Στον αποκλεισμό των τρανς γυναικών από τις Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες της Αγγλίας και της Σκωτίας αντιτάχθηκαν δημοσίως δεκάδες ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και αθλητικές ομάδες.
Την περασμένη εβδομάδα, η FA – η ομοσπονδία της Αγγλίας – και η Scottish FA ανακοίνωσαν ότι οι τρανς γυναίκες θα αποκλείονται από τη συμμετοχή στο γυναικείο ποδόσφαιρο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τον νομικό ορισμό της κατηγορίας «γυναίκα».
Η απόφαση των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι το προστατευόμενο χαρακτηριστικό «φύλο» σύμφωνα με τον νόμο περί ισότητας του 2010 αναφέρεται αποκλειστικά στις «βιολογικές γυναίκες» και συνεπώς αποκλείει τις τρανς γυναίκες.
Η απόφαση αναμένεται να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για την τρανς κοινότητα τα επόμενα χρόνια, με πολλούς οργανισμούς, δημόσιους φορείς και υπηρεσίες να έχουν ήδη προβεί σε αλλαγές στις πολιτικές τους σχετικά με τους χώρους μονού φύλου και τη συμπερίληψη στον απόηχο της δικαστικής απόφασης.
Η FA είχε προηγουμένως επικαιροποιήσει την πολιτική της για τη συμπερίληψη των τρανς ατόμων πριν από τη δικαστική απόφαση και επέτρεψε στις τρανς γυναίκες να παίζουν στο γυναικείο ποδόσφαιρο, εάν τα «επίπεδα τεστοστερόνης» τους ήταν μειωμένα. Ωστόσο, μετά τη δικαστική απόφαση, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει πλήρη απαγόρευση των τρανς παικτριών από την 1η Ιουνίου – την πρώτη ημέρα του μήνα υπερηφάνειας.
Από την επόμενη σεζόν, η σκωτσέζικη Ομοσπονδία θα εφαρμόσει μια πολιτική σύμφωνα με την οποία μόνο οι γυναίκες που έχουν «χαρακτηριστεί γυναίκες κατά τη γέννησή τους» θα μπορούν να παίζουν στο γυναικείο ποδόσφαιρο άνω των 13 ετών.
Τόσο στην Αγγλία όσο και στη Σκωτία δεν πιστεύεται ότι υπάρχουν τρανς γυναίκες που παίζουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά η FA δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 20 τρανς γυναίκες που παίζουν αυτή τη σεζόν σε επίπεδο βάσης. Ως απάντηση στην απαγόρευση, η FA προσέφερε σε αυτές τις παίκτριες ψυχοθεραπεία και τους πρότεινε να γίνουν προπονήτριες ή διαιτητές αν εξακολουθούν να θέλουν να ασχολούνται με το άθλημα.
Σε απάντηση, αρκετές ομάδες γυναικείου ποδοσφαίρου και ευρύτερες αθλητικές ομάδες έχουν καταφερθεί εναντίον της απαγόρευσης, χαρακτηρίζοντάς την «ντροπιαστική», αφήνοντας τις παίκτριες και τις συμμάχους «απογοητευμένες και βαθιά ενοχλημένες».
Ο σύλλογος Goal Diggers FC με έδρα το Νότιο Λονδίνο έγραψε ανοιχτή επιστολή προς τον επικεφαλής της FA, Mark Bullingham, απαιτώντας από τον αθλητικό οργανισμό να ανακαλέσει αμέσως την απόφασή του.
«Το 1921 η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απαγόρευσε στις γυναίκες να παίζουν ποδόσφαιρο», αναφέρεται στην επιστολή. «Το 2025, το κάνατε ξανά».
«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι και θα είναι ένας λεκές στη φήμη αυτής της χώρας. Ως Εθνικό Διοικητικό Όργανο είχατε την ευκαιρία να δείξετε ηγετικότητα, ενσυναίσθηση και ανθρωπιά – αντ’ αυτού αυτό που βλέπουμε είναι μια θλιβερή και αδύναμη αντίδραση στην αυξανόμενη πίεση.
«Σε μια εποχή που το γυναικείο ποδόσφαιρο χρειαζόταν την καθοδήγηση, τη συμμαχία και την αποφασιστικότητά σας, αποτύχατε για άλλη μια φορά».
Η ανοιχτή επιστολή συνεχίζει με τα λόγια μιας από τις τρανς παίκτριες της Goal Diggers, ονόματι Paula, η οποία δήλωσε ότι αισθάνεται «ευπρόσδεκτη και αποδεκτή» στον σύλλογο και «έχει ανθρώπους στους οποίους μπορώ να απευθυνθώ ως συμμάχους».
«Έχει κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή μου, με έχει κάνει πιο δυνατή. Είδα κάποιον για πρώτη φορά μετά από καιρό τις προάλλες και με ρώτησε αν έχω ψηλώσει- είναι επειδή είμαι πιο δυνατή και πιο σίγουρη γι’ αυτό που είμαι τώρα», συνέχισε η Paula.
Τη Δευτέρα (5 Μαΐου) τα μέλη της GDFC περπάτησαν 12 μίλια από τα γήπεδα προπόνησης του συλλόγου στο Haggerston μέχρι το στάδιο Wembley για να παραδώσουν την επιστολή στην FA.
Σύμφωνα με τη σελίδα Just Giving του συλλόγου, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 8.000 λίρες, ο περίπατος γίνεται για να «συγκεντρωθούν χρήματα για τη συμπεριληπτική ομάδα μας για τρανς και gender non-conforming άτομα, ώστε να παραμείνει το ποδόσφαιρο οικονομικά προσβάσιμο» και θα τα μοιραστεί με τη Not A Phase.
Περαιτέρω, σε δήλωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Hackney Women’s FC δήλωσε «συντετριμμένη» από την απαγόρευση και χαρακτήρισε την απόφαση «όχι απλώς μια αλλαγή πολιτικής – αποτελεί άμεση απειλή για τις συμπεριληπτικές αξίες που αγωνιστήκαμε να υπερασπιστούμε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες».
«Στέλνει ένα σαφές και επιβλαβές μήνυμα ότι οι τρανς γυναίκες δεν ανήκουν στο παιχνίδι. Το απορρίπτουμε πλήρως αυτό», πρόσθεσε η ομάδα.
«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα τρανς αδέλφια μας».
Η ποδοσφαιρική ομάδα για «γυναίκες, τρανς και non-binary άτομα ασιατικής καταγωγής» Baes FC με έδρα το Λονδίνο καταδίκασε επίσης την απαγόρευση, γράφοντας ότι είναι «τρομοκρατημένη» από την απόφαση.
«Στεκόμαστε αλληλέγγυα με τα τρανς αδέλφια μας και πάντα θα στεκόμαστε και θα αγωνιζόμαστε μαζί με τα μέλη της κοινότητάς μας για τα τρανς δικαιώματα εντός και εκτός του ποδοσφαιρικού γηπέδου».