Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ τάχθηκε υπέρ ενός παντρεμένου ζευγαριού γυναικών που αγωνίστηκε για να έχουν και οι δύο μητέρες τα γονικά δικαιώματα του παιδιού τους που γεννήθηκε με αμοιβαία εξωσωματική γονιμοποίηση (reciprocal IVF).
Αυτού του είδους η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει τη δυνατότητα και στα δύο άτομα με κόλπο να συμμετέχουν στην εγκυμοσύνη, με το ένα να παρέχει το ωάριο και το άλλο να κυοφορεί το παιδί.
Το 2022, αφού η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αναγνώρισε μόνο τη μία από τις δύο μητέρες ως νόμιμο γονέα του γιου τους, το ζευγάρι -που υποβλήθηκε σε αμοιβαία εξωσωματική γονιμοποίηση στη Νότια Αφρική για να αποκτήσει το παιδί του- προχώρησε σε νομική αμφισβήτηση της απόφασης.
Το Χονγκ Κονγκ δεν αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο ούτε και το σύμφωνο συμβίωσης, πράγμα που σημαίνει ότι τα κουήρ ζευγάρια δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα αντίστοιχα ετερόφυλα.
Την Παρασκευή (15 Σεπτεμβρίου), η δικαστής Queeny Au-Yeung υποστήριξε το ζευγάρι, καθώς αποφάνθηκε ότι η μη αναγνώριση των δικαιωμάτων τους από την κυβέρνηση αποτελεί μορφή διάκρισης εις βάρος του γιου του ζευγαριού.
Η δικαστής έγραψε στην απόφασή της ότι το παιδί «υφίσταται διακρίσεις ως προς τη γέννησή του, υπό την έννοια ότι, σε αντίθεση με άλλα παιδιά, δεν έχει συν-γονέα, που να συνδέεται γενετικά μαζί του».
Η δικαστής Au-Yeung πρόσθεσε ότι η νομική αναγνώριση της μητέρας ως «γονέα του κοινού δικαίου» θα ευθυγραμμίσει το νομικό της καθεστώς με την πραγματικότητα. Και οι δύο γονείς έμειναν ανώνυμοι.
«Το δικαστήριο θα πρέπει να συμβαδίζει με τον μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο στον οποίοι οι άνθρωποι δημιουργούν οικογένειες με διαφορετικούς τρόπους πέρα από την παντρεμένη ετεροφυλόφιλη οικογένεια».
Η δικηγόρος Evelyn Tsao, η οποία εκπροσώπησε μία από τις γυναίκες, δήλωσε ότι η απόφαση είναι «ένα τεράστιο βήμα για τις πολύχρωμες οικογένειες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας μου».
«Για πρώτη φορά, το δικαστήριο δηλώνει ρητά ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών υφίστανται διακρίσεις από την ισχύουσα νομοθεσία», δήλωσε η Tsao στο AFP.
Η υποστήριξη της ισότητας στον γάμο είναι αρκετά διαδεδομένη πλέον, με το 60% των ανθρώπων να πιστεύει ότι ο νόμος πρέπει να αλλάξει.
Αυτόν τον μήνα, το ανώτατο δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ ασχολήθηκε για πρώτη φορά άμεσα με την ισότητα στον γάμο, διατάσσοντας την κυβέρνηση της χώρας να αναγνωρίσει νομικά τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αλλά χωρίς να απαιτεί πλήρη ισότητα στο γάμο.
Πέντε δικαστές του Τελικού Εφετείου έκριναν ότι η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε το συνταγματικό της καθήκον να παρέχει ένα εναλλακτικό σύστημα για τη νομική αναγνώριση των συμφώνων συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Η νίκη των μητέρων από το Χονγκ Κονγκ έρχεται την ώρα που στην Ιταλία λεσβιακά ζευγάρια χάνουν τα από κοινού γονικά τους δικαιώματα (το ένα από τα δύο άτομα αφαιρείται από το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού τους), με ένα ζευγάρι που έχει επηρεαστεί άμεσε να καλεί την ιταλική κυβέρνηση να «σκεφτεί τις οικογένειες [που έμειναν να ζουν] στο φόβο».