Η Νάντια Γουίτομ χαρακτήρισε ένα «επικίνδυνο κλίμα εχθρότητας» για την τρανς νεολαία.
Σε ένα ασυνήθιστο συμβούλιο για το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου την προηγούμενη Πέμπτη, μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ζήτησαν την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ και κατήγγειλαν την «υστερία» κατά των τρανς ατόμων από κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης.
Μια ομάδα βουλευτών από το Εργατικό και το Συντηρητικό κόμμα χρησιμοποίησαν τον χρόνο συζήτησής τους στις 2 Φεβρουαρίου για να σηματοδοτήσουν την έναρξη του Μήνα ΛΟΑΤΚΙ+ Ιστορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και να εκφράσουν την υποστήριξή τους ειδικά στα τρανς άτομα.
Η Άντζελα Ήγκλ, η δεύτερη ανοιχτά λεσβία βουλεύτρια στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, επέκρινε αυτό που αποκάλεσε «επαίσχυντη στοχοποίηση και προβληματοποίηση των τρανς ατόμων» που είπε ότι θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη διάβρωση όλων των δικαιωμάτων των γυναικών.
Αλλά τα πιο συγκινητικά λόγια της ημέρας προήλθαν από τη Νάντια Γουίτομ, μέλος της Ομάδας Σοσιαλιστικής Εκστρατείας του Εργατικού Κόμματος και – σύμφωνα με τον αυτοπροσδιορισμό της – queer γυναίκα.
Στις παρατηρήσεις της, η Γουίτομ συνέκρινε το τρέχον αντι-τρανς κύμα με το διαβόητο Άρθρο 28, το οποίο από το 1988 έως το 2003 απαγόρευε οποιαδήποτε αναφορά σε ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες ή ιστορία στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Just 20 years ago, after tireless struggle, Section 28 was defeated.
But now we have another generation of LGBT+ youth growing up in a climate of dangerous hostility.
We must not give an inch to anti-trans bigotry. Like our movement won then, we will win again.#LGBTplusHMpic.twitter.com/8xGJma121g
— Nadia Whittome MP (@NadiaWhittomeMP) February 2, 2023
«Χάρη σε χρόνια ακούραστου αγώνα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων σε αυτό το δωμάτιο, οι άνθρωποι της γενιάς μου μπόρεσαν να μεγαλώσουν χωρίς [το Άρθρο 28]», είπε η Γουίτομ, ενώ φαινόταν να συγκρατεί τα δάκρυά της.
Σήμερα, συνέχισε, υπάρχει μια άλλη γενιά ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών που μεγαλώνουν σε αυτό που η βουλεύτρια αποκάλεσε «επικίνδυνο κλίμα εχθρότητας», λέγοντας συγκεκριμένα ότι τα τρανς παιδιά ακούν πως η ύπαρξη τους τίθεται ως προς συζήτηση καθημερινά. «Μερικά από τα τροπάρια εναντίον των τρανς ανθρώπων σήμερα ακούγονται τρομερά οικεία, όπως οι επιθέσεις που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον ομοφυλόφιλων τη δεκαετία του 1980», δήλωσε η Γουίτομ.
Η ίδια ολοκλήρωσε τα σχόλιά της καλώντας για αλληλεγγύη όλη την “ομπρέλα” των ΛΟΑΤΚΙ+, δηλώνοντας ότι «η κοινότητά μας δεν θα χωριστεί ποτέ» και λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ΛΟΑ χωρίς το Τ».
«Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτόν τον αγώνα», είπε η Γουίτομ. «Και πιστέψτε με όταν λέω ότι θα κερδίσουμε, όπως και εκείνοι που ήρθαν πριν από εμάς νίκησαν το Άρθρο 28».
Η Γουίτομ, πρώην εργαζόμενη υποστήριξης εγκλημάτων μίσους, εξελέγη το 2019 σε ηλικία 23 ετών και έγινε η νεότερη βουλεύτρια που υπηρετεί σήμερα. Από τότε, η Γουίτομ είναι ένθερμη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων και της προστασίας των τρανς ατόμων, λέγοντας στο Gay Times πέρυσι ότι η τοξική συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του νόμου περί αναγνώρισης ταυτότητας φύλου «έχει γίνει σύμβολο της αποτυχίας της κυβέρνησης».
Η ρητορική κατά των τρανς ατόμων έχει αυξηθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια, καθώς τρανσφοβικές ομάδες όπως η LGB Alliance και προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της J.K. Rowling, έχουν βρει συμμάχους όπως ο συντηρητικός βουλευτής Kemi Badenoch, ο οποίος πραγματοποίησε μυστικές συναντήσεις με μέλη της Alliance ενώ εργαζόταν στο Κυβερνητικό Γραφείο Ισότητας πριν διοριστεί επικεφαλής του τμήματος πέρυσι από τον νέο πρωθυπουργό Rishi Sunak.
Το 2021, το Συμβούλιο της Ευρώπης δημοσίευσε μια έκθεση που καταδίκαζε τις «εκτεταμένες και συχνά λυσσαλέες επιθέσεις» σε κουήρ και τρανς άτομα σε πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.