Δ.Ο.Ε.: Ενημέρωση του πλαισίου για τα τρανς άτομα στον αθλητισμό

21/12/2022
από
ΔΟΕ
ΔΟΕ

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.) εξέδωσε μια ενημέρωση για το «Πλαίσιο Δικαιοσύνης, Ένταξης και Μη Διακρίσεων με βάση την Ταυτότητα του Φύλου και τις Παραλλαγές Φύλου». Ο Γιάννης Πιτσιλάδης, συν-συγγραφέας της ενημέρωσης, είπε στη Daily Mail ότι «σηματοδοτεί μια μνημειώδη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας για να ενοποιήσει την επιστήμη, την ιατρική, τη νομική και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το αρχικό πλαίσιο της Δ.Ο.Ε., που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021, ήταν μια τεράστια νίκη για τρανς και ιντερσεξ αθλήτριες/τές/@. Δήλωσε ότι «Όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου, την έκφραση και/ή τις παραλλαγές του φύλου τους θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στον αθλητισμό με ασφάλεια και χωρίς προκαταλήψεις».

Αυτό ήταν μόλις λίγους μήνες αφότου η αρσιβαρίστρια Λόρελ Χάμπαρντ είχε γίνει η πρώτη διεμφυλική Ολυμπιονίκης.

Οι 10 ενότητες ή «αρχές» του πλαισίου έδωσαν προτεραιότητα στη σωματική αυτονομία, την πρόληψη των βλαβών, και την ιδιωτική ζωή. Εξασφάλισε ότι οι αθλήτριες/τές/@ δεν θα υπόκεινται σε «στοχευμένες δοκιμές» για τον προσδιορισμό του φύλου τους, ή δεν θα πιέζονται να «υποβληθούν σε ιατρικά περιττές διαδικασίες… για να πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας».

Ωστόσο, το πλαίσιο (που είναι ακριβώς αυτό: ένα πλαίσιο) έχει επικριθεί για την έλλειψη ιδιαιτερότητάς του, αφήνοντας πολλές αποφάσεις στις μεμονωμένες αθλητικές ομοσπονδίες.

Η ΔΟΕ επικρίθηκε, επίσης, από την ποδηλάτισσα Νικόλ Κουκ και την πρώην κολυμβήτρια Σάρον Ντέιβις, για τον ισχυρισμό ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει «κανένα τεκμήριο πλεονεκτήματος» για τις τρανς γυναίκες, που αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών.

Σε απάντηση, η Δ.Ο.Ε. ενημέρωσε την ενότητα της για τη «δικαιοσύνη». Η δήλωση αναφέρει: «Η Αρχή 4 αναγνωρίζει ότι οι αθλητικοί οργανισμοί μπορεί κατά καιρούς να χρειαστεί να εκδώσουν κριτήρια επιλεξιμότητας για ανταγωνισμό διαχωρισμένου φύλου για να διατηρήσουν μια δίκαιη και αναλογική κατανομή των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μεταξύ των συμμετεχόντων».

«Αναγνωρίζει επίσης την ιδιαίτερη σημασία της προώθησης της ισότητας για τις γυναίκες στον αθλητισμό και της διατήρησης του θεμιτού και ουσιαστικού ανταγωνισμού για τις ελίτ αθλήτριες, κάτι που μπορεί να απαιτεί κριτήρια που περιορίζουν την επιλεξιμότητα σε ορισμένες περιπτώσεις».

Ωστόσο, η Δ.Ο.Ε. συνιστά μια «ολιστική προσέγγιση», λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις γιατρών, αθλητών και άλλων ειδικών.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!