Η Citi έχει γίνει μια από τις πρώτες μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, που επέτρεψαν στα τρανς και non-binary άτομα να έχουν στις πιστωτικές κάρτες τους το όνομα που χρησιμοποιούν και αντιπροσωπεύει το ποια είναι.

Mastercard «True Name»

Από την Τρίτη (20 Οκτωβρίου) οι πελάτες της Citi των ΗΠΑ μπορούν πλέον να ζητήσουν ένα “update” στην αναγραφή του ονόματος στις πιστωτικές τους κάρτες. Όμως, το καλύτερο είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να χρειάζεται να συμφωνεί το αναγραφόμενο όνομα με το όνομα που αποδόθηκε σύμφωνα με το βιολογικό τους φύλο, όπως προσδιορίστηκε κατά τη γέννηση, και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να το πράξουν μέσω νομικών διαδικασιών.

Η Citi θα είναι η πρώτη που θα κυκλοφορήσει την πρωτοβουλία αυτή για τη Mastercard ως «True Name» , ανέφερε το Business Insider.

Τα νέα θα είναι μια ανακούφιση για τρανς, non-binary και gender non-conforming άτομα που ζουν στην Αμερική. Οι πιστωτικές κάρτες αποτελούσαν για καιρό ένα διαδικαστικό εμπόδιο. Πολλοί άλλοι πάροχοι πιστωτικών καρτών επιτρέπουν σε πελάτισσες και πελάτες τους να επιλέξουν την αναγραφή του σωστού ονόματος στις κάρτες, όμως μόνο αν έχουν ολοκληρώσει μια νόμιμη διαδικασία.

Τι λένε τα ερευνητικά δεδομένα;

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 από το Εθνικό Κέντρο για την Ισότητα των Τρανς Ατόμων (National Center for Transgender Equality, NCTE), στο 32% των ερωτηθέντων ατόμων έχει ζητηθεί να παρουσιάσει μια ταυτότητα με όνομα ή φύλο που δεν τα αντιπροσωπεύει. Αυτό οδηγεί σε λεκτική παρενόχληση ή άρνηση παροχής υπηρεσίας, ή εξυπηρέτησης.

«Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι για την κυκλοφορία της δυνατότητας True Name, μέσω της σχέσης μας με την Mastercard. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πελάτες μας θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποκαλούνται με το όνομα που αντιπροσωπεύει το ποιοι είναι πραγματικά» , δήλωσε η Carla Hassan, Citi Chief Marketing Officer.

Δυνατότητα “update” χωρίς νομικά έγγραφα

Η δυνατότητα “True Name” είναι διαθέσιμη τόσο για υπάρχοντες πελάτες πιστωτικών καρτών όσο και για τα νέα μέλη. Η διαδικασία είναι απλή. Υποβάλλεται μία αίτηση για πιστωτική κάρτα Citi και στη συνέχεια να ζητείται το επιθυμητό όνομα για την κάρτα.

Το πρόγραμμα “True Name” της Mastercard παρουσιάστηκε το 2019. Ξεκίνησε με στόχο την καταπολέμηση του άδικου ζητήματος του deadnaming μεταξύ των κατόχων καρτών.

Η Mastercard είχε δηλώσει τότε: «Εργαζόμαστε με τις συνεργάτιδές/τες μας για τη δημιουργία ενός προϊόντος, καθώς και μιας ευαίσθητης και ιδιωτικής διαδικασίας χωρίς προσωπικές ερωτήσεις, που θα επιτρέπουν την εμφάνιση των αληθινών ονομάτων, όχι των deadnames, σε κάρτες μας, χωρίς την απαίτηση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου ή αλλαγής ονόματος με νομικά μέσα.

“Αυτό θα διευκολύνει ένα σημαντικό σημείο πόνου για την τρανς και τη no-binary κοινότητα.” 

Τα τρανς και non-binary άτομα θα μπορούν να χρησιμοποιούν το όνομα που επιθυμούν στη Mastercard τους

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ή μπορούν να πληρώνουν μόνο σε pos μέσω nfc. Γιατί Αμερική! Όχι Ελλαδίτσα… (περίπτερα, παγκάρι, κέρασμα, λαϊκή, αυτόματοι πωλητές….)

Comments are closed.