Το ανώτατο δικαστήριο στο Χονγκ Κονγκ έκρινε ότι η πλήρης επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για τη νομική αναγνώριση του φύλου.
Τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, το ανώτατο δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ έκρινε ότι η πολιτική της χώρας για τη νόμιμη αναγνώριση φύλου παραβιάζει τα δικαιώματα των τρανς ατόμων. Με αυτήν την απόφαση, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να επιβάλει πλήρη χειρουργική επιβεβαίωση φύλου ως απαίτηση για τη διόρθωση των εγγράφων κάποιου ατόμου αναφορικά με το φύλο.
Η απόφαση ορόσημο είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς δικαστικής μάχης που άσκησε ο Henry Edward Tse, ένας τρανς άνδρας, ο οποίος, μαζί με δύο άλλους άνδρες που προσδιορίστηκαν ως “Q” και “R” το 2019 που αμφισβήτησε σχετική απόφαση.
Η έφεσή τους απορρίφθηκε από δύο κατώτερα δικαστήρια το 2019 και το 2022 που τάχθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης και αποφάνθηκαν ότι ένα τρανς άτομο πρέπει να υποβληθεί σε πλήρη επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου προκειμένου να τροποποιηθεί ο δείκτης φύλου του στα νομικά έγγραφα.
Η υπόθεση ήρθε τελικά ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ, του Τελικού Εφετείου, τον περασμένο μήνα. Με γραπτή απόφαση, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η νομική πολιτική αναγνώρισης φύλου στη χώρα παραβίαζε τα συνταγματικά δικαιώματα των ανθρώπων στην ιδιωτική ζωή, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Χονγκ Κονγκ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι μια τέτοια πολιτική έθετε ένα δυσανάλογο όριο στα δικαιώματα των προσφευγόντω,ν επειδή τους έθεσε «στο δίλημμα να πρέπει να επιλέξουν εάν θα υποστούν τακτικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους στην ιδιωτική ζωή, ή θα υποβληθούν σε άκρως επεμβατικές και ιατρικά περιττές χειρουργικές επεμβάσεις, παραβιάζοντας το δικαίωμά τους για σωματική ακεραιότητα».
Ακτιβίστριες/στές στη χώρα χαιρέτησαν τα νέα, λέγοντας ότι αυτή η απόφαση αντιπροσωπεύει ένα θετικό σημείο εκκίνησης για μελλοντικές συζητήσεις σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς ατόμων στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, ζητούν νομοθεσία για την αναγνώριση του φύλου ως το επόμενο βήμα για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων.
Ο Henry Edward Tse, ο άνθρωπος που έφερε μπροστά την υπόθεση, γιόρτασε τη νίκη, λέγοντας: «Όπως κι εγώ, πολλοί τρανς άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ, ειδικά οι φίλοι μου, που είναι τρανς άνδρες, λαχταρούν για χρόνια τη σημερινή τελική νίκη».
«Όλοι ονειρευόμασταν ότι δεν θα μας διώχνουν πλέον λόγω των δελτίων ταυτότητάς μας, ότι δεν θα μας απορρίπτουν πλέον από το να διασχίσουμε τα σύνορα και να επιστρέψουμε στο Χονγκ Κονγκ, το σπίτι μας, και ότι δεν θα μας αφαιρεθούν τα δικαιώματά μας να παντρευόμαστε και να δημιουργούμε οικογένειες. Σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής, η αξιοπρέπειά μας έχει πληγεί», συνέχισε ο Tse. «Αυτή η υπόθεση δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ από την αρχή».