντας τις γυναίκες άσκοπα και κατηγορώντας τις για τις πράξεις τους.» 

Συνέχισε: «Έτσι, φορώντας μια φούστα, είμαστε ενωμένοι μαζί, εναντίον της σεξουαλικοποίησης των γυναικών και στέλνουμε ένα μήνυμα ενάντια στην τοξική αρρενωπότητα, που εμποδίζει τα αγόρια να είναι αυτά που είναι πραγματικά, χωρίς επίκριση. Είμαστε στο 2020, πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι: και όλοι αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό των διακρίσεων, της ομοφοβίας και του σεξισμού. Αυτό αντιπροσωπεύουν οι φούστες μας. Σας ευχαριστώ.” 

Ο Paulin πρόσθεσε στο CBC ότι ελπίζει να συναντηθεί σύντομα με τον διευθυντή του σχολείου τους, για να συζητήσει τις αλλαγές στην πολιτική, για να γίνει το μαθησιακό τους περιβάλλον πιο συμπεριληπτικό.

Πρόσθεσε ότι ενώ βρήκε την εμπειρία να φοράει μια φούστα απελευθερωτική, «δε μπορείς να σκύψεις πραγματικά και πρέπει να είσαι προσεκτικός με τις κινήσεις σου.»