Χονγκ Κονγκ: Δικαστήριο δεν αναγνωρίζει ομόφυλο γάμο από το εξωτερικό 

26/08/2022
από
Χονγκ Κονγκ
Χονγκ Κονγκ

Μια νομική προσπάθεια του ΛΟΑΤΚ+ ακτιβιστή Jimmy Sham να αναγνωριστούν οι ομόφυλοι γάμοι από το εξωτερικό στο Χονγκ Κονγκ απορρίφθηκε από το δικαστήριο. 

 Ο Sham παντρεύτηκε τον σύντροφό του στη Νέα Υόρκη το 2013 και πάλευε για να αναγνωριστεί ο γάμος τους στο Χονγκ Κονγκ εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. 

Χονγκ Κονγκ
Jimmy Sham, 2018. (Getty Images)

 Την Τετάρτη (24 Αυγούστου) το Εφετείο της περιοχής δήλωσε ότι το Χονγκ Κονγκ αναγνωρίζει μόνο ετεροφυλοφιλικές ενώσεις. Η απόφαση έγραφε ότι ο γάμος ορίζεται «ως μια εθελοντική ένωση για τη ζωή ενός άνδρα και μιας γυναίκας με αποκλεισμό όλων των άλλων.» 

 Ο δικηγόρος του Sham, Hectar Pun, είχε υποστηρίξει ότι ο αποκλεισμός του ομόφυλου γάμου ήταν παραβίαση του δικαιώματος των ανθρώπων στην ισότητα και ανέφερε το άρθρο 37 του Βασικού Νόμου που ορίζει «η ελευθερία γάμου των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ και το δικαίωμά τους να κάνουν ελεύθερα μια οικογένεια προστατεύονται από τον νόμο.» 

 Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε αυτό το επιχείρημα στην απόφασή του. 

 «Όποια και αν είναι η θέση σύμφωνα με ξένο δίκαιο περί γάμου, δε μειώνει την εφαρμογή του [άρθρου 37 του βασικού νόμου] στο Χονγκ Κονγκ». 

 «Το δικαίωμα ανδρών και γυναικών σε ηλικία γάμου να παντρευτούν και να δημιουργήσουν οικογένεια θα αναγνωρίζεται. Υποδηλώνει έντονα ότι η ελευθερία του γάμου βάσει αυτού παρέχεται μόνο σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια». 

 Η απόφαση κατέληγε: «Αυτονόητα, οι συντάκτες του Βασικού Νόμου πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει μόνο τον όρο «γάμος» στο [άρθρο] 37 με την παραδοσιακή έννοια της ένωσης μεταξύ ετεροφυλόφιλου ζευγαριού. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση διαχωρίζεται από την πραγματικότητα». 

Η ιστορία  της υπόθεσης

 Ο Sham ξεκίνησε την πρώτη του δικαστική επανεξέταση σε μια προσπάθεια να αναγνωριστούν οι γκέι γάμοι από το εξωτερικό στο Χονγκ Κονγκ, το 2018. 

Το Πρωτοδικείο απέρριψε τη νομική αμφισβήτηση του Sham και είπε ότι ήταν πολύ φιλόδοξη, όπως αναφέρει το RTHK. Αλλά ο Sham δεν έχασε το κουράγιο του, συνέχισε.   

Το δικαστήριο σημείωσε ότι άλλα ζευγάρια που παντρεύτηκαν στο εξωτερικό προσπάθησαν να λάβουν τα ίδια οφέλη με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, αλλά απέτυχαν, προσθέτοντας ότι τα ζευγάρια σε αυτή τη θέση θα αντιμετωπίσουν ένα «ανυπέρβλητο εμπόδιο». 

 Το δικαστήριο είπε ότι θα ήταν άδικο να αναγνωριστούν οι γάμοι από το εξωτερικό, ενώ εξακολουθούν να εμποδίζονται οι εγχώριοι ομόφυλοι γάμοι. 

 Το Εφετείο δήλωσε ότι η αρχική απόφαση του δικαστή σχετικά με την υπόθεση του Sham το 2018 ήταν σωστή και τον διέταξε να καταβάλει δικαστικά έξοδα.  

Ο Sham δεν έχει πει ακόμη αν θα ασκήσει ξανά έφεση. 




Δες και αυτό!