Δανία: άμβλωση στα 15 έτη χωρίς γονική συναίνεση

0
58
Η Υπουργός Ισότητας των Φύλων της Δανίας δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει την ηλικία κατά την οποία ένα άτομο μπορεί να προβεί σε άμβλωση χωρίς γονική συναίνεση, στα 15 έτη από τα 18 που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση της να υποστηρίξει την πρόταση την ημέρα που γιορτάζεται η 50η επέτειος του νόμου που παρέχει στα άτομα που κυοφορούν το δικαίωμα να επιλέγουν την άμβλωση.

Η Δανία ήταν από τις πρώτες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που νομιμοποίησαν την πρακτική αυτή το 1973. Πριν από αυτό, τα άτομα χρειάζονταν την έγκριση ενός γιατρού για να προβούν σε άμβλωση.

Μέχρι στιγμής, τα ανήλικα άτομα επιτρέπεται να κάνουν άμβλωση, αν και μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων / κηδεμόνων τους.

«Η άμβλωση μπορεί να συνδέεται με πολλά συναισθήματα, όπως ενοχές και ντροπή. Το να ζητάς τη γονική συναίνεση σε ηλικία κάτω των 18 ετών μπορεί να είναι ταπεινωτικό και να έχει σοβαρές συνέπειες», ανέφερε η Μαρί Μπγιέρε.

«Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό, ώστε τα νέα άτομα να μπορούν να επιλέξουν αν θα εμπλέξουν ή όχι τους γονείς τους», πρόσθεσε.