O ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Ψυχολόγων Κύπρου τονίζει μέσω σχετικής ανακοίνωσης, που εξέδωσε χθες, ότι «οι ΛΟΑΤ νέοι έχουν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν προκαταλήψεις, διακρίσεις και βία μέσα στην κοινωνία, μέσα στις ίδιες τους τις οικογένειες, το σχολείο και την κοινότητά τους και αυτή η περιθωριοποίηση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία -ψυχική και σωματική- και την εκπαίδευση αυτών των ατόμων».
Στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «η προαγωγή, μέσω του σχολείου, προσπαθειών αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού του ατόμου είτε μέσω “θεραπείας” είτε μέσω θρησκευτικών προγραμμάτων, πιο συχνά οδηγεί σε αυξανόμενο ρίσκο κακοποίησης, παρενόχλησης και βλάβης αυτών των νέων».
Προσθέτει ότι «λόγω της πραγματικότητας αυτών των ανησυχιών, είναι σημαντικό το σχολικό περιβάλλον να είναι ανοικτό και δεκτικό προς αυτά τα παιδιά, ώστε να νιώσουν άνετα και ασφάλεια να μοιραστούν τις σκέψεις και τις έγνοιες τους, καθώς και να μοιραστούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.
Μια τέτοια συμπεριφορά αποτελεί έκφραση μιας φυσιολογικής επιθυμίας του να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας με σημαντικά άτομα και πρέπει να τη σεβόμαστε», αναφέρει ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου. Σημειώνει ότι «στην Κύπρο υπάρχει ανάγκη για έγκυρη ενημέρωση και επαρκή κατάρτιση των επαγγελματιών σε θέματα ψυχολογικής στήριξης ΛΟΑΤ ατόμων, που παρουσιάζουν δυσκολίες λόγω της διάκρισης που βιώνουν».
Ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου αναφέρει ότι «η παροχή στήριξης, χωρίς περαιτέρω επαγγελματική κατάρτιση, αποτελεί δεοντολογικό θέμα, εφόσον υφίστανται πιθανότητες να βλάψει το άτομο ακόμα και ένας επαγγελματίας που έχει καλές προθέσεις».
Παράλληλα, καταλήγει, «υπάρχει ανάγκη για διατμηματικές συνεργασίες και συνεργασίες μεταξύ φορέων, ώστε να παρέχονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, ενώ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της στάσης της κοινωνίας μας προς τους ΛΟΑΤ συμπολίτες μας μπορεί να παρέχει η ψυχολογία ως επιστήμη, εστιάζοντας στην προαγωγή της κατανόησης και αποδοχής των συμπολιτών μας ως ίσων».