Το Χονγκ Κονγκ πρέπει να βρει μια εναλλακτική λύση, αντί για τον γάμο, προκειμένου να αναγνωρίσει νομικά τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, δήλωσε το ανώτατο δικαστήριο της πόλης, ανοίγοντας τον δρόμο για το σύμφωνο συμβίωσης. 

Ωστόσο, απέρριψε προσφυγές κατά των ισχυόντων νόμων, που περιορίζουν τον γάμο σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, και αρνούνται να αναγνωρίσουν γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών που τελέστηκαν στο εξωτερικό, παρά την υποστήριξη της πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Η απόφαση ανέφερε, ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ «παραβιάζει τις υποχρεώσεις της» βάσει του νόμου δικαιωμάτων για την παροχή νομικού πλαισίου για την αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών, εκτός του θεσμού του γάμου, και της έδωσε προθεσμία δύο ετών για να δημιουργήσει ένα σύστημα.

Η προσφυγή στο δικαστήριο υποβλήθηκε το 2018, από τον ακτιβιστή για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα Jimmy Sham Tsz-kit, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι το Χονγκ Κονγκ έπρεπε να αναγνωρίσει νομικά τον γάμο του με τον σύζυγό του, ο οποίος τελέστηκε στη Νέα Υόρκη πέντε χρόνια νωρίτερα.

Ο Sham, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, είχε υποστηρίξει ότι η άρνηση στα ομόφυλα ζευγάρια του δικαιώματος να παντρευτούν, η αποτυχία παροχής εναλλακτικής νομικής αναγνώρισης της σχέσης τους, και η άρνηση αναγνώρισης γάμων που τελέστηκαν στο εξωτερικό, αντίκεινται στις διατάξεις του συντάγματος του Χονγκ Κονγκ, και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα προηγούμενα δικαστήρια είχαν απορρίψει και τους τρεις λόγους προσφυγής το 2020 και το 2022. Αυτή τη φορά, όμως, επιτροπή των δικαστών υποστήριξε ομόφωνα τους ισχύοντες νόμους, οι οποίοι περιορίζουν τον γάμο μόνο σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια και δεν αναγνωρίζουν τις σχέσεις μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών που έχουν αναγνωρίσει νομικά τον δεσμό τους στο εξωτερικό.

Οι δικαστές Joseph Fok, RAV Ribeiro και Patrick Keane δήλωσαν ότι η ανάγκη για τα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν πρόσβαση στη νομική αναγνώριση της σχέσης τους είχε «υποστηριχτεί επιτακτικά».

«Πρώτον, μια τέτοια αναγνώριση απαιτείται για την κάλυψη βασικών κοινωνικών αναγκών, παρόμοιες με αυτές που βιώνουν ζευγάρια διαφορετικών φύλων σε σταθερές σχέσεις», είπαν και πρόσθεσαν ότι «Δεύτερον, η απουσία νομικής αναγνώρισης έχει θεωρηθεί ότι είναι ουσιαστικά μεροληπτική και εξευτελιστική για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Αυτή η απόφαση είναι η πρώτη φορά που το εφετείο ασχολείται άμεσα με τους γκέι γάμους. Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε το 1991 και οι νομικές προκλήσεις ώθησαν μια -κατά τα άλλα- μη ενθουσιώδη κυβέρνηση να βελτιώσει ορισμένα δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η υποστήριξη του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών έχει φτάσει στο 60%, σχεδόν διπλασιάστηκε σε μια δεκαετία. Ωστόσο, ο ακτιβισμός οποιουδήποτε είδους έχει γίνει όλο και πιο δύσκολος υπό την καταστολή της κυβέρνησης, μετά τις διαδηλώσεις, υπέρ της δημοκρατίας του 2018. Ο Sham βρίσκεται στη φυλακή με κατηγορίες βάσει του νόμου για την εθνική ασφάλεια. Ήταν μεταξύ των 47 ακτιβιστών, που συνελήφθησαν για άτυπες προκριματικές εκλογές, που αργότερα κηρύχθηκαν παράνομες.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ συνδέεται όλο και περισσότερο με την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας, όπου υπάρχει μια αυξανόμενη καταστολή και των ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδων υπό την κυριαρχία του Xi Jinping.

Η Esther Leung, η υπεύθυνη της εκστρατείας της ομάδας Hong Kong Marriage Equality, είπε ότι η απόφαση ήταν ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός [αλλά] υπολείπεται αυτού που πραγματικά διακυβεύεται σε αυτήν την υπόθεση: την πλήρη ένταξη στον γάμο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.