Συνέντευξη στο κυριακάτικο φύλλο της Καθημερινής, έδωσε ο Γιάννης Μόσχος.
Ο νέος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων και στον σεξουαλικό του προσανατολισμό.
Ακολουθεί ένα απόσπασμα της συνέντευξης
Ξεκινήσατε με μότο ένα θέατρο ανοιχτό σε όλους: φύλα, προσανατολισμούς, ηλικίες, χρώματα., σωματικές ιδιαιτερότητες, ιδεολογικές αντιλήψεις. Στην πράξη είναι εύκολο να γίνει.
Τίποτε δεν είναι εύκολο διότι είμαστε μια αρκετά κλειστοφοβική και συντηρητική κοινωνία, παρότι έγιναν βήματα προόδου. Πριν 10 χρόνια κανείς δεν άρθρωνε λέξη για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων. Ακόμη κάποιοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει διεμφυλικό άτομο. Υπάρχουν τόσες ποικιλομορφίες, που και και εγώ που είμαι ομοφυλόφιλος χάνομαι. Η επόμενη συζήτηση στο Εθνικό θα είναι για την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, διότι υπάρχει άγνοια της ποικιλομορφίας που υπάρχει. Μιλώντας με ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου, αιφνιδιάστηκα με το πόσα στερεότυπα έχω και εγώ.
Πρώτη φορά δημοσιοποιείται τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό. Ποιος είναι ο λόγος;
Ήταν γνωστό στον κύκλο μου. Συνειδητοποίησα όμως ότι δίσταζα να το πω δημόσια από δειλία. Αντιλαμβάνομαι ότι, έχοντας αυτή τη θέση, έχει σημασία να το πω ανοιχτά, δεν έχω πρόβλημα. Προφανώς όμως είχα παλιότερα πρόβλημα. Γιατί να ντρέπομαι που γεννήθηκα έτσι;
Στη συνέχεια ο Γιάννης Μόσχος, μιλά για τις δύσκολες σχέσεις με την οικογένειά του αλλά και για τον εκφοβισμό που βίωσε ως παιδί στην κατασκήνωση.
«Ακόμη το θυμάμαι: “Είσαι πόυστης!”. Ήταν πολύ τρομακτικό. Τώρα το λέω περήφανα “ναι, είμαι πούστης”, οι λέξεις δεν είναι πρόβλημα.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχόλιο συντάκτη: Είναι σημαντικό να βλέπεις ανθρώπους να μιλούν ανοιχτά για τις (ΛΟΑΤΚΙ+) ταυτότητές του. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και τα μέσα που τους φιλοξενούν να φροντίζουν να μην χρησιμοποιούν άστοχες εκφράσεις/ερωτήσεις, που καταλήγουν να ενδυναμώνουν τα στερεότυπα. Όπως για παράδειγμα ο παρακάτω τίτλος που μας τονίζει πως ο κ. Μόσχος «δεν διστάζει να δηλώσει ομοφυλόφιλος» ή η ερώτηση για το αν «κάνει ψυχοθεραπεία».